denemarken middelfart stand up paddle

SUP in Middelfart: onze eerste keer Stand Up Paddleboarding

SUP (Stand Up Paddleboarding) is echt zoiets waarvan ik altijd dacht: dat kan ik nooit! Ik vind in een kano of kajak stappen zonder omslaan al moeilijk en ik verbaasde me regelmatig over filmpjes waarin mensen ogenschijnlijk moeiteloos op zo’n surfplank stonden – hoe deden ze dat toch?

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Eerste keer SUP in Middelfart

Toch besloten we het een keer te gaan proberen tijdens onze meivakantie in Denemarken. Zenuwachtig bekeek ik op YouTube een filmpje van de school voor SUP in Middelfart waar we het met het hele gezin zouden gaan leren: Surf N Fun. ‘Fast progress for everyone’ stond er geruststellend in beeld. En: ‘You will be standing in no-time!’ Zou ik het dan toch kunnen? Ik begon het bijna te geloven. Wat ik in ieder geval wel geloofde, is dat onze sportieve dochter van 9 het geweldig zou vinden.

Benieuwd wat we nog meer deden tijdens deze meivakantie? Je leest het in deze blogpost over de bezienswaardigheden op Funen.

Worstelen met een wetsuit

Toch wel een beetje zenuwachtig maakten we kennis met onze (Engels sprekende) instructeur Allan. We kregen een wetsuit aan en na het vinden van de juiste maat schoenen voor onder het wetsuit konden we naar het water. Allan had ook een paar brede kajaks bij zich (die dus niet snel omslaan). Als het niet zou lukken met SUP, kon ik altijd nog daarin. Dat kon ik wel, wist ik na mijn kajakavontuur in de Stockholm-archipel.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over Funen misschien interessant voor je.

SUP stap voor stap

Nog veilig op het strandje bij de Middelfart Marina kregen we een korte uitleg over hoe je de peddel moet vasthouden en hoe je moest bewegen.

SUP in Middelfart, Funen, Denemarken

Ook over het opstaan kregen we een paar handige tips. De plank had een handvat, dat handig genoeg precies in het midden zat. Als je je voeten aan weerszijden van het handvat zet, sta je dus mooi in het midden en is het het makkelijkst om je evenwicht te bewaren. En toen was het tijd om het water op te zoeken…

SUP in Middelfart, Funen, Denemarken

Bij het betreden van het water moesten we de plank eerst met een koord aan een van onze enkels vastmaken, zodat we hem niet kwijt zouden raken als we ervanaf zouden vallen. Daarna konden we eerst onze knieën aan weerszijden van het handvat zetten en een stukje zittend op onze knieën peddelen.

SUP in Middelfart, Funen, Denemarken

Zelf begon ik in een kajak – een beetje laf misschien, maar zo kon ik wel wat meer aandacht besteden aan onze 8-jarige zoon. Hij is best sportief, dus ik verwachtte dat hij wel snel zou staan. Maar hij vond het wisselen van de peddel van de ene naar de andere hand nogal ingewikkeld. Wat ik ook tegen hem zei, hij kwam op de een of andere manier steeds uit met de peddel achter zich. Hij begon aardig gefrustreerd te raken, dus stelde ik hem voor om te wisselen: hij in de kajak, ik op het board. Het kostte even wat overtuigingskracht om hem ervan te overtuigen dat hij met zijn wetsuit en waterschoenen gewoon in het water kon gaan staan om over te stappen. Maar toen hij eenmaal in de kajak zat, kwam hij gelukkig eindelijk vooruit en had hij er weer lol in.

Nu was het dus mijn beurt. Voorzichtig ging ik op mijn knieën zitten. Ja hoor, het lukte. Dat viel me al niet tegen! Op mijn knieën peddelde ik wat rond, tot Allan me kwam aansporen om te proberen op te staan. Toen ik om me heen keek, zag ik dat iedereen al stond. Het klopte dat onze dochter van 9 zich als een vis in het water voelde: ze maakte er zelfs al een hindernisbaan van door onder de steiger door te peddelen.

SUP in Middelfart, Funen, Denemarken

Ik volgde de instructies: eerst één voet neerzetten, zodat je op één knie gekield zit. Het ging nog steeds goed, dus ik waagde het er maar op. Voorzichtig zette ik mijn andere voet ook neer en kwam ik overeind. Ja hoor, het lukte! In één keer stond ik zomaar te peddelen. Af en toe wiebelde ik even, maar ik ben geen enkele keer in het water terechtgekomen. Allan gaf me nog een extra tip: peddelen is de makkelijkste manier om overeind te blijven, net zoals je beter in evenwicht kunt blijven op een rijdende fiets dan op een stilstaande fiets. Niet te bang zijn dus, gewoon blijven peddelen!

SUP in Middelfart, Funen, Denemarken

We gingen meteen met de hele groep naar dieper water, waar we allemaal steeds meer aan onze boards en kajak wenden. De zon ging steeds meer schijnen en de tijd vloog om. Voordat we het wisten, was het alweer tijd om terug te gaan naar het strand. In deze video kun je zien hoe we ons allemaal aan het vermaken zijn op het water:

Opwarmen in onze vakantiewoning

Koud heb ik het niet gehad tijdens het Stand Up Paddelen. Maar toen ik na afloop mijn wetsuit uittrok (dat gaat een stuk makkelijker dan aantrekken) voelde ik dat ik toch een beetje koud en moe was. Gauw terug dus naar onze fijne vakantiewoning op Funen, waar een sauna en whirlpool op ons wachtten. De perfecte afsluiting van ons eerste SUP-avontuur!

Verblijf je liever op een vakantiepark? Kijk dan eens naar Landal Beach Park Middelfart.

Wil je alvast een voorproefje van wat we nog meer hebben gedaan? Bekijk dan deze video van onze week op Funen. (En wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien, abonneer je dan meteen even.)

Wij werden uitgenodigd om Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

8 reacties

  1. Ga vrijdag suppen in NP De Alde Feanen en vind het reuze spannend. Net als jij vraag ik me af of ik wel op dit plank kan blijven staan. Kon me herinneren dat jij eens over jouw sup-avontuur geschreven had, dus kwam eens even kijken hoe jij het er af gebracht hebt. Nu hoop ik maar dat het mij ook zo makkelijk afgaat…

    • Fijn dat het bij jou meevalt! Ik zie ons nog staan zweden in die kleedruimte, en bij elkaar centimeter voor centimeter die pakken omhoog sjorren 😀 Uit ging wel makkelijk.

    • Voor actuele prijsinformatie kun je het beste even contact opnemen met Surf n Fun die dit organiseerde. De link naar hun website staat in de tekst. Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.