odense openuchtmuseum

Stedentrip Odense in Denemarken: meer dan Hans Christian Andersen

Op een zonnige dag in de meivakantie reden we van onze vakantiewoning bij Middelfart naar Odense, de derde stad van Denemarken en de grootste op Funen. We waren klaar voor een dag vol bezienswaardigheden in het teken van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, die opgroeide in Odense. Maar onze stedentrip Odense liep een beetje anders- op een goede manier!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

De stad van Odin

Odense dankt zijn naam aan de Noordse oppergod Odin: het is ‘de plek waar Odin wordt aanbeden’. De stad is meer dan duizend jaar oud en daarmee is het een van de oudste steden van Denemarken. Tegenwoordig woont bijna de helft van alle inwoners van Funen in deze universiteitsstad.

Odense in Denemarken
In de straten van Odense

Bij toeristen staat Odense vooral bekend om de musea en attracties die in het teken staan van Hans Christian Andersen, die er in 1805 werd geboren. Daar gingen we dan ook meteen op af.

Handig om te weten: in Odense kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Fyrtøjet/The Tinderbox

We begonnen in Fyrtøjet/The Tinderbox (de Tondeldoos). Dit is een cultuurcentrum waar kinderen zich kunnen verkleden als personages uit de sprookjes van Hans Christian Andersen. De speelruimtes zijn gebaseerd op het sprookje van  ‘Het tinnen soldaatje’. Niet echt een sprookje dat onze kinderen goed kennen, maar al gauw hadden ze de verkleedkleren gevonden en verkenden ze de schemerige speelruimte, de ouderwets ingerichte kamertjes en het knutselatelier. We schoven ook nog even aan bij een voorstelling van een sprookje, maar omdat er alleen werd voorgedragen maar niet werd nagespeeld, was dat toch wat lastig te volgen in het Deens.

Odense in Denemarken

De kinderen hadden het prima naar hun zin in de Tondeldoos, maar het mooie weer lokte ons weer naar buiten. En we hadden nog meer Hans Christian Andersen-attracties op ons lijstje staan.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over Funen misschien interessant voor je.

Hans Christian Andersen Museum/H.C. Andersens Hus

Vlak bij de Tondeldoos staat H.C. Andersens Hus, het grote Hans Christian Andersen Museum. Het huis waar kleine Hans geboren werd als eenvoudige zoon van een schoenmaker en een wasvrouw maakt deel uit van dit museum. In het museum is van alles te zien over het persoonlijke leven en de carrière van Andersen: zijn kinderjaren in Odense, de tijd die hij doorbracht in Kopenhagen en zijn reizen. Er zijn handschriften van de schrijver te zien, maar Andersen maakte ook tekeningen en knipkunst en ook daar kun je voorbeelden van zien in dit museum.

Odense in Denemarken

H.C. Andersens Barndomshjem

Op een andere plek in Odense staat het huisje waar Andersen woonde van zijn 2e tot 14e jaar. Je kunt hier goed zien dat hij uit een arm gezin kwam: eigenlijk is het maar één klein kamertje waar het gezin woonde en werkte. Maar de kleine Hans liet zich niet tegenhouden door zijn afkomst: hij was een echte autodidact en ging zelfs langs de deuren om te vragen of mensen nog boeken voor hem hadden.

Odense in Denemarken

Zowel het geboortehuis/museum als het huis waar Andersen opgroeide zijn te bezoeken. Maar we hadden zo lang in de Tondeldoos gespeeld, dat het al lunchtijd was. We besloten een broodje te gaan eten in het park en daarna terug te komen voor de twee Hans Christian Andersen-musea.

Benieuwd wat we nog meer deden tijdens deze meivakantie? Je leest het in deze blogpost over de bezienswaardigheden op Funen.

Park Munke Mose en Odense Aafart

Dat was het plan. Tot we in het park Munke Mose kwamen. De zon scheen nog steeds volop en het park zat vol met mensen die daarvan genoten. We zagen mensen wandelen, hardlopen, fietsen en picknicken. En we zagen waterfietsen en rondvaartbootjes. Terwijl we aten van onze Deense broodjes, gingen die bootjes er steeds aantrekkelijker uitzien. Moesten we Andersen maar laten voor wat hij was en de middag lekker buiten blijven?

Odense in Denemarken


Dat deden we. Het was gewoon veel te lekker weer om binnen te zijn. We stapten op een van de rivierbootjes van Odense Aafart waarmee je ook naar de dierentuin van Odense kunt varen. Een beetje sprookjesachtig was het toch nog, want langs de rivier waren hier en daar sprookjesfiguren aangebracht. Zo kwamen we onder andere het tinnen soldaatje weer tegen.

Odense in Denemarken

Bij het eindpunt Fruens Bøge stapten we uit en door het park liepen we naar openluchtmuseum Den Fynske Landsby. Dit is een reconstructie van een Funens dorp uit de tijd waarin Hans Christian Andersen leefde – toch nog een beetje Andersen dus!

Odense in Denemarken

Het was heerlijk rustig tussen de vakwerkhuizen, bloementuinen en landhekken. Aan de dorpsstraat waren verschillende boerenhoven, maar bijvoorbeeld ook een school met een speelplaatsje neergezet. En natuurlijk konden we in veel gebouwen ook binnen kijken – en een lekker ijsje eten in dit Funense dorp.

Odense in Denemarken

Omdat het nog maar (Nederlandse) meivakantie was, waren er geen bewoners in het openluchtmuseum. Maar in de zomervakantie zijn die er wel en worden er ook voorstellingen gegeven.

We moesten ons best doen om de laatste boot terug naar het centrum van Odense te halen, zo erg hadden we het naar ons zin. De rivierbootjes varen van mei tot augustus tussen 10.00 en 18.00 uur.

Praktische tips voor een stedentrip Odense

Onze dag kreeg dus een wat andere invulling dan gepland. Maar misschien is de herfstvakantie wel een ideaal moment voor een stedentrip Odense mèt alle musea. Als je dat wel wat lijkt, heb ik nog een paar praktische tips voor je:

  • Als je graag op een vakantiepark verblijft, kun je Odense ook goed bezoeken vanaf Landal Beach Park Middelfart.
  • Een kaartje voor H.C. Andersens Hus is ook geldig voor H.C. Andersens Barndomshjem en andersom
  • Met ons kaartje voor de Tondeldoos kregen we 30% korting op een kaartje voor de andere musea
  • Er is ook een H.C. Andersen-wandeling van 3,1 km die je kunt volgen door de tegels op straat te volgen of met behulp van de app Andersens Odense

Wil je alvast een voorproefje van wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan deze video van onze week op Funen. (En wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien, abonneer je dan meteen even.)

Wij werden uitgenodigd om Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.