geboortehuis Ole Kirk in Billund

Doen in Billund als je niet naar LEGOLAND® gaat

Zelf vinden wij LEGOLAND® leuk voor alle leeftijden. Er zijn speeltuinen voor peuters en kleuters, achtbanen voor grotere kinderen en treintjes en bootjes waar iedereen in kan zitten. Maar er is ook een groot gebied waar allerlei bouwwerken in Denemarken en de rest van de wereld zijn nagemaakt van LEGO® – een soort Madurodam zeg maar. Wil je toch niet naar LEGOLAND®, maar wel een bezoekje bengen aan Billund en de geboorteplaats van het wereldberoemde speelgoed LEGO®? Dan heb ik nog wel een paar tips voor je. Je vindt ze hieronder.

Beeldenpark Billund

Billund heeft een beeldenpark, oftewel in het Deens Skulpturpark. Wij liepen erdoorheen toen we vanaf ons vakantiehuisje in LEGOLAND® Holiday Village naar LEGO® House liepen. Op de website van het beeldenpark vind je een plattegrond waarop alle kunstwerken staan aangegeven. Het park is gratis toegankelijk.

beeldenpark Billund

LEGO® House

Ook als je geen kaartje wilt kopen voor de bekende LEGO®-attracties in Billund, kun je toch een beetje Deense LEGO®-cultuur meenemen in je bezoek aan deze stad in het Hart van Jutland. Een deel van LEGO® House is namelijk gratis toegankelijk. In de hal staan diverse bouwwerken van dit wereldberoemde Deense speelgoed, waaronder afbeeldingen van de bedenker ervan: Ole Kirk Christiansen. Verder kun je er een uitgebreide LEGO®-winkel bezoeken en een hapje eten bij het café of bij het restaurant waar LEGO®-robots je eten uitserveren.

Verder kun je via de buitenkant van het gebouw over verschillende dakterrassen met speeltuintjes helemaal naar het dak klimmen. Daar is goed te zien dat LEGO® House is opgebouwd als het bestaat uit reusachtige LEGO®-stenen.

Werkplaats Ole Kirk Christiansen

Als je aan kant van de gele tegels LEGO® House weer verlaat, kom je op Ole Kirks Plads. Daar vlakbij staat de plek waar timmerman Ole Kirk Christiansen het eerste LEGO®-steentje bedacht. Dat is het bakstenen huis dat je hieronder op de foto ziet.

Een bezoek aan de nabijgelegen bakkerij Billund Bageri & Cafe is zeker aan te bevelen als je inmiddels trek hebt gekregen. Er zijn ook zitplaatsen om een kopje koffie te drinken.

Langs de LEGO® Campus

Nadat wij een broodje hadden gegeten bij de bakkerij, liepen we terug naar Ole Kirks Plads en via Byens Plads naar Hans Jensensvej. Daar kwamen we nog een beeld tegen: Legende børn (‘spelende kinderen’). En natuurlijk spelen ze met LEGO®…

Lego-standbeeld in Billund

Daarna liepen we nog even langs de LEGO® Campus. Ook dit gebouw is weer deels opgebouwd uit grote LEGO®-steentjes. Voor de hoofingang zit een reusachtig LEGO®-poppetje. Je zal er maar werken… Het lijkt ons fantastisch.

Lego Campus in Billund

Musea in en bij Billund

In de kelder van LEGO® House is een tentoonstelling te vinden over de geschiedenis van LEGO®. Daarvoor heb je wel een ticket voor LEGO® House nodig.

Verder is vlak bij LEGO® House het Teddy Bear Art Museum gevestigd.

Teddybeermuseum in Billund

Waar ik echt graag nog eens naartoe zou willen, is museum Mark met museumboerderij Karensminde, een kleine 20 km ten westen van Billund. Gelukkig zijn we zeker van plan om nog vaker op vakantie naar Denemarken te gaan, dus dat gaat vast nog wel een keer lukken.

In het Hart van Jutland

De regio waarin Billund ligt, wordt het Hart van Jutland genoemd. Het is een geweldige regio om kennis te maken met de Deense cultuur, geschiedenis én keuken. Waarom dat zo is, lees je in deze blogpost. Maar je kunt ook deze video bekijken die ik maakte over onze vakantie in het Hart van Jutland.

Een makkelijke manier om het Hart van Jutland te verkennen, is met een van de pakketreizen van Buro Scanbrit.

  • Reis in het Hart van Jutland is een 5-daagse culturele autovakantie waarbij je verblijft in een appartement met hotelservice in Kolding in het Hart van Jutland
  • Rikke is een 10-daagse autorondreis langs vakantiewoningen op campings die 3 nachten in Vejle in het Hart van Jutland combineert met het eiland Møn en Randers
  • Mikkel is een 12-daagse autorondreis langs hotels die begint met 3 nachten in Fredericia in het Hart van Jutland en daarna verdergaat naar Hillerød op Seeland en het eiland Bornholm
  • Of kies voor de culinaire reis naar het Hart van Jutland en de Deense hoofdstad Kopenhagen

Je vindt ze allemaal hier op de website van Buro Scanbrit.

reisgids denemarken

Wij bezochten het Hart van Jutland in samenwerking met Buro Scanbrit en Destination Trekantområdet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.