denemarken funen middelfart boulevard

Vakantie op het Deense eiland Funen? Bekijk alle bezienswaardigheden vanuit Middelfart!

Meteen toen we voor onze meivakantie in Denemarken aankwamen in Middelfart op het eiland Funen, waren we verkocht. Onder de stralende zon troffen we een gezellig plaatsje met vakwerkhuizen en pastelkleurige huisjes. Maar het bruisend hart van Middelfart bleek toch de waterkant.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

De leukste plekjes van Middelfart

Denemarken, Funen, Middelfart, kade

Middelfart ligt aan het water van de Lillebaelt tussen Jutland en Funen. Dankzij deze ligging is het niet alleen een mooie plek voor als je Funen wilt verkennen, maar ligt ook bijvoorbeeld Legoland binnen bereik.

Let op: hier bij Tiqets krijg je vaak korting op tickets voor LEGOLAND®.

Vanaf de kade van Middelfart zien we aan de ene kant de brug die we kennen van onze vakanties naar Zweden, en aan de andere kant de oude Lillebaeltbrug, die nog steeds in gebruik is een waarover je een wandeling kunt maken op een hoogte van 60 meter.

Op de kade wordt druk gevist. Iedereen lijkt hier te vissen: oude en jonge mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen. Voortdurend hoor je de hengels door de lucht zwiepen. Op het water is het een komen en gaan van motor- en zeilboten en dat alles bij elkaar geeft ons echt een vakantiegevoel.

Parallel aan de boulevard, een klein stukje verderop, loopt de winkelstraat van Middelfart. Het is een gezellige straat om doorheen te lopen. Als we op zondagmiddag aankomen in Middelfart is het er heel rustig, maar op de zaterdag voor ons vertrek zijn er veel mensen op de been en is er live muziek. Een beetje verdrietig omdat we bijna afscheid moeten nemen van Middelfart sta ik in mijn eentje tussen de mensen, terwijl mijn man en kinderen nog even gauw wat moederdagcadeautjes kopen. Hoe snel kun je aan een plek gehecht raken?

Denemarken, Funen, Middelfart, winkelstraat

Henner Friisers Hus

Aan het einde van de winkelstraat kom je uit bij een grote kerk en Henner Friisers Hus. Ik vind het gebouw er van buiten al schitterend uitzien, ook al staat het hier en daar behoorlijk scheef. Eigenlijk maakt dat het nog mooier.

Henner Friisers Hus in Middelfart, Denemarken

Binnen zien we scheve deuren en beschilderde balken langs de plafonds. Op de vloeren is aangegeven waar vroeger tussenmuren stonden, om te laten zien hoe klein de kamertjes waren.

Op de benedenverdieping wordt een beeld geschetst van het leven in de tijd dat dit een herberg was, waar allerlei volk kwam dat de veerpont naar Jutland moest hebben. Want bruggen waren er toen nog niet.

Boven is een expositie over bruinvissen – een mooie voorbereiding op onze bruinvissafari later tijdens onze vakantie op Funen. De kinderen kunnen alvast een nagemaakte bruinvis knuffelen en met een apparaatje in de hand en hun ogen dicht proberen hun weg te vinden zonder te kijken, net zoals bruinvissen dat doen. Die oriënteren zich met behulp van de weerkaatsing van geluiden.

Henner Friisers Hus in Middelfart, Denemarken

Verder is er aandacht voor de jacht op bruinvissen, iets waaraan we liever niet denken, maar wat wel lange tijd belangrijk was voor Middelfart. In de tijd van het jaar dat ze het vetst waren, werden ze opgejaagd en doodgeknuppeld, waarna van het vet olie werd gemaakt voor verlichting en waterdichte zeemanskleding. Of het vlees van de bruinvissen ook gegeten werd, daar is moeilijk bewijs voor te vinden. Onze gids denkt van wel: waarom zouden arme mensen dat zomaar weggooien?

Henner Friisers Hus in Middelfart, Denemarken

Achter de expositie over de jacht ligt de kamer met kleine verhalen, waar kleine maar waardevolle objecten een plekje hebben gevonden. Zo is er een schat die werd gevonden onder de vloer van een oud gebouw, de muts van de beruchte bendeleider Boye en enkele hoeden van een vrouw die al op haar 16e een hoedenwinkel startte en zo in haar eigen onderhoud kon voorzien zodat ze nooit hoefde te trouwen. Stuk voor stuk mooie verhalen en de gids vertelt ze zo levendig dat je echt meer meekrijgt dan wanneer je alleen een bordje zou lezen.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over Funen misschien interessant voor je.

Keramiekmuseum CLAY

Vanaf Henner Friisers Hus is het maar een klein stukje lopen langs de oude haven naar keramiekmuseum CLAY.

Keramiekmuseum CLAY in Middelfart, Denemarken


Dat is gevestigd in een van de eerste villa’s in Denemarken – een prachtig gebouw waar we allerlei keramiek aantreffen: van klassiek tot modern en van somber tot grappig.

Keramiekmuseum CLAY in Middelfart, Denemarken

Maar hoe bijzonder sommige werken ook zijn, eerlijk gezegd vinden we de villa mooier dan al het keramiek bij elkaar (laat die aardige mevrouw die ons rondleidt het maar niet horen). Vanuit de zaal op de benedenverdieping kijk je uit op de tuin met daarachter weer het water van de Lillebaelt. En dan is het net alsof het buitenleven van Middelfart je roept.

Keramiekmuseum CLAY in Middelfart, Denemarken
En waar kijk je dan naar in het keramiekmuseum? Naar buiten!

Ook het lunchcafé van het museum is mooi, door de inrichting en door de ramen richting het water.

Keramiekmuseum CLAY in Middelfart, Denemarken

Funen verkennen vanuit Middelfart

Gauw naar buiten dus! Want de rest van onze vakantie in Denemarken zouden we vooral buiten doorbrengen. Vanuit onze heerlijke vakantiewoning bij Middelfart gingen we:

Het was superfijn dat Tamara van Travel en More ons naast het boeken van onze vakantiewoning zoveel leuke tips had gegeven over de omgeving.

Wil je alvast een voorproefje van wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan deze video van onze week op Funen. (En wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien, abonneer je dan meteen even.)

Oh ja, en verblijf je liever op een vakantiepark met zwembad? Kijk dan eens naar Landal Beach Park Middelfart.

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Wat een heerlijk plaatsje zo aan het water en met al die schattige vakwerkhuizen! Knalt altijd zo lekker met een blauwe lucht ook. 🙂 Onze kinderen zijn nog niet in de Legoland-leeftijd, maar ga Middelfart even onthouden voor tegen die tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.