Onze favoriete restaurants in het Hart van Jutland

Wat kun je lekker eten in het Hart van Jutland! Deze Deense regio, die ook nog eens makkelijk bereikbaar is vanuit Nederland, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gastronomisch Walhalla. Iedereen kan er heerlijk eten en drinken, of je nu superverse boodschappen haalt bij de groente- en fruitkraampjes en boerderijwinkels die je hier tegenkomt, of gaat eten in de vele goede restaurants en zelfs twee sterrenrestaurants die hier gevestigd zijn. Tijdens onze vakantie in het Hart van Jutland aten we op bijzondere plekken en – nog belangrijker – bijzonder lekker. Onze favoriete restaurants in het Hart van Jutland heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet – plus wat extra tips voor nog meer lekkers.

Let op: wil je weten wat er nog meer te zien & te doen is in deze regio? Dan kun je de hele maand juli mijn magazine over het Hart van Jutland hier gratis downloaden. Voor 0 euro zet je het in je winkelmandje en na het ‘afrekenen’ kun je het direct downloaden.

Madkælderen in Koldinghus

Voor een lunch in Kolding is Madkælderen onze favoriete plek – zeker als je die dag kasteel Koldinghus wilt bezoeken. Je kunt dan een lunchpauze inlassen in het oudste gedeelte van het kasteel: de kelder. Daar wordt elke dag een typisch Deens buffet uitgestald, met natuurlijk verschillende soorten haring. Aan het begin van het buffet staan twee soorten borden: blauwe en witte. Wat blijkt: voor haring gebruiken de Denen traditioneel de blauwe bordjes en voor de rest nemen ze de witte. Weer wat geleerd!

Toen wij gingen lunchen in deze 15e-eeuwse kasteelkelder, stonden ook de populaire frikadeller (een soort luchtige gehaktballen) op het buffet. Daarnaast waren er veel ingemaakte producten, van augurk, biet en wortel tot partjes peer. De Denen zijn dol op kaas en kunnen die ook nog eens heel lekker maken. Dus als je typisch Deens wilt eten, sluit je af met een proeverij van de kazen aan het einde van het buffet.

Café Gustav Lind in Museum Trapholt (Kolding)

Als je je dag in Kolding doorbrengt in Museum Trapholt, kun je daar ook heerlijk lunchen in Café Gustav Lind. Met een beetje geluk heb je een tafeltje bij het raam en kijk je tijdens het eten uit over de museumtuin en het water. Er staan ook warme gerechten op de lunchkaart, maar wij hielden het bij twee koude gerechten.

Maarten koos voor de gerookte zalm en ik had nog wel zin in wat van die lekkere Deense kaas. Die kreeg ik geserveerd op zuurdesembrood van Folmers Mikrobageri in Vejle, met daarop perengelei en dan een flinke plak kaas. Boven op de kaas lag nog wat fijngesneden appel en peer, wat het geheel lekker fris maakte. We dronken er een biologisch sapje bij.

Restaurant Valdemar in Kolding

Voor een diner in Kolding kunnen wij je restaurant Valdemar aanraden. Dit restaurant staat in het centrum van Kolding, vlak bij kasteel Koldinghus en de plek waar wij verbleven: Kolding Hotel & Apartments. Maar ons diner bij Valdemar was zeker niet alleen praktisch. Het was vooral ook heel erg lekker! Je kunt à la carte bestellen, maar er is ook elke maand een menu. Daarvoor kozen wij.

Het menu bestond in ons geval uit brood met aspergesalade en ham (die voor ons werd vervangen door zalm omdat we geen varkensvlees eten), Deens rundvlees met groente en als dessert rødgrød. Daarbij dronken we rabarbersap en een (superlekkere!) Aperol Spritz 0.0%. Bij het dessert kozen we voor een kopje ‘Kolding-thee’ met bessen en vanille.

Andere lokale drankjes die hier geschonken worden, zijn die van Kolding Gårdbryggeri, Trolden Destilleri & Bryghus, Fary Lochan Destilleri en wijngaard Skærsøgård. Als je hier komt lunchen, schijn je er het perfecte smørrebrød op versgebakken roggebrood voorgeschoteld te krijgen.

