denemarken kopenhagen nyhavn

Stedentrip Kopenhagen: twee dagen wandelen en fietsen langs bezienswaardigheden

Hoeveel van Kopenhagen kun je zien tijdens een stedentrip van een weekend? Dat vroegen wij ons ook af. Bij terugkomst konden we concluderen: best veel! Plan jij ook een (korte) stedentrip Kopenhagen? Dan vind je het misschien leuk om te lezen hoe wij, met een dag wandelen en een dag fietsen door Kopenhagen, een erg leuke indruk kregen van de Deense hoofdstad.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Kopenhagen kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven fotograferen – het kan allemaal!

Aankomst in Kopenhagen

Na een korte vlucht vanaf Eindhoven Airport stonden we tegen negenen al op het centraal station van Kopenhagen. We hadden geluk: de zon scheen het hele weekend volop en daar worden de inwoners van Kopenhagen vrolijk van. Ze gingen massaal naar buiten – ‘s morgens nog vooral om te joggen, maar later ook om op een terrasje te zitten, of gewoon op de kade of op de stoep van een brug. Terwijl ze bekendstaan als nogal gesloten, zwaaiden ze naar ons vanuit bootjes en maakten grapjes voor de camera.

Wandelen naar de Kleine Zeemeermin

De afstanden zijn niet zo groot in Kopenhagen. Daarom besloten we maar gewoon aan de wandel te gaan. Langs een nog gesloten Tivoli en statige gebouwen als Børsen en Christiansborg kwamen we terecht in winkelstraat Strøget, een van de langste stedelijke voetgangersgebieden van Europa. Vakwerkhuisjes in een zijstraat trokken onze aandacht, daarna de etalage van een bakkerij en nog iets verderop blokken met lage, oranje huizen. We lieten ons maar gewoon verrassen.

(Liever wel een plan maken? Verderop in deze blogpost vind je wandelroutes langs heel veel bezienswaardigheden in verschillende stadsdelen van Kopenhagen.)

Kopenhagen oranje huisjes


We hadden wel een einddoel: het beeld van de Kleine Zeemeermin. Achter de bloesembomen van Kastellet vonden we haar uiteindelijk – vooral omdat daar een groep toeristen samendromde. De Denen zelf zaten verderop aan de kade: jong en oud, singles, stelletjes en gezinnen, allemaal genoten ze van de zon en vaak ook van wat eten en drinken. Een mooi moment om te lunchen!

Kopenhagen Kleine Zeemeermin

Waterbus naar Nyhavn

Op het vliegveld hadden we een dagkaart gekocht voor het openbaar vervoer. Daarmee konden we behalve van de bus, trein en metro ook gebruikmaken van de gele waterbussen in Kopenhagen. Na onze Borgen-rondleiding stapten we op en voeren naar Nyhavn. Daar was nog net wat loopruimte over tussen de terrassen aan de ene kant en aan de andere kant de Denen die gewoon op de kade zaten. Voor ons was het al veel te snel tijd om richting Höst te gaan voor een heerlijk diner.

Tip: in Nyhavn ben je ook op de goede plek voor een rondvaart door Kopenhagen. Het kan best druk zijn bij de kassa’s, dus je kunt je kaartje ook alvast online bestellen.

Kopenhagen Nyhavn

Fietsen door Kopenhagen

Tijdens het ontbijt de volgende ochtend in Hotel CPH Living bespraken we hoe we onze tweede dag zouden aanpakken. CPH Living ligt op een toplocatie: op het water aan de kade tegenover de Zwarte Diamant, het moderne gebouw van de openbare bibliotheek van Kopenhagen. Lesse, de eigenaar van Hotel CPH Living, kon ons twee fietsen verhuren en dat leek ons na een hele dag lopen geen gek idee.

Kopenhagen Hotel CPH Living

Ik vond fietsen in Kopenhagen ideaal. Omdat de afstanden niet zo groot zijn en de stad echt is ingericht op fietsers, ben je met de fiets zo van de ene naar de andere kant van de stad. Ideaal als je een beetje impulsief nog wat dingen wilt bekijken. Wil je wat gestructureerder te werk gaan, dan kun je ook een fietstour door Kopenhagen boeken – met een Nederlandse gids zelfs!

