legoland vikingen boot

LEGOLAND® Billund: leuk voor alle leeftijden

Toen mijn ouders gingen kamperen in Denemarken, raadde ik ze aan om ook naar LEGOLAND® in Billund te gaan. In eerste instantie keken ze een beetje vreemd op: Dat is toch voor kinderen? Dat LEGOLAND® leuk is voor kinderen, van alle leeftijden, klopt zeker. In 2006 bezochten we het park tijdens een herfstvakantie in Zuidwest-Denemarken met een kleuter van 4 en een baby in de kinderwagen. In 2011 kampeerden we 2 nachtjes op de LEGO®-camping voor een bezoek aan LEGOLAND® in de zomervakantie. De kinderen waren toen 3, 4 en 8. Tijdens deze meivakantie waren ze 7, 8 en 12. En zo kan ik nog wel even doorgaan… De laatste keer dat we in Billund waren, was toen onze jongste twee 16 en 17 waren. Toen gingen we naar LEGO® House en naar LEGOLAND® en we hadden het weer ontzettend naar ons zin. Ook mijn ouders, die als senioren zonder kinderen naar het park gingen, kwamen enthousiast terug. Wat maakt het park zo leuk voor verschillende leeftijden?

Let op: hier bij Tiqets krijg je vaak korting op tickets voor LEGOLAND®.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

De wereld rond in Miniland

Dat LEGOLAND® interessant is voor alle leeftijden komt grotendeels door Miniland, een gedeelte van LEGOLAND® dat doet denken aan ons eigen Madurodam. Hier zijn kleine stukjes Denemarken nagebouwd, maar ook beroemde plekken uit allerlei landen. En dat is voor alle leeftijden leuk om naar te kijken.

Het eerste stukje Miniland dat werd gebouwd toen LEGOLAND® Billund in 1968 open ging, was Lilleby. Dit dorpje bestaat niet echt, maar staat voor de kleine plaatsjes die Denemarken tussen 1900 en 1925 typeerden.

Sindsdien zijn er elk jaar nieuwe bouwwerken bijgekomen en is het park ruim acht keer zo groot geworden. Ook Ribe, dat we later tijdens onze meivakantie in Zuidwest-Denemarken nog zouden bezoeken, was erbij. Het blijft leuk om tussen alle bouwwerken bekende plekken tegen te komen, zoals de sluizen in het Götakanal in Zweden:

Ook Kopenhagen is natuurlijk vertegenwoordigd:

Kopenhagen in Legoland

De vele bewegende dingen maken het extra leuk: de vliegtuigen op de landingsbaan, de containerschepen in de haven en de bussen, auto’s en bootjes overal in het landschap, zoals hieronder een rondvaartboot in Amsterdam. Er zijn ook interactieve onderdelen, die je met een knop kunt activeren.

Behalve de beroemde gebouwen en bewegende voertuigen van Miniland is er ook een stuk met dieren van LEGO®, waar safari-autootjes doorheen rijden. Een andere attractie die erg geschikt is voor (ouders met) kleine kinderen zijn de bootjes die langs wereldberoemde monumenten varen.

Wil je heel Miniland in één keer overzien, dan stap je in het treintje of de ronddraaiende uitkijktoren van Miniland. Andere attracties in Miniworld zijn de rups, de monorail, de Frog Hopper en de verkeersschool (let op: hiervoor moet je vooraf reserveren en bijbetalen).

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Voor de allerkleinsten: Duploland

De meeste attracties in Miniland zijn heel geschikt voor de allerjongste bezoekers, eventueel samen met een ouder. Dat geldt ook voor DUPLO® Land, een gedeelte van LEGOLAND® Billund dat wij inmiddels links laten liggen. Kleine kinderen worden groot en waar we eerst blij waren met het minitreintje, het minireuzenrad, de vliegtuigjes en het speelhuis, zoeken we nu de wat spannendere dingen op in de andere delen van het park.

