kopenhagen christiansborg borgen

Gek op Borgen? Ga op Borgen-tour in Kopenhagen met Nordic Noir Tours!

Toen ik tijdens mijn stedentrip Kopenhagen mee mocht met de Borgen-tour van Nordic Noir Tours, had ik alleen een paar afleveringen van serie 1 gezien – net genoeg om een beetje een beeld te hebben van de serie en de personages. Nu de locaties nog erbij. Daarvoor nam Dieuwertje van Nordic Noir Tours me mee Kopenhagen in. Onderweg vertelde ze van alles over de serie en de stad.

Van mens tot politieke machine

Hoofdpersoon van de serie Borgen is politica Brigitte Nyborg. In de loop van drie reeksen afleveringen verandert ze steeds meer van een mens in een politieke machine. Aan het begin van serie 1 is ze nog idealistisch en wil ze niets weten van louche praktijken. Later zie je haar dingen doen die ze in serie 1 nooit zou hebben gedaan, zoals chantage inzetten als middel om haar doel te bereiken. Petje af trouwens voor de actrice, die vóór deze rol vooral comédienne was. Ze zette haar eerste serieuze rol meteen zo geloofwaardig neer, dat ze wel eens echt is aangezien voor de vrouwelijke president van Denemarken en tijdens interviews vragen op zich afgevuurd kreeg als: “Wat vindt u van de situatie in het Midden-Oosten?”

Ook leuk: boek hier een fietstour door Kopenhagen met een Nederlandse gids 

Geloofwaardige spindoctor

Een tweede belangrijke vrouwelijke rol in Borgen is die van journaliste Katrine. Om deze twee sterke vrouwen cirkelt spindoctor Kärsten, die worstelt om de dames bij te houden en waar mogelijk bij te sturen. Ook deze Kärsten wordt erg geloofwaardig neergezet. Zo geloofwaardig zelfs, dat de acteur ooit een uitnodiging kreeg van de leider van een Deense partij om eens te komen praten. Reden voor de acteur om in serie 3 een beetje naar de achtergrond te willen verdwijnen. Hij vond het hoog tijd voor andere rollen, voordat hij voor altijd aan de rol van cynische spindoctor zou vastzitten.

Dieuwertje van Nordic Noir Tours

Internationaal succes

Terwijl Dieuwertje van Nordic Noir Tours dit vertelt, loop ik samen met zo’n 10 Borgen-fans uit binnen- en buitenland met haar mee. Bijzonder eigenlijk, dat een Deense serie over Deense politiek zo’n internationaal succes kan worden. Toen de makers van Borgen van te voren vroegen of de serie internationaal zou worden uitgebracht, kregen ze te horen dat ze daar maar niet op moesten rekenen. Misschien dat Zweden en Noorwegen hem zouden kopen, vooral uit beleefdheid. Het liep anders: inmiddels is Borgen in 87 landen een succes.

We lopen langs het stadhuis, waar veel binnenscènes zijn opgenomen omdat filmen in de echte regeringszetel Christiansborg niet mocht. Er zijn hier nog meer aanknopingspunten tussen de serie en het echte leven te vinden, wijst Dieuwertje ons. Ze weet ze allemaal te vinden en test onze kennis van Borgen af en toe met een echte Borgen-quiz.

Borgen-tour in Kopenhagen: Christiansborg

De serie en het echte leven

Borgen is een erg realistische serie, vertelt ze bij de toegangspoort tot Christiansborg. Dat begint al bij de personages: die zijn nooit puur goed of slecht, en dat maakt ze nou juist zo herkenbaar. Maar ook de politieke verwikkelingen in Borgen zijn zo verstrengeld met het echte leven, dat soms moeilijk te bepalen is waar de grens loopt.

Rond het uitkomen van deze serie, waarin drie politieke partijen samen regeren onder leiding van de eerste vrouwelijke president van Denemarken, kreeg Denemarken ook echt voor het eerst een vrouwelijke president. Bovendien bestond haar regering uit de drie partijen waarop de regeringspartijen in de serie duidelijk gebaseerd zijn.

