vakantie denemarken

Vakantiewoning in Denemarken: ga logeren bij de Denen

Voor onze meivakantie in Denemarken kozen we dit jaar voor het eerst geen accommodatie op een vakantiepark of camping, maar een ‘losse’ vakantiewoning in Denemarken – gewoon een vakantiehuis van een Deens gezin dus. Hiervoor lieten we ons adviseren door Tamara van Travel en More. En wat beviel dat goed!

Deens vertrouwen

Het grootste wenmoment maakten we meteen bij aankomst mee. We konden onze sleutel zondagmiddag vanaf drie uur ophalen, maar bij aankomst was er niemand aanwezig op het kantoor. Er hing wel een telefoonnummer in het halletje (waarvan de deur open was), dus dat belden we. Een heel vriendelijke meneer – het klonk alsof hij het hele gesprek naar me glimlachte – nam op. Hij snapte niet zo goed waarom ik beide: de envelop met de sleutel lag gewoon in het halletje. Hadden we beddengoed besteld? Dan lag dat er ook bij.

Het is elke keer weer even wennen aan het vertrouwen in de goedheid van de mens in Denemarken en Zweden. Waar in Nederland wc’s alleen toegankelijk zijn met een muntje, losse voorwerpen in musea moeten worden vastgemaakt en overal en nergens borg voor moet worden betaald omdat mensen er anders misbruik van maken, kun je hier blijkbaar gewoon de sleutels van volledig ingerichte vakantiehuizen onbewaakt klaarleggen. Ik weet dat ook Scandinavië geen paradijs is, maar dit soort dingen blijft ons elke keer weer opvallen en blij maken. We pakten onze sleutel en konden meteen door naar onze vakantiewoning.

En wat voor vakantiewoning!

Onze vakantiewoning in Denemarken

We kwamen aan bij Vejlby Fed, waar veel vakantiewoningen stonden en ook een camping was. Anders dan op een bungalowpark stonden in Vejlby Fed niet overal dezelfde huizen, maar was elk vakantiehuis anders. Het was dus extra spannend om te zien waar het huis stond dat Tamara van Travel en More ons had getipt. En daar was het:

Wauw.

Het eerste wat ons opviel aan onze vakantiewoning was het grote grasveld met schommels, een zandbak en heel veel ruimte om een balletje te trappen. De kinderen waren weg 🙂

Verder stonden er twee ligstoelen en twee complete tuinsets: een aan de voorkant van het huis (waar ook een overdekt terras was) en een aan de zijkant, waar ‘s de zon ‘s morgens het eerste op kwam te staan. Ook de bbq stond al klaar.

Binnen was alles ook al zo ruim: een grote woonkamer, een open keuken met een grote koelkast, oven, magnetron en vaatwasser, drie slaapkamers en een badkamer met sauna en whirlpool!

Even aan de energie denken

We waren acuut in vakantiestemming en wilden al neerploffen op de zonnebedden, maar het was tijd voor het volgende wenmomentje: de meterstanden moesten worden genoteerd. De huurprijs is namelijk exclusief verbruik en dat mag je zelf opnemen. Zo gebeurd, maar je moet er wel even aan denken. Net als de kachels controleren, want na een tijdje buiten te hebben gezeten met de deur open, kwamen we erachter dat die aan stonden. Het was de dagen voor onze aankomst nogal slecht weer geweest en waarschijnlijk wilde de verhuurder niet dat we in een koud huis kwamen. Maar nu zorgde de koele avondlucht ervoor dat de kachels onnodig stonden te loeien. Gauw uit maar!

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over Funen misschien interessant voor je.

Strand binnen handbereik

Voor het avondeten maakten we nog een wandeling naar het strand. Wandelingetje kan ik beter zeggen: het lag maar 200 meter van ons vakantiehuis. De kinderen hadden de eerste krabbetjes al gevonden, net als de speeltuin die tussen de camping en het strand lag.

Strand bij onze vakantiewoning in Denemarken

Het geluid van de zee is altijd zo fijn, dus na het avondeten (pizza op het zonnige terras) gingen we gewoon nog een keer terug.

