museum Trapholt in Kolding

5 redenen waarom Trekantområdet het Hart van Denemarken is

Heb je wel eens van Trekantområdet gehoord? De kern van deze ‘Driehoeksregio’ in Denemarken wordt gevormd door de drie steden Kolding, Vejle en Fredericia. Maar ook Billund maakt deel uit van Trekantområdet. In Nederland kennen we deze regio als het Hart van Jutland. Heel toepasselijk als je de centrale ligging van deze Deense regio op de kaart bekijkt!

Als je kijkt hoeveel typisch Deense dingen je tegenkomt tijdens een vakantie in het Hart van Jutland, zou je deze regio net zo goed het Hart van Denemarken kunnen noemen. Hier kom je alles te weten over de Vikingen, proef je het lekkerste uit de Deense keuken en vind je het mooiste Deense design. Bovendien werd het wereldberoemde Deense merk LEGO hier geboren én maak je hier kennis met onvervalste Deense hygge. Ga je mee op reis naar deze Deense iconen?

Let op: wil je weten wat er nog meer te zien & te doen is in deze regio? Dan kun je de hele maand juli mijn magazine over het Hart van Jutland hier gratis downloaden. Voor 0 euro zet je het in je winkelmandje en na het ‘afrekenen’ kun je het direct downloaden.

1. Vikingen

Als je op vakantie naar Scandinavië gaat, wil je vast ook meer weten over de legendarische Noormannen en de Vikingen die de wereldzeeën overstaken tot in Friesland, Rusland en Noord-Amerika. Een geweldige plek hiervoor is Kongernes Jelling – Home of the Viking Kings. Hier staat de runensteen waarop voor het eerst de naam Denemarken wordt genoemd (zeg maar de inschrijving in de burgerlijke stand van Denemarken), en de runensteen (de grootste ter wereld zelfs) met het ‘doopbewijs’ van Denemarken, van toen Harald Blauwtand zich bekeerde tot het christendom. Veel Denen komen hier dan ook als kind al met school, om te leren hoe Denemarken is ontstaan. Later komen ze meestal nog wel een keer terug, om zich op en top Deens te voelen en om hun kinderen mee te nemen naar deze bijzondere plek.

Bij de runenstenen vind je ook twee grote heuvels die zijn aangelegd door Harald Blauwtand (met in één daarvan de grafkamer van (waarschijnlijk) zijn vader Gorm en zijn moeder Thyra) en een kerkje waarin een kistje met de resten van Gorm opnieuw is begraven nadat Harald Blauwtand zich had bekeerd tot het christendom. Verder is er een prachtig interactief beleveniscentrum waar je van alles te weten komt over de Vikingen, maar ook over de uitvinding (en naamskeuze) van Bluetooth. Beelden hiervan zie je ook in de video die ik maakte over onze vakantie in het Hart van Jutland.

Meer over Kongernes Jelling lees je in mijn blogpost over de (vele!) culturele hotspots in het Hart van Jutland.

2. New Nordic Cuisine

Dankzij de pure smaken, gecreëerd met lokale seizoensproducten en een combinatie van traditionele en moderne bereidingswijzen, heeft de New Nordic Cuisine de afgelopen jaren de wereld veroverd. Deense chefs speelden daarbij een belangrijke rol – denk maar aan het beroemde restaurant NOMA. Ook het Hart van Jutland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke gastronomische regio. Een perfecte bestemming voor fijnproevers dus! In de steden in het Hart van Jutland vind je winkeltjes met Deense specialiteiten en opvallend veel goede restaurants. Rondom de steden kun je op bezoek bij biologische boerderijwinkels, wijngaarden en bierbrouwerijen.

Je leest er meer over in deze blogpost met onze persoonlijke tips voor een smakelijk reisje naar het Hart van Jutland, inclusief onze favoriete restaurants.

3. LEGO

New Nordic Cuisine zette Denemarken wereldwijd op de culinaire kaart, maar er is nog iets uit Denemarken dat de wereld heeft veroverd: LEGO! Dat begon allemaal in Billund, dat ook in het Hart van Denemarken ligt. Tegenwoordig vind je hier attractiepark LEGOLAND en LEGO House, waar je zelf aan de slag kunt met dit beroemde Deense speelgoed. Maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon even rond te wandelen in het centrum van Billund en op de LEGO Campus. In deze blogpost over Billund vind je onze route en tips.

