denemarken funen egeskov

Kasteel Egeskov: het leukste kasteel voor kinderen in Denemarken

Wat doe je als je een kasteel hebt en het onderhoud van zo’n kasteel veel geld kost? Je maakt er een winstgevende onderneming van. De eigenaars van kasteel Egeskov, dat op ongeveer 50 minuten rijden van onze vakantiewoning  in Denemarken (getipt door Tamara van Travel en More) lag, hebben dat heel slim gedaan. Ze hebben van hun kasteel en de kasteeltuinen eromheen een attractiepark gemaakt waar kinderen en volwassenen zich makkelijk een hele dag kunnen vermaken. Dat moesten we zien!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Het speelbos van Egeskov

Het was schoolreisjesdag in kasteel Egeskov op de mooie dag in de meivakantie waarop we het kasteel bezochten. En waar willen al die kinderen dan als eerste naartoe? Naar de speeltuin natuurlijk! Op het grote speelterrein van kasteel Egeskov was het dan ook een gezellige drukte. Vooral het doolhof leek als een magneet op de kinderen te werken en ook wij liepen daar met zijn vijven als eerste naartoe. Het blijft leuk, dwalen door zo’n doolhof. Uiteindelijk vonden we de weg naar de uitkijktoren en naar de glijbaan waarover je het doolhof weer uit glijdt.

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

Daarna was het tijd voor de ‘gewone’ speeltuintjes en voor het boomkroonpad dat daarboven tussen de bomen is gespannen. Best spannend, die wiebelige loopbruggen!

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

We gingen met een kopje koffie en een lekker Deens broodje tussen de spelende kinderen en rondscharrelende pauwen aan een van de picknicktafels zitten. Voor het historische gevoel dat toch een beetje bij een kasteel hoort, was er ook een pleintje met wat ouderwets leuke spelletjes, zoals touwtrekken, steltlopen en rijden in een zeepkist. Maar modern spelen kon ook: grote kinderen en volwassenen kunnen op kasteel Egeskov per Segway een hindernisparcours afleggen.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over Funen misschien interessant voor je.

Egeskov als oldtimermuseum

Uiteindelijk lukte het om de kinderen voor een tijdje mee te krijgen uit de speeltuin en ze mee te nemen naar het oldtimermuseum van kasteel Egeskov. Daar zijn wel 350 voertuigen te zien, zoals fietsen, motoren, auto’s, caravans en vliegtuigen. Wat zitten er een plaatjes bij!

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

Een aparte afdeling is ingericht met brandweer- en ziekenauto’s van Falck. Als we nu een auto van Falck zien rijden, valt dat de kinderen meteen op. Al die reddingsvoertuigen hebben duidelijk indruk gemaakt.

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

Kasteel Egeskov zelf

We hadden nog veel langer kunnen rondlopen tussen al die klassiekers. Maar er was nog een onderdeel van kasteel Egeskov dat we niet wilden missen: het kasteel zelf.

Egeskov is in 1554 gebouwd op stammen van eikenbomen in het water. Het kasteel dankt zijn naam aan het verhaal dat er een heel eikenbos (egeskov) nodig zou zijn geweest voor die fundering. In de loop der eeuwen is Egeskov meerdere keren verbouwd en uitgebouwd. Tegenwoordig is het een van de best bewaarde waterburchten van Europa. Ook de slotgracht is intact gebleven en die is op sommige plekken wel 5 meter diep.

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

Kasteel Egeskov wordt nog steeds deels bewoond. Een ander deel is te bezichtigen. In 1960 gingen de tuinen voor het eerst open voor publiek en sinds 1986 is het kasteel zelf te bezichtigen. Het is wel een grappig idee dat aan de andere kant van de deuren en muren waar je als bezoeker langs loopt gewoon mensen wonen.

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

In het kasteel met 66 kamers en 200 ramen is van alles te zien: jachttrofeeën zoals geweien en huiden, hoofdtooien, sieraden en wapens uit Afrika, harnassen, kleding en serviesgoed van vroeger.

Poppenhuis en ander speelgoed

Het leukst vonden we het enorme poppenhuis dat in het kasteel te zien is: het Paleis van Titania. Dit werd in 1907 door een vader voor zijn dochter gebouwd omdat ze een mooi huis wilde voor de elfjes die ze in de tuin had gezien. Er is 15 jaar gaan zitten in de bouw van het poppenhuis. Je kunt er helemaal omheen lopen om de 3000 voorwerpen van over de hele wereld te bekijken die in het interieur zijn verwerkt.

Benieuwd wat we nog meer deden tijdens deze meivakantie? Je leest het in deze blogpost over de bezienswaardigheden op Funen.

Op de zolder van het kasteel kwamen we nog meer speelgoed tegen. Daar ligt ook een mysterieuze houten pop. Die schijnt altijd op zijn kussen te moeten blijven liggen, anders stort het kasteel op kerstavond in de slotgracht. Jarenlang werd er zelfs voor de zekerheid maar helemaal geen Kerstmis gevierd op het kasteel. Tegenwoordig zetten de bewoners een bordje rijstepap bij de ‘houten man van Egeskov’ neer. En natuurlijk zorgen ze ervoor dat hij nooit verplaatst wordt.

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

De tuinen van kasteel Egeskov

Via de kasteeltuinen liepen we weer terug naar de speeltuinen, waar we de middag zouden afsluiten met zo’n enorm Deens ijsje. De kasteeltuinen werden vooral in de 18e eeuw aangelegd. Via lange lanen loop je langs kruidentuinen, bloemperken en hagen die soms wel 270 jaar oud zijn. De hoogste zijn 8 meter hoog en de langste wel 7 kilometer lang. Er is ook een muziektuin met muziekinstrumenten die je mag bespelen.

Kasteel Egeskov op Funen in Denemarken

Tijdens ons bezoek aan kasteel Egeskov werd er hard gewerkt aan het onderhoud van het kasteel en de kasteeltuinen. We zagen onder andere tuinmannen en gevelrestaurateurs aan het werk. In het zomerseizoen werken er wel 120 medewerkers op het kasteel. En die betaal je dus als eigenaar van zo’n kasteel door van je kasteel een winstgevende onderneming te maken. Want met al die activiteiten is het niet vreemd dat Egeskov een populair uitje is, zowel bij buitenlandse toeristen als bij de Denen zelf.

Bij de uitgang kwamen we zelfs nog door het eigen tuincentrum van het kasteel. Zo’n veelzijdig kasteel hadden we nog nooit gezien! Mede door die veelzijdigheid is kasteel Egeskov het hele jaar door een leuk uitstapje. Ook tijdens onze herfstvakantie is het nog geopend: volgens de website kun je er t/m de derde week van oktober naartoe (kijk het nog wel even na voordat je in de auto stapt).

Wil je alvast een voorproefje van wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan deze video van onze week op Funen. (En wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien, abonneer je dan meteen even.)

Kasteel Egeskov is ook goed te bezoeken vanaf Landal Beach Park Middelfart.

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.