Volgde de serie de waarheid? Nee, want serie 1 en 2 waren al opgenomen toen die verkiezingen plaatsvonden. Had de serie de realiteit dan beïnvloed? Volgens de makers zat het er gewoon aan te komen, een vrouwelijke president en een linkse coalitie na jarenlang rechts beleid. Wat ook hielp, is dat ze een politiek journalist hadden ingehuurd om research te doen en de serie zo geloofwaardig mogelijk te maken.

Maar de serie beïnvloedt wel degelijk de politiek en het maatschappelijke debat in Denemarken. Bijvoorbeeld door de varkensindustrie aan de kaak te stellen, en de moeizame relatie met Groenland. Na een aflevering over een wet die prostituees moest beschermen, gingen er zelfs stemmen op om ook daadwerkelijk zo’n wetsvoorstel in te doen. Maar om nou een wetsvoorstel in te dienen omdat je het in Borgen hebt gezien, dat vonden politici ook weer een beetje hun eer te na.

Borgen-tour in Kopenhagen: Christiansborg

Christiansborg Slot

We lopen de binnenplaats van Christiansborg op. Omdat er binnen in deze regeringszetel niet gefilmd mocht worden, zien we Brigitte in de serie Borgen vaak gesprekken voeren in de zuilengalerij of in de nabijgelegen tuin van de Koninklijke Bibliotheek, waar ook echte politici graag een luchtje komen scheppen. Standbeelden, fonteinen en trappen die in het echt soms helemaal niet naar presidentiële vertrekken leiden – alle beschikbare plekken werden door de makers van de serie benut. Zo ook de uitkijktoren van Christiansborg, waar Brigitte aan het begin van serie 1 uitkijkt over Kopenhagen en te horen krijgt: “Dit kun je allemaal in handen krijgen…”

(Handig om te weten: in Kopenhagen kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.)

Verder naar Christianshavn

We komen uit bij de Zwarte Diamant, het moderne en openbare gedeelte van de Koninklijke Bibliotheek. Ook hier zijn weer allerlei aanknopingspunten te vinden, van de studio van TV 1 en Torsten die hier op de waterbus stapt tot het nieuwe appartement van Brigitte in Islands Brygge en het eerste appartement van Katrine in Christianshavn. Brigitte en Katrine ontmoeten elkaar hier ook wel eens op straat. Dieuwertjes kennis van Borgen lijkt onuitputtelijk en af en toe haalt ze op haar iPad een beeld uit de serie erbij om te laten zien in welke scène een bepaalde plek in beeld komt.

Op zoek naar het Kopenhagen in Borgen

Al met al heeft de Borgen-tour me alleen nog maar nieuwsgieriger gemaakt naar de serie. Ik vond Kopenhagen een heerlijke stad en kijk ernaar uit om de politieke intriges van Borgen te volgen en intussen bekende stukjes Kopenhagen te ontdekken in de afleveringen.

Benieuwd wat ik nog meer deed tijdens mijn stedentrip Kopenhagen? Lees dan deze blogpost over mijn stedentrip Kopenhagen met al mijn tips en handige links. 

Ik werd uitgenodigd om Kopenhagen te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

5 reacties

  1. Wat leuk! Seizoen 1 ligt hier op mij te wachten. Ik vind dat opvallend bij bijna alle Scandinavische series die ik gezien heb, uitgediepte karakters. De tour lijkt me super, ik ga eens zien of we iets kunnen doen als we er zijn!

  2. Leuk om te lezen over Borgen en de plaatsen te zien waar de serie zich afspeelt. Ik ben een Borgen-fan en het lijkt me geweldig om al die bekende locaties te zien tijdens zo’n tour.
    Ik kan alleen maar zeggen dat je vooral serie 2 en 3 ook moet kijken. Ik hoop nog altijd dat er een 4e serie komt, maar dat zit er volgens mij helaas niet in.

  3. Hoi, ik ken deze serie niet. Maar ik vind het in het algemeen wel leuk als je ergens bent en je herkent het van de films. (vooral veel in de USA) maar overal wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.