teddy houten reus thomas dambo

Hier vind je de 6 houten reuzen bij Kopenhagen – plus 1 extra

Toen we een paar jaar geleden onze meivakantie in Djursland doorbrachten, zagen we onderweg van Randers naar Ebeltoft opeens een houten reus op een heuvel zitten. We stopten even om beter te kijken – het was een bijzonder gezicht. Eenmaal weer thuis ging ik eens googelen om meer te weten te komen over dit houten standbeeld, maar ik kon het toen niet vinden. Als zoekresultaten kreeg ik steeds informatie over andere houten reuzen, die blijkbaar veel bekender waren: de 6 ‘Forgotten Giants’ ( de seks glemte kæmper, ook wel ‘Hidden Giants’) bij Kopenhagen. Die moesten we ook maar eens opzoeken en die gelegenheid kregen we tijdens onze meivakantie op Møn.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Kopenhagen kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven fotograferen – het kan allemaal!

Tip: huur fietsen in Kopenhagen en verken zo de buitenwijken.

Ook handig om te weten: in Kopenhagen kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Thomas Dambo

Deze 6 houten beelden zijn gemaakt van houtafval uit te omgeving en staan in buitenwijken van Kopenhagen. Vrijwilligers die hier wonen hielpen bij de bouw. Het leuke van deze kunstwerken is dat ze niet alleen mensen buiten het museum in aanraking laten komen met kunst, maar dat ze ook mensen naar onbekende plekken in de buitenwijken halen, waar je anders niet zo snel zou komen. Op de website van Thomas Dambo vind je foto’s van de bouw en de precieze plek van de houten reuzen bij Kopenhagen.

Teddy Venlig

De eerste reus die wij bezochten, was Vriendelijke Teddy. Hij woont aan een meertje in Høje Taastrup en steekt zijn hand uit om je een beekje te helpen oversteken. Teddy is genoemd naar een van de mensen die Thomas Dambo hielpen bouwen.

houten reuzen bij kopenhagen vriendelijke teddy

Lille Tilde en Thomas på Bjerget

Daarna parkeerden we bij restaurant Spisestedet Mosen voor een bezoek aan twee houten reuzen in één keer. Aan dezelfde kant van het water als het restaurant, in natuurgebied Vallensbæk Mose, staat Kleine Tilde. Zij is genoemd naar een van de plaatselijke vrijwilligers en heeft aan de binnenkant 28 vogelhuisjes.

houten reuzen bij kopenhagen kleine trine

Aan de andere kant, op een heuvel, ligt Thomas op de Berg. Hij is genoemd naar een stagiair van Thomas Dambo en zijn benen zijn expres lekker lang gemaakt zodat je er samen op kunt zitten.

houten reuzen bij kopenhagen thomas op de berg

De huizen van Albertslund die we hier zagen staan, deden ons trouwens heel erg denken aan de film Een man die Ove heet – alsof Ove elk moment naar buiten kon komen om te zeggen dat we iets verkeerds deden.

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Powered by GetYourGuide

Oscar under Broen

Daarna reden we naar Ishoj, waar we een paar jaar geleden op een camping stonden voor een dagje Kopenhagen. Oscar is genoemd naar een kunstenaar uit Chili die Thomas kwam helpen. Toen we aankwamen bij Oscar, kwamen we twee mensen van een Franse filmploeg tegen die ook geïnteresseerd waren in de houten beelden. Ze vroegen of ze ons voor een reisreportage mochten filmen terwijl we het beeld bekeken. Natuurlijk! Grappig idee dat we straks te zien zijn in een Frans reisprogramma.

houten reuzen bij kopenhagen oscar onder de brug

Bakketop Trine

Na een tijdje poseren en figureren was het tijd voor de volgende stop. We reden naar natuurcentrum Quark in Hvidovre, waar Trine op een heuvel zit. Ze houdt haar handen in een kommetje, zodat je er lekker in kunt zitten. Trine is genoemd naar een vrijwilliger die aan een van de andere houten reuzen heeft gewerkt.

houten reuzen bij kopenhagen trine op de heuvel

Sovende Louis

De (voor ons) laatste reus was voor ons meteen het lastigste te vinden. We parkeerden bij de sportvelden van Rødovre en liepen in de hoek van de parkeerplaats het natuurpad op. Op de eerste heuvel hadden we geen succes, maar op het tweede heuveltje vonden we hem. Hier ligt Slapende Louis. Hij slaapt met zijn mond open, zodat je erin kunt kruipen. Louis is genoemd naar een voormalige assistent van Thomas, die vanuit Bristol naar Kopenhagen kwam om te helpen met de bouw.

houten reuzen bij kopenhagen slapende louis

Mocht je Google Maps gebruiken: op de website van Thomas Dambo staat een waarschuwing dat je niet op de camping moet gaan zoeken. Het lijkt namelijk alsof Louis daar ligt, maar dat klopt dus niet.

Hiermee hadden we ze allemaal gevonden. Al met al is de speurtocht naar de 6 vergeten reuzen een leuke aaneenschakeling korte wandelingen.

Daarna reden we naar Kopenhagen om daar nog wat rond te lopen. Ben je na het vinden van alle reuzen wel zo’n beetje klaar met lopen, dan kunnen we je ook aanraden om nog even een ijsje te gaan eten in de jachthaven van Køge. Dat deden wij op de terugweg ook voordat we terugreden naar onze vakantiewoning op Møn.

De houten reus in Djursland

Inmiddels weet ik trouwens ook iets meer over de houten reus in Djursland. Hij blijkt inderdaad ook een werk van Thomas Dambo te zijn. Oorspronkelijk stond hij in Aarhus, waar hij werd gebouwd ter gelegenheid van het NorthSide Festivallen. Zijn naam: Ben Chiller. Maar later werd hij verplaatst naar Mørke in Djursland, waar hij de naam Mørkemanden kreeg.

Morkemanden van Thomas Dambo

Dit maakte me wel nieuwsgierig naar meer werken van Thomas Dambo in de rest van Denemarken. Ik vond het dan ook erg leuk om er onlangs achter te komen dat je nu ook op zoek kunt naar deze 10 houten trollen verspreid over Denemarken.

Had je de video over onze meivakantie in Denemarken al gezien? (Abonneer je meteen even als je geen nieuwe reisverslagen uit Denemarken wilt missen.)

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om in Denemarken te verblijven voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.