Hier vind je de 6 houten reuzen bij Kopenhagen – plus 1 extra

Written by Sandra van Bijsterveld

Toen we een paar jaar geleden onze meivakantie in Djursland doorbrachten, zagen we onderweg van Randers naar Ebeltoft opeens een houten reus op een heuvel zitten. We stopten even om beter te kijken – het was een bijzonder gezicht. Eenmaal weer thuis ging ik eens googelen om meer te weten te komen over dit houten standbeeld, maar ik kon het toen niet vinden. Als zoekresultaten kreeg ik steeds informatie over andere houten reuzen, die blijkbaar veel bekender waren: de 6 ‘Forgotten Giants’ ( de seks glemte kæmper, ook wel ‘Hidden Giants’) bij Kopenhagen. Die moesten we ook maar eens opzoeken en die gelegenheid kregen we tijdens onze meivakantie op Møn.

Tip: huur fietsen in Kopenhagen en verken zo de buitenwijken.

Thomas Dambo

Deze 6 houten beelden zijn gemaakt van houtafval uit te omgeving en staan in buitenwijken van Kopenhagen. Vrijwilligers die hier wonen hielpen bij de bouw. Het leuke van deze kunstwerken is dat ze niet alleen mensen buiten het museum in aanraking laten komen met kunst, maar dat ze ook mensen naar onbekende plekken in de buitenwijken halen, waar je anders niet zo snel zou komen. Op de website van Thomas Dambo vind je foto’s van de bouw en de precieze plek van de houten reuzen bij Kopenhagen.

Teddy Venlig

De eerste reus die wij bezochten, was Vriendelijke Teddy. Hij woont aan een meertje in Høje Taastrup en steekt zijn hand uit om je een beekje te helpen oversteken. Teddy is genoemd naar een van de mensen die Tomas Dambo hielpen bouwen.

houten reuzen bij kopenhagen vriendelijke teddy

Lille Tilde en Thomas på Bjerget

Daarna parkeerden we bij restaurant Spisestedet Mosen voor een bezoek aan twee houten reuzen in één keer. Aan dezelfde kant van het water als het restaurant, in natuurgebied Vallensbæk Mose, staat Kleine Tilde. Zij is genoemd naar een van de plaatselijke vrijwilligers en heeft aan de binnenkant 28 vogelhuisjes.

houten reuzen bij kopenhagen kleine trine

Aan de andere kant, op een heuvel, ligt Thomas op de Berg. Hij is genoemd naar een stagiair van Thomas Dambo en zijn benen zijn expres lekker lang gemaakt zodat je er samen op kunt zitten.

houten reuzen bij kopenhagen thomas op de berg

De huizen van Albertslund die we hier zagen staan, deden ons trouwens heel erg denken aan de film Een man die Ove heet – alsof Ove elk moment naar buiten kon komen om te zeggen dat we iets verkeerds deden.

Oscar under Broen

Daarna reden we naar Ishoj, waar we een paar jaar geleden op een camping stonden voor een dagje Kopenhagen. Oscar is genoemd naar een kunstenaar uit Chili die Thomas kwam helpen. Toen we aankwamen bij Oscar, kwamen we twee mensen van een Franse filmploeg tegen die ook geïnteresseerd waren in de houten beelden. Ze vroegen of ze ons voor een reisreportage mochten filmen terwijl we het beeld bekeken. Natuurlijk! Grappig idee dat we straks te zien zijn in een Frans reisprogramma.

houten reuzen bij kopenhagen oscar onder de brug

Bakketop Trine

Na een tijdje poseren en figureren was het tijd voor de volgende stop. We reden naar natuurcentrum Quark in Hvidovre, waar Trine op een heuvel zit. Ze houdt haar handen in een kommetje, zodat je er lekker in kunt zitten. Trine is genoemd naar een vrijwilliger die aan een van de andere houten reuzen heeft gewerkt.

houten reuzen bij kopenhagen trine op de heuvel

Sovende Louis

De (voor ons) laatste reus was voor ons meteen het lastigste te vinden. We parkeerden bij de sportvelden van Rødovre en liepen in de hoek van de parkeerplaats het natuurpad op. Op de eerste heuvel hadden we geen succes, maar op het tweede heuveltje vonden we hem. Hier ligt Slapende Louis. Hij slaapt met zijn mond open, zodat je erin kunt kruipen. Louis is genoemd naar een voormalige assistent van Thomas, die vanuit Bristol naar Kopenhagen kwam om te helpen met de bouw.

houten reuzen bij kopenhagen slapende louis

Mocht je Google Maps gebruiken: op de website van Thomas Dambo staat een waarschuwing dat je niet op de camping moet gaan zoeken. Het lijkt namelijk alsof Louis daar ligt, maar dat klopt dus niet.

Hiermee hadden we ze allemaal gevonden. Al met al is de speurtocht naar de 6 vergeten reuzen een leuke aaneenschakeling korte wandelingen.

Daarna reden we naar Kopenhagen om daar nog wat rond te lopen. Ben je na het vinden van alle reuzen wel zo’n beetje klaar met lopen, dan kunnen we je ook aanraden om nog even een ijsje te gaan eten in de jachthaven van Køge. Dat deden wij op de terugweg ook voordat we terugreden naar onze vakantiewoning op Møn.

De houten reus in Djursland

Inmiddels weet ik trouwens ook iets meer over de houten reus in Djursland. Hij blijkt inderdaad ook een werk van Thomas Dambo te zijn. Oorspronkelijk stond hij in Aarhus, waar hij werd gebouwd ter gelegenheid van het NorthSide Festivallen. Zijn naam: Ben Chiller. Maar later werd hij verplaatst naar Mørke in Djursland, waar hij de naam Mørkemanden kreeg.

Morkemanden van Thomas Dambo

Dit maakt me wel nieuwsgierig naar meer werken van Thomas Dambo in de rest van Denemarken! Ben jij die wel eens tegengekomen?

Enkele van de reuzen zijn ook te zien in deze video over onze meivakantie op Møn:

Om te bewaren op Pinterest:

verborgen reuzen bij kopenhagen

Wij werden uitgenodigd om in Denemarken te verblijven voor Stralend Schrijven. Informatie over hoe ik samenwerk met bestemmingen vind je in mijn disclaimer.

4 thoughts on “Hier vind je de 6 houten reuzen bij Kopenhagen – plus 1 extra

  • Sandra van Bijsterveld says:

   Ja en echt een herkenbare stijl.

 1. Alie says:

  Er staat sinds kort ook een reus in Christiania Kopenhagen.

  • Sandra van Bijsterveld says:

   Oh wat leuk, dank je wel voor de tip.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *