smorrebrod eten kopenhagen

Lekker eten in Kopenhagen: van smørrebrød tot havermout

Ik ben absoluut geen foodblogger. Eigenlijk ben ik meer een alleseter dan een fijnproever. Maar tijdens mijn stedentrip Kopenhagen kwam de lekkerbek in mij boven. Overal kom je eten tegen dat er heerlijk uitziet en ook nog eens zo smaakt. Die smaak kan ik helaas niet met je delen, maar ik wil je toch graag een indruk geven van mijn culinaire ervaringen in Kopenhagen.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Kopenhagen kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven fotograferen – het kan allemaal!

Fish & Chips bij Toldboden

Ik had al gelezen dat de Denen in het weekend graag uitgebreid samen gaan brunchen. Dat was inderdaad te zien in Toldboden, vlak bij de Kleine Zeemeermin. Binnen stond een prachtig buffet uitgestald met veel vis, maar ook kaas en heerlijke desserts.

Brunch bij Toldboden in Kopenhagen

Ik koos voor iets kleiners: een portie Fish & Chips voor 2 personen om lekker aan het water op te eten met mijn reisgenoot. Maar dit was niet zomaar een krant met wat vette patat en gefrituurde vis erin. We kregen een bakblik met heerlijk gekruide frietjes, daarop de vis die van buiten superkrokant en van binnen megamals was, en daar weer bovenop wat groente. Het zag er zo mooi uit dat het zo in een kookblad kon.

Fish and chips bij Toldboden in Kopenhagen

Door alles wat ik om me heen zag, smaakte het nog lekkerder: de zon, het water en een hippe hotspot met niet alleen hipsters, maar ook (vooral eigenlijk) gezinnen met kleine kinderen, groepen vrienden en oudere stellen. Iedereen kon zich hier op z’n plek voelen.

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Powered by GetYourGuide

Een onvergetelijke avond bij Höst

Een etentje zoals bij restaurant Höst had ik nog nooit meegemaakt. In de eerste plaats vond ik het heel bijzonder om aan te schuiven bij Nederlandse ‘locals’ en van hen te horen hoe ze Kopenhagen ervaren. Maar ook het restaurant en het eten zelf waren onvergetelijk.

Höst in Kopenhagen

Bij binnenkomst viel ik meteen al voor de inrichting. Maar het beste kwam nog. We lieten ons verrassen door een door het restaurant samengesteld menu. Bij elke gang kwam iemand vertellen wat voor moois er nu weer voor onze neus stond. En mooi was het, van het eten zelf tot het servies waarop het werd gepresenteerd. Kijk maar…

Restaurant Höst in Kopenhagen

Kartoffel med bakskuld, løgaske og torret søgraes
Aardappel met bakskuld, uienas en gedroogd zeegras

Restaurant Höst in Kopenhagen

Rimmet kammusling med citron-verbena, peberrod og agurk
Gezouten Sint-Jakobsschelp met citroenverbena, mierikswortel en komkommer

Restaurant Höst in Kopenhagen

Skaerising bagt i høaske med puré på spinat or persille, crudité af broccoli og luftig sauce på bl0amuslinger
Schol gebakken in hooias met spinazie-peterseliepuree, crudité van broccoli en luchtige blauwmosselsaus

Restaurant Höst in Kopenhagen

Rørt tatar på okseltårtunge med citron-timian vinaigrette, karse og kartoffel chips med ramsløg
Rundertartaar van achtermuis met citroen-thijmvinaigrette, tuinkers en aardappelchips met daslook

Restaurant Höst in Kopenhagen

Langtidstilberedt svinebryst med syltede og rå rødbeder, gedeost fra Øllingegaard med sauce lavet på sennep
Langzaam (12 uur lang in de oven op 70 graden!) gegaarde varkensklapstuk met ingemaakte en rauwe bieten, geitenkaas en mosterdsaus

Restaurant Höst in Kopenhagen

Ymer-fromage med lakridskaramel og frysetørret havtorn
Kwarkmousse met droptoffee en gevriesdroogde duindoorn

