7 leuke activiteiten om te doen in Denemarken

Denemarken is een heerlijk land om te relaxen, maar ook een ideale plek om lekker actief te zijn. Want ook een fijne wandeling, fiets- of boottocht kan heel ontspannend werken! Aan het einde van de dag zit je dan heerlijk uitgewaaid en rozig aan een lekker warm of koud drankje en kun je alvast gaan bedenken wat je de volgende dag eens zult gaan doen. Als wij naar Denemarken gaan, houden we ervan om actief zijn en uitrusten te combineren. Hieronder kun je lezen wat wij het allerliefste doen in Denemarken. Misschien zit er voor jou ook wel een leuk idee bij.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

1. Wandelen

Onze vakanties in Denemarken zitten vol met korte wandelingen. Ook tijdens onze recente vakantie in het Hart van Jutland kwamen we een heleboel plekken tegen waar je mooi kunt wandelen. Wij kozen weer voor wat korte wandelingen en dit zijn onze aanraders:

Hejlsminde

Hejlsminde is een leuke plek om naar het strand te gaan en een strandwandeling te maken. Wij parkeerden daarvoor bij de jachthaven, waar gezellige plekken zijn ingericht om even te zitten.

Vanaf daar kun je een strandwandeling maken richting het pastelgele Badehotel van Hejlsminde.

Als je langer wilt wandelen, kun je ook kiezen voor het 12 km lange natuurpad (natursti) Noret Hejlsminde langs de vlakbij gelegen vogelobservatietoren. Daar kun je de vogels bij het meer Hejls Nor goed zien. Als je hier vlak voor de zomer komt, kun je ook nog de orchideeën die hier groeien zien bloeien. Hier vind je informatie over dit wandelgebied.

Skamlingsbanken

Skamlingsbanken is een belangrijke plek in de Deense geschiedenis, maar je kunt er ook lekker wandelen. De top, Højskamling, is met 113 meter het hoogste punt van Zuid-Jutland. Vlak bij de parkeerplaats heb je meteen al een prachtig uitzicht op de Lillebælt/Kleine Belt en het golvende landschap rondom Skamlingsbanken, dat is ontstaan in de laatste ijstijd. Als je wilt, kun je vanaf daar naar Binderup Strand wandelen (5 km heen en terug). Maar er is ook een rondwandeling langs nog meer uitkijkpunten. Na je wandeling kun je even bijtanken in het café van het bijzondere bezoekerscentrum dat hier in de heuvel gebouwd is.

Botanische tuin Geografisk Have

Geografisk Have is 14 hectare grote een botanische tuin in Kolding waar meer dan 2000 verschillende soorten bomen, struiken en planten gerangschikt zijn op basis van het land waarin ze van nature voorkomen. Zo loop je in dit park van Europa via China naar Zuid-Amerika en van een dennenbos via een rozentuin naar een bamboebos. Er is zelfs een grot. Een route van 1,8 km lang voert je door de tuin en de kassen in Geografisk Have. Het pad heet Hjertesti en je hoeft alleen maar de hartjes te volgen (erg toepasselijk voor het Hart van Jutland).

Maar let op: maak ook even een omweggetje naar Kolding Miniby in een hoek van dit grote park. Daar is Kolding zoals het rond 1865 was in het klein nagebouwd. Enthousiaste vrijwilligers vertellen je graag over de bouw en nemen je misschien zelfs mee naar de werkplaats waar de huizen steentje voor steentje en dakpan voor dakpan worden opgebouwd.

Beeldenpark Tørskind Grusgrav

Bij het gratis beeldenpark Tørskind Grusgrav kun je een korte, maar pittige wandeling maken naar het rivierdal van de Vejle Å. Deze wandeling is maar 1,5 km lang, maar er zitten veel klimmetjes in. Bij de parkeerplaats van het beeldenpark staat een bordje met de route.

Torskind Grusgrav

Groene stadswallen in Fredericia

In Fredericia kun je een wandeling maken over de groene stadswallen. Begin bijvoorbeeld bij de Gammel Havn, waar je met een verrekijker kunt proberen bruinvissen te spotten in de Lillebaelt. Loop dan via Søndervold Naturpark de stadswallen op en vervolgens langs de gele kruittoren naar het Østerstrand, waar je bij mooi weer kunt plaatsnemen op het terras van de Urbania Beach Bar. Met een beetje geluk kun je ook hier nog een keer bruinvissen zien zwemmen. Als je langer wilt lopen, kun je ook een uitgebreide stadswandeling langs de bezienswaardigheden in Fredericia maken.

Hertenpark in Vejle

Als je een korte wandeling wilt maken in Vejle, ga dan naar hertenpark Dyrehaven Vejle in Nørreskoven. Het is echt ongelofelijk hoe dichtbij de herten hier komen. Je kunt deze wandeling ook beginnen bij de moderne architectuur aan de Vejle Fjord. De route vanaf daar naar het hertenpark staat met bordjes aangegeven en duurt ongeveer 15 minuten.

2. Fietsen

Denemarken is ook een prachtig land om te fietsen (onder andere omdat het redelijk vlak is). De fietsroutes staan goed aangegeven. Wij hebben hem zelf niet gefietst, maar fietsroute Bindeballestien in het Hart van Jutland lijkt echt een aanrader te zijn. Deze fietsroute is namelijk bijna helemaal autovrij en dat fietst wel zo rustig natuurlijk. De route volgt grotendeels een oude spoorweg.