Restaurant ene. in Fredericia

Ons diner bij restaurant ene. in Fredericia vonden we echt een culinaire belevenis. Er is dan ook voor de naam ‘ene‘ (unieke) gekozen omdat dit restaurant toch net weer anders is dan andere restaurants die New Nordic Cuisine serveren (gekenmerkt door lokale seizoensproducten en een combinatie van traditionele invloeden met een moderne twist). Om dat unieke te bewerkstelligen, krijgt de keuken bij restaurant ene. veel vrijheid om te experimenteren met bijvoorbeeld internationale invloeden en ongebruikelijke combinaties. Zo had ik geen frambozen verwacht bij een flink stuk vlees met jus.

Wij lieten ons verrassen door het menu en smulden van spitskool met kappertjes en hazelnoten als voorgerecht, rundvlees met groente en aardappelpuree als hoofdgerecht en aardbeien met cake en ijs als dessert. Wat we ook erg waardeerden, is dat we in plaats van bijpassende wijn ook konden kiezen voor een bijpassende mocktail. Die was heerlijk! Reserveren is wel aan te bevelen als je bij restaurant ene. wilt eten.

Urbania Street Food en Beach Bar

Houd je het liever wat meer casual tijdens je bezoek aan Fredericia? Dan zijn Urbania Street Food (in de stad) en de Urbania Beach Bar (zoals de naam al zegt aan het strand) fijne plekken voor een hapje en een drankje.

Wij hadden geluk en spotten vanaf de pier bij Urbania Beach Bar een bruinvis die als een dolfijn door het water ging! Die kun je zien in deze video die ik maakte over ons bezoek aan het Hart van Jutland.

Restaurants in Vejle

In Vejle zijn wij zelf niet uit eten geweest. Maar voor een volgend bezoek heb ik deze restaurants genoteerd:

  • Lunch bij Remouladen, waar ze gespecialiseerd zijn in de Deense specialiteit smørrebrød. Dit restaurant staat vlak bij de architectonische hoogstandjes Fjordenhus en The Wave/Bølgen.
  • Voor het diner zou ik naar restaurant Madindustrien gaan. Dat is gevestigd in de oude brouwerij Vejle Bryghus.
  • En een drankje doen kan perfect in de sky lounge van het Zleep Hotel (ook vlak bij Fjordenhus en The Wave/Bølgen), waar je uitkijkt over Vejle Fjord.

In het centrum van Vejle vind je volop winkels met plaatselijk lekkers en kookgerei van bekende Deense designmerken. Het zijn er teveel om op te noemen, maar adresjes om in ieder geval alvast te noteren zijn SMAGdansk, Vanilla Chocolaterier & Konditori en Folmers Mikrobageri.

Sterrenrestaurants in het Hart van Jutland

Wil je culinair genieten op het allerhoogste niveau, dan kun je in het Hart van Jutland terecht in twee sterrenrestaurants:

  • Ti Trin Ned in Fredericia. Dit restaurant werkt met lokale leveranciers en zoals in de New Nordic Cuisine gebruikelijk is, staan natuur en eenvoud centraal.
  • LYST in Vejle. Dit restaurant is gevestigd op een wel heel bijzondere locatie: op de tweede verdieping van het Fjordenhus. Er wordt uitsluitend gewerkt met Deense seizoensproducten. Sterker nog: alle ingrediënten worden binnen een straal van 100 km ingekocht. Daamee worden dan creatieve en verfijnde gerechten samengesteld.
Fjordenhus in Vejle

Bier en wijn uit Denemarken

Dat er in Denemarken bier gebrouwen wordt, dat wist ik wel. In het Hart van Jutland kun je hiervoor onder andere terecht bij Kolding Gårdbryggeri, Bøgedal Bryghus of Trolden Destilleri & Bryghus.

Wat me wel verraste, is dat er in het Hart van Jutland ook meerdere wijngaarden te vinden zijn:

  • Bij Skærsøgaard staan op 10 hectare grond zo’n 30.000 wijnstokken. Er worden verschillende soorten wijn van gemaakt, van rode wijn tot mousserende wijn en dessertwijn. Deze kom je in de regio regelmatig tegen op de menukaarten. Wil je dit wijnhuis bezoeken? Kijk dan eerst op de website van deze wijngaard voor de openingstijden.
  • Lindely staat in het golvende landschap tussen Kolding en Fredericia, waar het microklimaat ideaal is voor druivensoorten zoals Solaris en Rondo. Hier wordt witte wijn en rosé gemaakt en je kunt er een rondleiding volgen. Hier vind je informatie over het bezoeken van deze wijngaard.

