mons klint

Kliffen, uitzichten en fossielen bij Møns Klint in Denemarken

Ik had al zoveel gelezen en gehoord over Møns Klint en al zoveel foto’s bekeken dat ik dacht dat ik wel zo’n beetje wist wat ik kon verwachten. Fout! Toen het uitzicht op de spierwitte kliffen in beeld kwam, wist ik niet wat ik zag. Verder bleek er bij de kliffen van alles te doen. Eigenlijk kwamen we tijd tekort!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Kies je route bij Møns Klint

Als je geparkeerd hebt (betalen doe je bij de kassa van het GeoCenter of de parkeerautomaat), heb je verschillende mogelijkheden:

  • Je kunt over de grote trappen afdalen naar het strand
  • Als je boven aan die trappen rechtsaf gaat, kom je via een pad bij een mooi uitzicht dat ook bereikbaar is voor kinderwagens en rolstoelen
  • Als je boven aan de trappen linksaf gaat, ga je naar het uitzicht vanaf het hoogste punt van de kliffen (Dronningestolen)
  • Of je gaat eerst het GeoCenter in, waar je van alles te weten komt over het ontstaan van de kliffen

Ga je op vakantie naar het Deense eiland Møn? Dan vind je dit Stralend Denemarken Magazine over Møn misschien wel handig. Je kunt het meteen downloaden en al onze tips over leuke dingen op het eiland staan erin.

Wandeling met een gids

Wij maakten eerst een wandeling met een gids en dat was erg de moeite waard. Na een korte introductie daalden we samen de 497 treden naar het strand af. De wetenschap dat we ze straks allemaal weer zouden moeten beklimmen, maakte me wel een beetje zenuwachtig…

trappen bij mons klint in denemarken

Het hoge krijtgehalte in de bodem heeft bijzondere gevolgen voor de bomen en planten die hier groeien, Zo kun je in mei unieke orchideeën zien en staan hier bomen van 400 jaar, die er lang niet zo oud uitzien omdat ze heel langzaam groeien. Ook hebben ze het hele jaar door (dus niet alleen in de lente) opvallend lichtgroene blaadjes en hebben ze een opvallend uitgebreid wortelstelsel omdat de erosie hier zo snel gaat.

Kalk van schelpdieren

Toen we in de buurt van de kliffen kwamen, vertelde de gids over het ontstaan ervan. Deze krijtlaag ontstond toen er nog een tropische zee was op de plek waar nu Denemarken ligt: de Krijtzee. We hebben het dan over ongeveer 75-65 miljoen jaar geleden. In die zee leefden allerlei schelpdieren en ook algen met een schelp eromheen en koraal. Als die dood gingen, belandden hun schelpen op de grond. Zo ontstond een laagje krijt op de bodem. Per 1000 jaar dat dit zo doorging, groeide dat laagje met 1 centimeter. Dat proces ging zo lang door, dat heel Denemarken nu op een dikke laag krijt rust. Op sommige plekken is die laag rond de 500 meter dik, op andere wel 2 kilometer.

IJstijd als bulldozer

Tijdens de laatste ijstijd (zo’n 20.000 jaar geleden) schoof een enorm gletsjer als een bulldozer tegen deze krijtlaag aan en duwde hem omhoog. Zo ontstonden de steile krijtrotsen bij Møns Klint, waarin je de laagjes waaruit ze zijn opgebouwd duidelijk kunt zien. Ook de fossielen van schelpdieren zijn door het opstuwen van de oude zeebodem naar boven gekomen, zodat je ze heel makkelijk kunt vinden op het strand.

Erosie

Door erosie van de zachte kalksteen trekken de kliffen zich trouwens steeds verder terug. Over een paar duizend jaar zal er niets meer van over zijn.

Eerste uitzicht op Møns Klint

En daar kwamen de kliffen opeens in beeld – wauw! Gelukkig nam de gids alle tijd om op ons te wachten als we stilstonden om ernaar te kijken.

mons klint in denemarken

Snelste dier ter wereld

Dan hebben we nog meer geluk. Net als de gids vertelt over de slechtvalken die hun nesten maken in holen in de krijtrotsen, komt er eentje aanvliegen. Deze slechtvalken zijn de snelste dieren ter wereld: tijdens duikvluchten kunnen ze wel een snelheid van 389 km per uur bereiken.

Water drinken van de rotsen

Als beloning voor het afdalen van de trappen geeft onze gids ons nog een lekker verfrissend drankje. Of eigenlijk mogen we het zelf pakken. Het water dat op het strand op verschillende plekken langs de rotsen naar beneden stroomt, is door de filterende werking van de kalkbodem zo schoon dat je het kunt drinken.

