denemarken bridgewalking

Bridgewalking Lillebaelt in Middelfart: Denemarken van boven

Gekleed in grijze overalls krijgen ze de regels voor Bridgewalking te horen. Als je hoogtevrees hebt, mag je niet mee en je moet in een goede conditie zijn. Mijn man en twee stoere dochters voldoen aan de eisen en dus krijgen ze een veiligheidsgordel aan een een portofoon om hun riem. Dan zijn ze klaar voor het bruglopen in Middelfart.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Bridgewalking Lillebaelt in Middelfart, Denemarken
Zijn we er klaar voor?

Te klein? Toch (een beetje) mee!

Mijn zoon van 8 mag niet mee. Hij is nog geen 1.40 m lang en de gids is onverbiddelijk: “No way!” Gelukkig is er wel een oplossing. We krijgen een portofoon mee en lopen over het voet- en fietspad op de brug mee met de groep. Een stuk lager, maar nog altijd hoog boven het water van de Lillebaelt, waar af en toe een boot voorbij komt. Dankzij de portofoon kunnen we meeluisteren naar de gids terwijl we zwaaien naar de helden op de brug. Zo beleven we het toch een beetje samen. Af en toe raast er een trein langs en voelen we de brug en beetje wiebelen.

Bridgewalking Lillebaelt in Middelfart, Denemarken
Even zwaaien naar elkaar

De geschiedenis van de brug

Tijdens het bruglopen vertelt de gids over de geschiedenis de brug. Die verving de veerpont naar Jutland die eerst vanuit Middelfart en vanaf 1865 vanuit Strib vertok. De brug was in 1935 klaar en maakte het voor het eerst mogelijk om in één dag van de ene kant van Denemarken naar de andere te reizen en weer terug. Opeens kwam een tripje naar de Deense hoofdstad Kopenhagen binnen handbereik voor de inwoners van Jutland: de reistijd werd verkort met 40%.

Bridgewalking Lillebaelt in Middelfart, Denemarken

De brug in aanbouw was groot nieuws en werd al snel een toeristische trekpleister. Mensen kwamen van heinde en verre om de bouw vanuit een bootje te bekijken en de economie van Middelfart bloeide zelfs op door al die gasten. Er moesten nieuwe overnachtingsplekken worden gecreëerd en bijzonderheden op de bouwplaats kwamen uitgebreid in de kranten.

Benieuwd wat we nog meer deden tijdens deze meivakantie? Je leest het in deze blogpost over de bezienswaardigheden op Funen.

Het was dan ook het grootste bouwproject in de Deense geschiedenis: een stalen constructie met 15.000 ton Duits staal en 2 miljoen klinknagels. De peilers waarop de brug staat gaan 30 m diep het water in en rusten op de zeebodem. Het wegdek van de brug steekt 35 m boven de zeespiegel uit.

Bridgewalking Lillebaelt in Middelfart, Denemarken

Ook toen de brug na 10 jaar bouwen af was, bleef hij een belangrijke bezienswaardigheid. En nu is het dus een echte attractie geworden dankzij de mogelijkheid om boven op de brug te lopen, met uitzicht op Middelfart, de Lillebaelt en de nieuwe brug, waarover we altijd naar Zweden rijden. Die nieuwe brug werd in 1970 aangelegd omdat deze oude brug al het verkeer niet meer aankon. Maar de oude brug is wel nog steeds in gebruik.

Denemarken-Funen-Middelfart-bridgewalking

We namen uitgebreid de tijd om uit te kijken over Middelfart, de mooie villa’s aan de Lillebaelt en de bomen langs de steile oever aan de andere kant. Onze heerlijke vakantiewoning in Denemarken (voor ons geboekt door Tamara van Travel en More) konden we helaas niet zien vanaf de brug.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over Funen misschien interessant voor je.

Bridgewalking reserveren

Bridgewalking is een populaire activiteit in Middelfart en je kunt dan ook het beste een plek reserveren. Dat kan via de website van Bridgewalking Lillebaelt. Kinderen onder de 1 meter 40 mogen dus niet mee naar boven, maar vraag vooral om een extra portofoon en loop met de groep mee naar de brug, zodat je de tour vanaf het wegdek kunt meemaken. En wat betreft de hoogte: mijn man en dochters vonden Bridgewalking eigenlijk helemaal niet eng. Ze voelden zich veilig daarboven een hebben vooral genoten van het uitzicht op de brug. Gewoon doen dus!

Wil je alvast een voorproefje van wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan deze video van onze week op Funen. (En wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien, abonneer je dan meteen even.)

In Middelfart vind je trouwens ook nog Landal Beach Park Middelfart, een vakantiepark met zwembad.

Wij werden uitgenodigd om Denemarken te bezoeken voor Stralend Denmarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.