Strand bij onze vakantiewoning in Denemarken

Alles aanwezig

Na een tijdje op de steiger staan liepen we terug, staken we de kaarsjes die in het huis klaarstonden aan een genoten we van deze fijne plek waar we een week mochten blijven.

Onze vakantiewoning in Denemarken

Dat was nog zo’n verschil met een huisje op een vakantiepark: de ruime inventaris met extra’s als kaarsen binnen en buiten, bakpapier en aluminiumfolie, een bal en veel meer serviesgoed en kookgerei dan je normaal voor zes personen ter beschikking hebt. Er stond zelfs een spuitbus siliconenspray waarmee we snel het gepiep van de schommel verhielpen.

Geen receptie, wel service

Nog iets waar we aan moesten wennen is dat er geen receptie was waar je even naartoe kunt lopen als je een vraag hebt. Maar ook dat was geen probleem: op de plek waar we de sleutel hadden opgehaald, waren door de week mensen aanwezig en die hielpen ons uitstekend toen we aangaven dat de code voor de wifi niet werkte: toen we die middag weer thuis kwamen, lag er een briefje met een nieuwe code die wel werkte.

Ook konden we op het kantoor tot drie dagen voor vertrek een eindschoonmaak bijboeken. In de informatiemap zagen we namelijk dat je anders zelf moet stofzuigen, dweilen en afstoffen, het bad, de wc’s, de wastafels en alle keukenapparatuur moet schoonmaken en zelfs de ramen aan de binnenkant moet lappen. Dat was niet hoe we de laatste dag van onze vakantie in Denemarken wilden doorbrengen en het gelukkig was ook de eindschoonmaak zo geregeld.

Yoga, sauna, houtkachel en heel veel zon

Er volgden die week nog veel wandelingen naar het strand, en naar de vlakbij gelegen camping om van die lekkere grote Deense ijsjes te halen. De woonkamer van onze vakantiewoning was ruim genoeg om ‘s morgens mijn yogaoefeningen te doen en de kinderen deden gezellig mee. Die ene ochtend dat het regende, ontbeten we met wat extra warmte van de houtkachel en na een middag in wetsuits voor onze eerste keer Stand Up Paddleboarding voelden de whirlpool en sauna heerlijk warm.

Houtkachel in onze vakantiewoning in Denemarken

Verder genoten we vooral van alle ruimte en de zon in Denemarken, vanaf de eerste zonnestralen bij het ontbijt…

Op het terras van onze vakantiewoning in Denemarken

…tot de vroege avond met een boek en een wijntje op het terras.

Op het terras van onze vakantiewoning in Denemarken

Goede uitvalsbasis voor Funen en Legoland

Als je ook een vakantiewoning in Denemarken zoekt om het land (beter) te leren kennen, kan ik je Middelfart zeker aanbevelen. Een betere uitvalsbasis voor onze vakantie op Funen hadden we ons niet kunnen wensen. Middelfart is een gezellige plaats waar van alles te doen is en vanwaar je makkelijk naar bijvoorbeeld Legoland, Odense of kasteel Egeskov rijdt. Funen is prachtig – je leest erover in deze blogpost met bezienswaardigheden in Middelfart en op Funen.

Let op: hier bij Tiqets krijg je vaak korting op tickets voor LEGOLAND®.

Wil je alvast een voorproefje van wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan deze video van onze week op Funen. (En wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien, abonneer je dan meteen even.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Middelfart te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Wij hebben vorig jaar een Deens vakantiehuis via Airbnb gehuurd en we hebben dezelfde ervaring. Sleutel lag ergens verstopt en die hebben we ook weer daar achtergelaten. Geen borg, geen inventarislijst, geen controles. Gewoon vertrouwen op goed gedrag. Heel fijn! Wij zaten overigens in Tikøb, super uitvalsbasis voor een bezoek aan Sjælland, met Kopenhagen, Helsingør en Hornbæk (bekend van Ilse Jacobsen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.