Boerderijwinkels

Wil je wat smaakvolle lokale producten uit het Hart van Jutland mee naar huis nemen? Ga dan zeker even langs bij een boerderijwinkel (gårdsbutik). Kijk van tevoren wel wel even wat de openingstijden zijn, want die kunnen beperkt zijn. Ook kan het zijn dat je hier en daar nog contant moet betalen.

Wij gingen zelf naar boerderijwinkel en restaurant Hopballe Mølle (naar de gelijknamige watermolen). Deze boerderijwinkel staat vooral bekend om de verkoop van vlees van dieren die een goed leven hebben gehad, en dan met name de Hopballe-kippen. Maar je vindt er ook huisgemaakte en vaak biologische producten van andere boerderijen in het Hart van Jutland. Het restaurant heeft een terras aan het water.

Andere boerderijwinkels in het Hart van Jutland zijn:

  • Solskin staat bekend om de biologische zoete kersen, maar verkoopt nu ook groente, bessen en vlees. Zaterdag staan ze op de markt in Kolding en in juli op woensdagen in Christiansfeld. Ik had ergens gelezen dat je ook langs kon komen bij de boerderij met zo’n 500 kersenbomen, maar wij troffen daar een verlaten erf en een lege kraam aan. Ik zou ze dus opzoeken in Kolding of Christiansfeld voor een lekker doosje Deense kersen.
  • Ravnsminde Gårdsbutik was niet open op de dagen die wij doorbrachten in het Hart van Jutland, maar staat vooral bekend om de Wagyu-Limou-runderen. Op een authentieke boerderij uit 1872 kun je vlees, eieren en andere lokale producten zoals honing, wijn, appelcider en koffiespecialiteiten kopen.

Vikingdrank mede

Een laatste tip op het gebied van lekker eten en drinken in het Hart van Jutland deden wij op tijdens ons bezoek aan Kongernes Jelling, waar Vikingkoning Gorm voor het eerst de naam Denemarken gebruikte en Harald Blauwtand besloot dat Denemarken christelijk moest worden. In de museumwinkel van Kongernes Jelling wordt de alcoholische honingdrank mede (mjød) verkocht en de medewerkster die wij spraken bleek een echte kenner. Ze vertelde dat mede nog ouder is dan bier en wijn, én dat dit oude drankje weer steeds populairder wordt. De makers van de beste mede houden precies in de gaten welke bloemen hun bijen bezoeken, zodat ze exact weten welke smaken er in hun mede terug te vinden zijn.

Smørrebrød en stjerneskud

Tot slot: je kunt niet op vakantie naar Denemarken zonder smørrebrød en stjerneskud te proeven. Daar lees je hier meer over.

Op de website van het verkeersbureau van Hart van Jutland vind je nog meer tips op het gebied van eten en drinken in deze regio.

Ook naar het Hart van Jutland?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Hart van Jutland? Je kunt dit smakelijke stukje Denemarken heel makkelijk bezoeken. Buro Scanbrit heeft namelijk meerdere reizen waarmee je al het lekkers in deze regio zelf kunt gaan proeven. Je vindt ze hier bij elkaar op de website van Buro Scanbrit.

Als je houdt van lekker eten en drinken, is er zelfs deze speciale culinaire ontdekkingsreis in Denemarken. Dat is een 7-daagse autorondreis langs hotels waarbij je 3 nachten in Fredericia verblijft en je een gastronomische rondleiding krijgt in Vejle. Daarnaast heb je tijd om in de omgeving een bezoekje te brengen aan een of enkele van de wijngaarden, boerderijwinkels of brouwerijen. Of misschien wil je wel gaan lunchen in de eeuwenoude kelder van Koldinghus. Het tweede deel van deze culinaire reis breng je door in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar ook volop lekkers te vinden is.

reisgids denemarken

Wij bezochten het Hart van Jutland in samenwerking met Buro Scanbrit en Destination Trekantområdet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.