Restaurant Höst in Kopenhagen

Iscreme lavet med kamille på kompot av rabarber med blød maltkage, honningknas og citron verbena olie
Roomijs met kamille op een rabarbercompote met een zachte moutcake, honingcrunch en citroenverbena

Extra leuk: toen een van de medewerkers zag dat ik alles driftig aan het opschrijven was, bracht hij me een bruine envelop. Daarin stond alles wat we die avond gingen eten, maar ik mocht er nog niet in spieken…

Deense broodjes

Zoete broodjes bakken, dat kunnen ze wel in Kopenhagen. Als je door de stad loopt, kom je de ene na de andere verleidelijke bakkerij tegen. Je zou hier wel de hele dag door kunnen eten en snoepen! Dit is Laura’s Bakery in Nørrebro.

Lauras Bakery in Kopenhagen

Torvehallerne

Als je dan toch nog honger hebt, ben je aan het goede adres in de foodhallen van Kopenhagen: Torvehallerne. In twee gebouwen kom je alles tegen van ‘parfumdokters’ in witte jassen tot het beroemde Deense smørrebrød. Buiten staan picknicktafels om je gekochte lekkernijen op te eten.

Smorrebrod in de foodhallen van Kopenhagen

Meatpacking District

Van tevoren had ik lovende woorden gehoord over het Meatpacking District: oude slachthuizen waar nu hippe restaurants zitten. Het blijkt maar weer eens dat smaken verschillen, want ik liep er niet echt warm voor en stelde mijn lunch zelfs uit om ergens anders naartoe te kunnen gaan.

Meatpacking district Kopenhagen

Havermoutpap van Grød

Een ‘papbar’ – daar was ik ook nog nooit geweest. Bij Grød hebben ze havermoutpap in alle soorten en maten. Nou eet ik thuis ook wel eens havermout, maar nooit zo lekker als hier! Ik had er appel, geroosterde amandelen en karamelsaus over. Reken maar dat je daar een paar uur van vol zit! Daarbij dronk ik natuurtroebel appelsap met duindoorn.

Papbar Grod in Kopenhagen

Joe and the Juice

Overal in Kopenhagen kom je ze tegen: de vestigingen van Joe and the Juice. Hier kun je terecht voor een kop koffie of een heerlijk sapje.

Lakrids uit Tivoli

Wil je iets lekkers uit Kopenhagen mee naar huis nemen? Dan zijn de dropspecialiteiten van Lakrids by Johan Bülow een leuk idee. Dit is niet zomaar drop om een zak van achter elkaar op te eten, maar om rustig van te genieten – of te gebruiken als ingrediënt in het speciale dropkookboek. Ik kwam deze bijzondere drop tegen in een standje in Tivoli.

Drop van Lakrids in Tivoli, Kopenhagen

Alleen al voor het eten en drinken vond ik Kopenhagen een aanrader. Ik gebruikte trouwens een huurfiets om van het ene lekkers naar het andere te gaan. In de deze blogpost over mijn stedentrip Kopenhagen staan trouwens nog veel meer tips en bezienswaardigheden. Veel plezier!

(Handig om te weten: in Kopenhagen kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.)

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

8 reacties

  1. Wat een ‘lekkere’ post! We weten nog niet zeker waar we heen gaan deze zomer, maar als we richting Kopenhagen gaan dan ga ik zeker ook bij Grød langs. Ik ben een echte havermoutfan en verheug me elke ochtend weer op mijn schaaltje overnight oats dat in de koelkast op me staat te wachten. Fijne tip dus voor mij. Maar ook Toldbolden lijkt me erg leuk.

  2. Nou je had gelijk hoor ik ben in Kopenhagen geweest en heb heerlijke Deense broodjes gegeten. Ik had niet heel veel tijd, maar in de stad zit Holm’s Bager en daar kan je terecht voor heerlijke gebakjes, broodjes zowel zoet als hartig en lekkere salades. Je kan het meenemen of op het terras opeten… echt goddelijk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.