4. Deens design

Nog iets dat je over de hele wereld kunt tegenkomen, is Scandinavisch design. En een aanzienlijk deel daarvan komt uit Denemarken! Om het te zien tijdens je vakantie in het Hart van Jutland, hoef je niet eens per se naar een museum te gaan. Zo aten wij in Kolding bij het licht van een lamp van Verner Panton en stond ons hotel bij Vejle vol met klassieke stoelen van Børge Mogensen.

Maar als je echt meer wilt weten over Deens design, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Museum Trapholt in Kolding. Daar kun je verschillende vaste en wisselende exposities bekijken en kom je de ene klassieker na de andere tegen. Buiten staat ook nog eens een door Arne Jacobsen ontworpen woning.

En wat denk je van de moderne architectuur in Vejle? Die wil je vast ook met eigen ogen gaan bekijken.

Ook hierover lees je meer in deze blogpost over culturele hotspots in het Hart van Jutland.

5. Hygge

Lekker eten, mooi design en LEGO-blokjes kun je vasthouden. Dat is anders met de Deense hygge. Dat is toch een beetje een ongrijpbaar begrip – hele boeken zijn erover volgeschreven – onder andere door de Deense geluksdeskundige Meik Wiking. Je zou hygge kunnen omschrijven als gezelligheid of knusheid, maar dat is het toch nét niet helemaal. Er zit ook een flinke portie samenzijn én tijd voor jezelf in, een golf van warmte op koude dagen, een vleugje licht in het donker… En dat doen de Denen op allerlei manieren – dat kun je in het Hart van Denemarken zelf meemaken. Een goede kop koffie is nooit ver weg en de Denen weten als geen ander hoe je een knus cafeetje inricht. Zoete broodjes bakken – letterlijk dan – kunnen ze ook als de beste.

Ook nostalgie kan heel hyggelig zijn – dat zie je bij Bindeballe Købmandsgård, in 1897 opgericht als gewone kruidenierswinkel. In dat jaar werd ook de spoorweg tussen Vejle en Vandel in gebruik genomen en dat zorgde voor klandizie. Nu kun je in de nostalgische winkel echt van alles en nog wat kopen, van ouderwetse reclameborden tot plaatselijke specialiteiten zoals snoepjes en drankjes. Super hyggelig!

Op zolder is een kruideniersmuseum gevestigd, waarvoor je een kleine toegangsprijs betaalt bij de kassa. Achter de winkel is een café met een terras en een speeltuin erbij.

Zelfs in het Home of the Viking Kings, Kongernes Jelling, kom je hygge tegen. Haken is in Denemarken een populaire hobby en daarbij komt het goed uit dat je dat alleen kunt doen, maar ook samen aan een project kunt werken. Zo’n gemeenschappelijk project waaraan iedereen kan bijdragen kwamen we in Museum Trapholt al tegen, en bij Kongernes Jelling stuitten we op alle Deense koningen en koninginnen ooit (van Vikingkoning Gorm tot de pas aangetreden koning Frederik X) als schattige gehaakte poppetjes.

Maar ook als je niet van handwerken houdt, vind je ongetwijfeld jouw eigen favoriete vorm van hygge in het Hart van Jutland.

Ook naar het Hart van Denemarken?

Je ziet het: het Hart van Jutland heeft zoveel typisch Deense dingen in huis, dat je het met recht ook het Hart van Denemarken zou kunnen noemen. En deze regio is vanuit Nederland nog heel makkelijk te bereiken ook: je hoeft er bijvoorbeeld niet voor met een veerboot, maar kunt er zo (via Duitsland) naartoe rijden. Een uur na het passeren van de Duits-Deense grens ben je al in Kolding.

Als je alles voor je vakantie in het Hart van Jutland in één keer geregeld wilt hebben, kun je terecht bij Buro Scanbrit. Daar vind je namelijk meerdere reizen waarmee je al het moois van deze regio kunt ontdekken.

  • Reis in het Hart van Jutland is een 5-daagse culturele autovakantie waarbij je verblijft in een appartement met hotelservice in Kolding in het Hart van Jutland
  • Rikke is een 10-daagse autorondreis langs vakantiewoningen op campings die 3 nachten in Vejle in het Hart van Jutland combineert met het eiland Møn en Randers
  • Mikkel is een 12-daagse autorondreis langs hotels die begint met 3 nachten in Fredericia in het Hart van Jutland en daarna verdergaat naar Hillerød op Seeland en het eiland Bornholm
  • Of kies voor de culinaire reis naar het Hart van Jutland en de Deense hoofdstad Kopenhagen

Je vindt ze allemaal hier op de website van Buro Scanbrit.

reisgids denemarken

Wij bezochten het Hart van Jutland in samenwerking met Buro Scanbrit en Destination Trekantområdet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.