Fossielen zoeken

Dan haalt de gids een doos vol fossielen zien die ze hier op het strand heeft gevonden. Ze legt uit van welke dieren ze afkomstig zijn en geeft aanwijzingen over waar we op kunnen letten als we zo zelf fossielen gaan zoeken.

fossielen zoeken bij mons klint in denemarken

Er zitten ook hele kleine bij – het lijken wel kraaltjes en ze hebben de mooiste patronen.

fossielen zoeken bij mons klint in denemarken

Toen gingen we zelf zoeken. Wat begon met af en toe bukken eindigde al snel met op onze knieën op het strand zitten en eindeloos graven tussen de kleine en grote stenen. Dit was verslavend! Onze gids bleef nog even bij ons, zodat we onze vondsten aan haar konden laten zien en zij ons kon vertellen wat we precies hadden gevonden. Daarna ging zij alvast weer de trappen op en bleven wij nog even zoeken. Het was heerlijk weer, dus we hadden wel uren op het strand kunnen blijven zitten.

GeoCenter Møns Klint

Maar we wilden ook nog GeoCenter Møns Klint bekijken, dus begonnen we na een tijdje zoeken aan de klim over de 497 traptreden naar boven. Gelukkig zijn op meerdere plekken onderweg rustplekken aangelegd, want het is een behoorlijke klim.

Als je geen wandeling met een gids maakt, kun je trouwens het beste eerst het GeoCenter bezoeken en daarna naar het strand gaan. In het GeoCenter kun je namelijk niet alleen informatie krijgen over het ontstaan van de kliffen, maar ook veel voorbeelden van fossielen zien (zodat je weet waarnaar je moet zoeken). Voor kleine kinderen zijn er zelfs zandbakjes om fossielen te zoeken.

geocenter mons klint in denemarken

Verder is er een 3D-bioscoop en kun je met een VR-bril op net zo snel vliegen als een slechtvalk.

Andere uitkijkpunten

Maar het was zulk mooi weer dat wij snel weer naar buiten wilden. Boven aan de trap kun je linksaf en rechtsaf nog een korte wandeling maken. Wij maakten ze allebei. Eerst gingen we rechts van de grote trappen het pad op dat leidt naar een uitkijkpunt dat ook toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Daarna namen we links van de grote trappen het pad naar het hoogste punt van de kliffen: Dronningestolen.

mons klint in denemarken

Wandelen bij Møns Klint

Wil je nog meer van Møns Klint zien? Dan kun je vanaf de onderkant van de trappen beginnen aan een strandwandeling. Zowel linksaf als rechtsaf kom je een stuk verderop nog een trap tegen, waarna je langs de bovenkant van de kliffen terug kunt wandelen naar de parkeerplaats van het GeoCenter. Let op: tijdens ons bezoek was de trap ten noorden van het GeoCenter buiten gebruik wegens onderhoud.

Je kunt ook parkeren bij Møns Fyr en dan over het strand richting het oosten lopen tot de kliffen in zicht komen.

Zwemmen bij Møns Klint

Is het erg warm weer, dan kun je natuurlijk ook even gaan zwemmen in zee. Je zou dus badkleding kunnen aantrekken of meenemen. Maar een zandstrand vind je hier niet: onder aan de krijtrotsen liggen allemaal grote en kleine stenen.

Andere activiteiten bij Møns Klint

Heb je kinderen bij je, dan willen die vast nog wel even spelen in de speeltuin. Bij het GeoCenter kun je ook een ijsje eten of een kopje koffie drinken. In het hoogseizoen kun je hier ook nog eens mountainbiketochten met een gids maken en klimmen in een boomklimpark. In het binnenland achter de kliffen staat een mooi bos waar je kunt wandelen of zelfs kunt blijven slapen in shelters.

Maar voor ons zat de dag erop. Met rozige gezichten van de zon en de zeelucht reden we terug naar onze vakantiewoning op Møn. We zijn er een hele middag geweest, maar achteraf gezien hadden we ons ook best de hele dag kunnen vermaken met dit mooie weer.

Vergeet Stevns Klint niet!

De kliffen van Møns Klint zijn de bekenste en daarom ook drukst bezochte. Maar niet ver van hier liggen nog meer krijtrotsen, namelijk die van Stevns Klint. Die zijn zeker ook een bezoekje waard!

Had je de video over onze meivakantie in Denemarken al gezien? (Abonneer je meteen even als je geen nieuwe reisverslagen uit Denemarken wilt missen.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om het eiland Møn te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.