Pirate Land

In dit piratenland draait alles om varen en water. Hier vind je:

 • 2 waterspeeltuinen: 1 voor kleine en 1 voor grotere kinderen
 • een schip (maar veel minder heftig dan de Halve Maen in de Efteling)
 • een attractie waarin je elkaar vanuit bootjes kunt natspuiten
 • een rustige boottocht door een (soms een beetje spannende) piratenwereld
 • Snel ronddraaiende tobbes
 • Een vuurtoren waarlangs je jezelf kunt ophijsen

LEGOREDO® Town

Dit gedeelte staat in het teken van cowboys en goudzoekers. Wij brachten hier eigenlijk alleen een bezoek aan het nieuwe spookhuis. Het eerste stuk van dit spookhuis loop je langs allerlei griezelige dingen, die natuurlijk allemaal van LEGO® zijn gemaakt. Net als je denkt dat dit het wel zal zijn, kun je een glimp opvangen van wat je verder nog te wachten staat en krijg je de keuze: durf je door te gaan, of neem je de snelle route naar de uitgang?

Adventure Land

In dit avonturenland vind je:

 • Een brandweerattractie waarbij je zelf uitrukt om een brand te blussen
 • Jungle Racers: een draaimolen met kleine bootjes
 • De slingerende achtbaan X-treme racers
 • Lasergame The Temple waarbij je vanuit een karretje op doelen moet mikken

Knights’ Kingdom

In dit ridderrijk vind je behalve een levensgroot ridderkasteel waar LEGO®-poppetjes de wacht houden ook de drakenachtbaan (die eerst een stuk langzaam rijdt langs LEGO®-kasteeltaferelen) en Viking River Splash, waarin je met een ronde boot naar het einde van de wereld vaart en – zoals de Vikingen al vermoedden – van de rand af stort.

Vikingen in Legoland

Polar Land en Imagination Zone

In Polar Land staat de achtbaan Polar X-Plorer. De verrassing die deze achtbaan voor je in petto heeft, zal ik niet verklappen, maar ik kan je wel vertellen dat ik mijn keel schor heb geschreeuwd. Intussen zat de jongste met zijn vader bij een 4D-film van LEGO® Chima, met open mond van verwondering toen hij de wind en de nattigheid uit de film echt kon voelen.

Elk jaar nieuwe dingen

Zelfs als je al in LEGOLAND® bent geweest, is het nog de moeite om weer terug te gaan. Er komen namelijk heel regelmatig nieuwe attracties bij. In 2021 kreeg LEGOLAND® er bijvoorbeeld een heel nieuw gebied bij: THE LEGO® MOVIE™ World met onder andere Emmet’s Flying Adventure, de eerste vliegfilmervaring van Scandinavië. Ook in deze nieuwe wereld staan de nieuwe drop-tower Unikitty’s Disco Drop en de Apocolypseburg Sky Battle, waarbij je rondvliegt op een hoogte van 18 meter en zelf ‘aan het stuur’ zit. De laatste keer dat we in LEGOLAND® waren, was er net een nieuwe Peppa Pig-speeltuin aangelegd.

Je kunt zelfs met een virtuele onderzeeër een complete onderwaterwereld van LEGO® gaan verkennen.

LEGOLAND® blijft gewoon leuk

Ik kan niet anders zeggen dan dat we elke keer weer een topdag hadden in LEGOLAND®. De een kijkt zijn ogen uit bij de mooie bouwwerken, terwijl de ander van de ene naar de andere achtbaan rent. Wil je alvast kijken welk deel van LEGOLAND® het best past bij jouw interesses en eventueel die van je kinderen? Hier vind je de plattegrond op de website van LEGOLAND®.

Of bekijk de video die ik maakte van ons bezoek aan LEGOLAND®, LEGO® House en WOW-Park Billund.

Ook naar LEGOLAND®?

Heb je ook wel zin in zo’n bezoekje aan LEGOLAND®?

 • Toegangsbewijzen voor LEGOLAND® zijn ter plekke verkrijgbaar, maar online tickets kopen is voordeliger. Je krijgt dan korting op de prijs die je aan de kassa betaalt.
 • Hier vind je de vakantiewoningen en een camping die wij zelf gebruikten als uitvalsbasis voor een bezoek aan LEGOLAND®.
 • Er bestaan ook mooie reizen door Denemarken en arrangementen waarbij een kaartje voor LEGOLAND®al is inbegrepen. Hier vind je een handig overzicht.
reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Zuidwest-Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.