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Powered by GetYourGuide

Zondagochtend in Nørrebro

We begonnen in Nørrebro, een wijk die bekendstaat om de hippe winkeltjes en restaurants. Maar omdat het zondagochtend was, was het daar nogal stil. Op de fiets reden we wat door Kopenhagen, op zoek naar wat leven in de brouwerij. Met een bezoek aan Torvehallerne, het Meatpacking District, Laura’s Bakery en Grød stond het eerste deel van de dag grotendeels in het teken van eten en drinken in Kopenhagen.

Een bijzondere plek waar je ook gewoon mag fietsen (alleen op het fietspad uiteraard) is Assistens Kirkegård, het kerkhof waar sprookjesschrijver Hans Christian Andersen begraven ligt. De sfeer die hier hangt, is heel bijzonder: het voelt niet als een begraafplaats, maar meer als een gezellig park waar volop gefietst, gewandeld, gespeeld en gepicknickt wordt.

Kopenhagen Assistens Kirkegard

Zwaaien naar Zweden

Voor wat laatste toeristische bezienswaardigheden stalden we onze fietsen eerst bij de Rundetårn, een grote ronde toren waar niet een wenteltrap, maar een wentelpad je naar een mooi uitzicht over Kopenhagen brengt.

Kopenhagen Rundetarn

In de verte zag ik de brug naar Zweden liggen.

Kopenhagen uitzicht

We liepen nog even door winkelstraat Strøget voor wat typisch Deens design en Deense mode en daarna was er nog één ding dat we echt niet wilden missen: pretpark Tivoli. Hier vind je attracties in alle categorieën, van ballen gooien tot een zweefmolen die zo hoog ging, dat ik er echt niet in durfde.

Metro zonder bestuurder

Het was tijd geworden om de fietsen terug te brengen naar Lesse van Hotel CPH Living en de metro te pakken naar het vliegveld. De metro’s in Kopenhagen worden op afstand bestuurd en hebben voorin geen bestuurderscabine, maar een panoramaraam. Ga dus zeker even voorin zitten als je de kans krijgt.

Handige wandelroutes door Kopenhagen

Tijdens dit weekend Kopenhagen improviseerden we nogal, maar ik heb naar aanleiding van mijn stedentrip Kopenhagen wel deze wandelroutes uitgestippeld voor als je in korte tijd heel veel bezienswaardigheden wilt bekijken.

Noord-Kopenhagen

 • De fontein Gefionspringvandet
 • Het standbeeld van de Kleine Zeemeermin
 • Kastellet
 • Amalienborg Slot (12.00 en 14.00 uur wisseling van de wacht)
 • Rosenborg Slot + Kongens Have (kasteeltuinen)
 • Botanisk Have (gratis toegankelijke botanische tuin)
 • Torvehallerne (markthallen) bij metrostation Nørreport

Kopenhagen Centrum

 • Nyhavn (hier vertrekken rondvaartboten)
 • Kongens Nytorv
 • Stroget: dit winkel-/voetgangersgebied dat loopt tot aan Rådhuspladsen
 • Østergade (deel van Stroget – om 11.45 loopt hier de wacht door)
 • Højbro Plads (hier begint elke dag om 16.00 uur een gratis rondleiding die eindigt bij de ingang van Christiania)
 • Gråbrødetorg (plein met terrasjes)
 • Rundetårn
 • Rådhuspladsen + Rådhus (hier vertrekt om 11.00 uur een gratis rondleiding die eindigt bij Amalienborg)
 • Tivoli (‘s avonds verlicht en je kunt er eten)

Zuid-Kopenhagen

 • Christiansborg Slot (mooi uitzicht vanuit de toren – met lift en gratis)
 • Folketing
 • Det Kongelige Bibliotek
 • Børsen
 • Christianshavn
 • Christiania (fotograferen verboden)

Vind je dat te veel gedoe? Dan kun je ook kiezen voor een wandeling door Kopenhagen met een gids.

Handig om te weten: in Kopenhagen kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

En vergeet niet om de 6 houten reuzen in de buitenwijken van Kopenhagen op te zoeken!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

reisgids denemarken

Ik werd uitgenodigd om Kopenhagen te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.