3. Zwemmen

Zwemmen is in Denemarken niet iets wat je alleen maar bij warm zomerweer doet. Winterzwemmen is behoorlijk populair en in heel Denemarken zijn op veel plekken mooie voorzieningen ingericht om het hele jaar door te zwemmen in natuurwater, soms zelfs met kleedruimtes, toiletten en een sauna erbij. Tijdens onze vakantie in het Hart van Jutland kwamen we er weer een paar tegen, zoals Lyshøj Fjordbad in Kolding. Toen wij er op een zondagochtend waren, werd er goed gebruik van gemaakt.

In Fredericia zagen we mensen zwemmen op het Østerstrand, waar ook een mooie steiger is gebouwd. Hier duik je niet in een fjord, maar in de Lillebælt, de zeestraat tussen Jutland en Funen.

4. Kajakken

Het water op gaan kan in Denemarken op heel veel plekken. Wist je dat je in Denemarken nooit meer dan 50 km verwijderd bent van de zee? Maar er zijn ook veel meren en rivieren in Denemarken. Mogelijkheden genoeg dus.

Een leuke plek om het water op te gaan is bij Harteværket vlak bij Kolding. Bij deze waterkrachtcentrale (die nog steeds in gebruik is) is nu een beleveniscentrum gemaakt waar van alles te doen is dat te maken heeft met water, energie en beweging. Je vindt er een waterspeeltuin, trampolines en een museum. Toegang tot het terrein is gratis, voor het museum moet je een kaartje kopen. Als er genoeg water is, worden de grote turbines opgestart.

Vanaf deze leuke plek kun je in een gehuurde kajak naar het centrum van Kolding peddelen en weer terug. Bij Søndertorv in Kolding kun je aanleggen en even de stad in lopen.

Ga je op vakantie in deze regio en wil je weten wat je hier zoal kunt zien en doen? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over het Hart van Jutland misschien interessant voor je.

5. Bruinvissen spotten

Bruinvissen zien eruit als kleine dolfijntjes. En het leuke is: ze komen heel veel voor in de Lillebælt. Eerder gingen wij al een keer bruinvissen spotten vanuit Milddelfart op Funen. Maar in Fredericia zagen we ze gewoon vanaf het strand. Je kunt ze zien in deze video die ik maakte van onze vakantie in het Hart van Jutland.

bruinvissen spotten in fredericia

Voor nog meer kans om bruinvissen te zien ga je naar de verrekijker op het verhoogde platform in de Gammel Havn (Oude Haven) in Fredericia, of ga je mee op bruinvissafari vanuit Fredericia. Dan kan de kapitein je meteen alles vertellen over deze nieuwsgierige, dolfijnachtige dieren.

6. Bijdragen aan de Deense natuur

Van al deze activiteiten kun je natuurlijk alleen genieten als de Deense natuur er goed aan toe is. En het leuke is: daar kun je zelf aan bijdragen. Naturpark Lillebælt, het grootste natuurpark van Denemarken, organiseert steeds meer activiteiten om plaatselijke bewoners én toeristen te betrekken bij natuurbehoud en -herstel. Zo kun je in Fredericia meehelpen met het bouwen en te water laten van ‘vissencrèches’ en het planten van zeegras. Sommige hotels kunnen je voorzien van een prikstok om tijdens een wandeling afval te verzamelen en geven je bijvoorbeeld een kop koffie als beloning. En omdat de krabbetjes zich de laatste jaren wel heel snel voortplanten en andere diersoorten bedreigen, kun je als toerist ook gratis krabbetjes gaan vangen. De opbrengst gaat dan naar restaurants, die zo gratis een plaatselijke specialiteit krijgen om op tafel te zetten. Er wordt hard gewerkt om nog meer van dit soort initiatieven te ontwikkelen – die vind je dan op de website van Naturpark Lillebælt.

duurzaam toerisme in fredericia
‘Vissencrèche’ in het water in Fredericia

7. Golfen

Tot slot nog een laatste tip: als je van golfen houdt, kun je bijvoorbeeld terecht op de golfbaan bij Vejle. Het direct ernaast gelegen hotel Munkebjerg biedt speciale golfarrangementen inclusief overnachting, toegang tot de spa van het hotel en ontbijt en diner in het panoramarestaurant.

Wat ga jij doen in Denemarken?

Heb jij ook zin in een of meerdere van deze leuke activiteiten in Denemarken? Dan hoef je het gelukkig niet ver weg te zoeken. Alle bovenstaande activiteiten kun je namelijk doen in het goed bereikbare Hart van Jutland. Kolding is bijvoorbeeld maar een uur rijden vanaf de Duitse grens. Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, heeft Buro Scanbrit meerdere kant-en-klare pakketreizen waarmee je deze regio kunt ontdekken.

  • Tijdens de Reis in het Hart van Jutland breng je alle 5 dagen door in deze regio
  • Reis Rikke combineert het Hart van Jutland met het eiland Møn (met de witte krijtrotsen) en Randers in de regio Aarhus
  • Bij reis Mikkel combineer je het Hart van Jutland met de kastelen in Noord-Seeland en het Deense eiland Bornholm
  • Er is ook een speciale culinaire reis naar het Hart van Jutland en Kopenhagen

Je vindt ze allemaal hier op de website van Buro Scanbrit.

Wist je dat ik ook een reisgids over Denemarken heb geschreven?

Wij bezochten het Hart van Jutland in samenwerking met Buro Scanbrit en Destination Trekantområdet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.