Stadswandeling langs bezienswaardigheden in Fredericia

Fredericia in het Hart van Jutland is een vestingstad aan de Lillebælt (Kleine Belt) die je prima lopend kunt verkennen. Wij maakten een mooie stadswandeling langs bezienswaardigheden in Fredericia en kwamen onderweg van alles tegen, van zeemeerminnenfluiten tot bruinvissen en van kanonnen tot vakwerkhuizen. Hieronder deel ik onze route met je. Maar het is ook zeker een goed idee om een stadswandeling met een gids te maken, want Fredericia zit vol met verhalen.

Let op: wil je weten wat er nog meer te zien & te doen is in deze regio? Dan kun je de hele maand juli mijn magazine over het Hart van Jutland hier gratis downloaden. Voor 0 euro zet je het in je winkelmandje en na het ‘afrekenen’ kun je het direct downloaden.

Start op het Østerstrand

We beginnen onze stadswandeling aan het Østerstrand, waar je direct aan het strand (tot 17.00 uur betaald) kunt parkeren. Iets verder weg, op Parkering Øster Voldgade, is parkeren gratis (controleer dit nog wel even, want dat soort dingen kan natuurlijk wel eens veranderen).

Bij het Østerstrand is een mooie zwemsteiger aangelegd. Net toen we er een rondje overheen liepen, zagen we ze: bruinvissen. Als kleine dolfijntjes zwemmen ze in boogjes door de golven. Bij mooi strandweer kun je hier lekker zitten bij de Urbania Beach Bar.

We volgen het pad vanaf de Urbania Beach bar langs het beachvolleybalveld en het strand en komen verderop langs de Havfruefløjterne (Zeemeerminnenfluiten). Tussen deze palen in het water zijn touwen gespannen, aan de hand waarvan blinde mensen veilig het zeewater in kunnen gaan.

We houden het water zoveel mogelijk aan de linkerhand en lopen een stukje over de oude vestingwallen, langs de gele kruittoren.

Uiteindelijk komen we bij de Gammel Havn oftewel de Oude Haven. Daar staat een verhoogd platform met een verrekijker, die het zien van bruinvissen vanaf het vasteland makkelijker maakt. Voor nog meer kans op het zien van bruinvissen, kun je mee op een speciale boottocht vanuit Fredericia.

Maar wij lopen over de Kærlighedsbroen Fredericia (vol met slotjes van geliefden) richting het centrum, waar nog meer bezienswaardigheden in Fredericia te vinden zijn.

Het centrum van Fredericia

In het centrum lopen we langs het gezellige Urbania Street Food. Let tijdens je stadswandeling ook even op de stoplichten: daarin zijn de soldaten te zien die hier vroeger gelegerd waren.

We gaan linksaf naar de Sankt Knud Kirke en weer rechtsaf naar de Sanct Michaelis Kirke. Hier staat ook het stadhuis, met in de bestrating de tekst waarin de stichting van deze stad ooit werd vastgelegd.

Over de begraafplaats van de Sanct Michaelis Kirke lopen we naar een andere begraafplaats: Den Jødiske Kirkegård oftewel De Joodse Begraafplaats. Een stukje verderop ligt nog een tweede Joodse begraafplaats, speciaal voor overleden kinderen.

Stadsmuseum Fredericia

We verlaten het gebied binnen de stadswallen even voor een bezoek aan het stadsmuseum van Fredericia oftewel het Fredericia Bymuseum. Dit museum is gevestigd in enkele fraaie vakwerkhuizen en is gratis toegankelijk. Je maakt er kennis met belangrijke bewoners van Fredericia, zoals de arbeider uit de sigarenfabriek die later premier werd en de vrouw die (heel uitzonderlijk in die tijd) een leidinggevende functie had in de zilverwerkfabriek.

Watertoren en Deense poort

Dan keren we terug naar de stadswallen voor misschien wel het mooiste plekje op de vestingwallen van Fredericia. Hier, bij de witte watertoren en de Deense poort, kun je de contouren van de vesting goed zien en staan ook enkele kanonnen. Voor een nog mooier uitzicht kun je de watertoren tot 18.00 uur beklimmen.

Het beeld dat hier staat, vertegenwoordigt ‘de dappere soldaat’, die in zijn handen zowel een bajonet als een vredestak houdt. Het motto van Fredericia is dan ook: gewapend voor vrede.

Meer in Fredericia

Wij liepen vanaf hier door het centrum naar restaurant ene. voor een bijzonder diner. Daarna liepen we naar onze auto om terug te rijden naar ons appartement in Kolding. Maar er zijn nog meer bezienswaardigheden in Fredericia. Voor een volgende keer heb ik in ieder geval Madsby Parken genoteerd. Daar vind je onder andere een speelpark, een miniatuurversie van Fredericia en een vijver waar je met een bootje kunt varen. Dat lijkt me in ieder geval een aanrader als je met kinderen in Fredericia bent.

Als je ook wat meer wilt weten over de regio waarin Fredericia ligt, kun je deze video over het Hart van Jutland bekijken. Of lees hier wat het Hart van Jutland zo interessant maakt als je Denemarken goed wilt leren kennen.

Wat ga jij doen in Fredericia?

Ik ben benieuwd welke bezienswaardigheden in Fredericia jou het meeste aanspreken.

Ga je een bezoek aan Fredericia plannen? Kijk dan ook even naar deze reizen naar het Hart van Jutland van Buro Scanbrit. Bij de Reis in het Hart van Jutland verblijf je net als wij in Kolding, niet ver van Fredericia. Maar er zijn ook twee reizen waar je echt in Fredericia verblijft: de Culinaire ontdekkingsreis in Denemarken en autorondreis Mikkel.

reisgids denemarken

Wij bezochten Hart van Jutland in samenwerking met Buro Scanbrit en Destination Trekantområdet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.