bruinvissafari boot middelfart

Bruinvissen zien in Middelfart met de Aventura

Aan de kade in Middelfart treffen we een schip met de naam Aventura – dat klinkt meteen al goed! Kapitein Henrik en zijn eerste officier Jaesper gebaren dat we aan boord mogen komen en al snel varen we uit. Ons doel: bruinvissen spotten in het water van de Lillebaelt tussen Jutland en Funen. (Dit kan trouwens ook vanaf de andere kant: ook vanuit Fredericia vertrekken boten waarmee je bruinvissen kunt spotten. Wij zagen ze daar zelfs vanaf het strand!)

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Een schip met een verleden

De Aventura blijkt een schip met een verleden: een dame die al sinds 1913 rondvaart in de wateren rondom Denemarken, Nederland, Noorwegen en Finland. Vroeger op zoek naar paling, maar nu dus op zoek naar bruinvissen.

Bruinvissafari vanuit Middelfart

Zeker bruinvissen zien

Kapitein Henrik geeft ‘bruinvisgarantie’ en geeft toe dat hij het wel spannend vond om daarmee te beginnen. Maar wat blijkt: hij kan het waarmaken. En mocht het toch een keer niet lukken, dan mogen de pechvogels gratis nog eens meevaren voor een herkansing.

Kapitein Henrik heeft er wel een verklaring voor dat het niet zo moeilijk is om bruinvissen te spotten. Ze zijn gewoon heel nieuwsgierig. Als er bijvoorbeeld een muziekfestival in Middelfart is, zwemmen ze naar de haven omdat ze willen weten waar dat geluid vandaan komt. Schuw zijn ze in ieder geval niet, dus ze zullen zeker niet weg zwemmen voor de Aventura.

Er is nog een trucje, dat we in Henner Friisers Hus hebben geleerd. Bruinvissen jagen in een groep scholen haring op. En meeuwen zouden geen meeuwen zijn als ze er niet als de kippen bij zouden zijn om daar een graantje van mee te pikken. Wil je bruinvissen zien, dan kun je dus het beste letten op plekken in het water waar meeuwen rondhangen. Dikke kans dat je daar ook af en toe een bruinvis ziet, die bovenkomt om adem te halen.

Bruinvissafari vanuit Middelfart

Van schaap naar bruinvis

Onze kapitein weet nog veel meer te vertellen over bruinvissen. Bijvoorbeeld dat een bruinvis eigenlijk een soort schaap is. 148 miljoen jaar geleden liep de bruinvis nog op aarde rond, maar het was daar toen zo onrustig dat het dier zich terugtrok in zee. Net als de zeeleeuw, die eigenlijk een katachtige is.

Dat is ook meteen de verklaring voor het feit dat bruinvissen af en toe boven moeten komen om te ademen. Hun neus is in de loop der eeuwen en millennia steeds verder achter op hun hoofd komen liggen. Maar ze drinken ook nog steeds melk bij hun moeder, net als lammetjes. Een moederbruinvis krijgt per keer één baby, die eerst 2 à 3 uur halverwege het geboortekanaal blijft hangen tot hij of zij kan zwemmen. Hmmm, lijkt me geen pretje. Na de geboorte zwemmen moeder en kind samen naar boven en communiceren ze met elkaar door middel van piepjes. Soms zie je ze het kleintje laten stuiteren, net als zoogdieren op het land die met hun snuit tegen een pasgeboren dier duwen.

Bruinvissafari vanuit Middelfart

Hun lichaamstemperatuur is 37 graden en om die op peil te houden, moeten ze elke dag 5 kilo haring eten voor een lekkere dikke speklaag. Om op de haringen te kunnen jagen, gebruiken bruinvissen sonar. Ze oriënteren zich dan op basis van de weerkaatsing van het geluid en kunnen daarom ook jagen in donker en troebel water.

Ik heb geen idee hoe oud een schaap gemiddeld wordt, maar bruinvissen worden gemiddeld 15-20 jaar, vertelt kapitein Henrik. Het komt regelmatig voor dat ze verstrikt raken in vissersnetten en daarom wordt er nu geëxperimenteerd met netten die een waarschuwingssignaal afgeven, dat de bruinvissen met hun sonar oppikken.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over Funen misschien interessant voor je.

Turen over het water

Hoe leuk het ook is om dit allemaal te weten te komen over de bruinvissen, het liefst willen we ze natuurlijk zien. Iedereen aan boord tuurt over het water. Wat spannend! We hebben afgesproken dat iedereen die een bruinvis ziet, zal roepen waar ze zijn. Bijvoorbeeld: “Ja, op twee uur!” En al gauw is het raak. Daar zijn ze! We houden onze adem in en kijken naar de plek op het water waar voor het laatst zo’n schattig vinnetje is bovengekomen. Bruinvissen kunnen een paar minuten onder water blijven, dus soms moet je even geduld hebben. Maar uiteindelijk heeft kapitein Henrik gelijk. Iedereen aan boord heeft bruinvissen gezien.

Bruinvissafari vanuit Middelfart

Varen naar Middelfart

Helemaal tevreden varen we terug. Varen op een mooie boot, onder een strakblauwe hemel en dan ook nog zo veel bruinvissen zien dat we er op het laatst niet eens meer op letten. Wat wil je nog meer! Op de terugweg hebben we behalve voor de bruinvissen ook oog voor de omgeving van Middelfart: de vuurtoren, de mooie huizen aan het water en de oude haven. We zwaaien nog even naar de mensen die bezig zijn met Bridgewalking en dan legt de Aventura weer aan.

Bruinvissafari vanuit Middelfart

Maar voordat we van boord gaan, deelt de kapitein nog certificaten uit aan de kinderen, waarop hij noteert hoeveel bruinvissen ze hebben gezien en of ze ook in de stuurhut hebben geholpen – want dat mocht ook nog!

Bruinvissafari vanuit Middelfart

Het was weer een heerlijke middag. Benieuwd wat we nog meer deden tijdens deze meivakantie? Je leest het in deze blogpost over de bezienswaardigheden op Funen. We verbleven op Funen in deze heerlijke vakantiewoning. Verblijf je liever op een vakantiepark met een zwembad en andere voorzieningen, kijk dan eens naar Landal Beach Park Middelfart.

Wil je alvast een voorproefje van wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan deze video van onze week op Funen. (En wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien, abonneer je dan meteen even.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.