Legoland Billund en de Legoland-camping: leuk voor alle leeftijden

Toen mijn ouders een paar jaar geleden gingen kamperen in Denemarken, raadde ik ze aan om ook naar Legoland in Billund te gaan. In eerste instantie keken ze een beetje vreemd op: Dat is toch voor kinderen? Ze gingen toch en kwamen enthousiast terug. Want Legoland is echt leuk voor alle leeftijden.

Afgelopen meivakantie kwamen wij voor de derde keer in Legoland tijdens ons verblijf in Zuidwest-Denemarken. In 2006 bezochten we het park tijdens een herfstvakantie in Zuidwest-Denemarken met een kleuter van 4 en een baby in de kinderwagen. In 2011 kampeerden we 2 nachtjes op de Legocamping voor een bezoek aan Legoland in de zomervakantie. De kinderen waren toen 3, 4 en 8. Tijdens deze meivakantie waren ze 7, 8 en 12. Alle drie de keren hadden we het enorm naar ons zin in het park.

De wereld rond in Miniland

Dat Legoland interessant is voor alle leeftijden komt grotendeels door Miniland, een gedeelte van Legoland dat doet denken aan ons eigen Madurodam. Hier zijn kleine stukjes Denemarken nagebouwd, maar ook beroemde plekken uit allerlei landen. En dat is voor alle leeftijden leuk om naar te kijken.

Het eerste stukje Miniland dat werd gebouwd toen Legoland Billund in 1968 open ging, was Lilleby. Dit dorpje bestaat niet echt, maar staat voor de kleine plaatsjes die Denemarken tussen 1900 en 1925 typeerden.

Het allereerste stukje Legoland

Sindsdien zijn er elk jaar nieuwe bouwwerken bijgekomen en is het park ruim acht keer zo groot geworden. Ook Ribe, dat we later tijdens onze meivakantie in Zuidwest-Denemarken nog zouden bezoeken, was erbij:

Ribe in Legoland

Het blijft leuk om tussen alle bouwwerken bekende plekken tegen te komen, zoals de sluizen in het Götakanal in Zweden:

Götakanal in Legoland

Ook Kopenhagen, waar ik nog niet zo lang geleden eindelijk voor het eerst was geweest, was natuurlijk vertegenwoordigd:

Kopenhagen in Legoland

De vele bewegende dingen maken het extra leuk: de vliegtuigen op de landingsbaan, de containerschepen in de haven en de bussen, auto’s en bootjes overal in het landschap, zoals hieronder een rondvaartboot in Amsterdam. Er zijn ook interactieve onderdelen, die je met een knop kunt activeren.

stukje Amsterdam in Legoland

Behalve de beroemde gebouwen en bewegende voertuigen van Miniland is er ook een stuk met dieren van Lego, waar safari-autootjes doorheen rijden. Een andere attractie die erg geschikt is voor (ouders met) kleine kinderen zijn de bootjes die langs wereldberoemde monumenten varen.

Witte Huis in Legoland

Wil je heel Miniland in één keer bekijken, dan stap je in het Legotreintje of de ronddraaiende uitkijktoren van Miniland. Andere attracties in Miniworld zijn de rups, de monorail, de Frog Hopper en de verkeersschool (let op: hiervoor moet je vooraf reserveren en bijbetalen).

Voor de allerkleinsten: Duploland

De meeste attracties in Miniland zijn heel geschikt voor de allerjongste bezoekers, eventueel samen met een ouder. Dat geldt ook voor Duploland – een gedeelte van Legoland Billund dat wij deze keer links hebben laten liggen. Kleine kinderen worden groot en waar we eerst blij waren met het minitreintje, het minireuzenrad, de vliegtuigjes en het speelhuis, zochten we nu de wat spannendere dingen op in de andere delen van het park.

Pirate Land

In dit piratenland draait alles om varen en water. Hier vind je:

  • 2 waterspeeltuinen: 1 voor kleine en 1 voor grotere kinderen
  • een schip (maar veel minder heftig dan de Halve Maen in de Efteling)
  • een attractie waarin je elkaar vanuit bootjes kunt natspuiten
  • een rustige boottocht door een (soms een beetje spannende) piratenwereld
  • Snel ronddraaiende tobbes
  • Een vuurtoren waarlangs je jezelf kunt ophijsen
piraten in Legoland

Legoredo Town

Dit gedeelte staat in het teken van Indianen, cowboys en goudzoekers. Wij brachten hier eigenlijk alleen een bezoek aan het nieuwe spookhuis. Het eerste stuk van dit spookhuis loop je langs allerlei griezelige dingen, die natuurlijk allemaal van Lego zijn gemaakt. Net als je denkt dat dit het wel zal zijn, kun je een glimp opvangen van wat je verder nog te wachten staat en krijg je de keuze: durf je door te gaan, of neem je de snelle route naar de uitgang?

Adventure Land

In dit avonturenland vind je:

  • Een brandweerattractie waarbij je zelf uitrukt om een brand te blussen
  • Jungle Racers: een draaimolen met kleine bootjes
  • De slingerende achtbaan X-treme racers
  • Lasergame The Temple waarbij je vanuit een karretje op doelen moet mikken

Knights’ Kingdom

In dit ridderrijk vind je behalve een levensgroot ridderkasteel waar Legopoppetjes de wacht houden ook de drakenachtbaan (die eerst een stuk langzaam rijdt langs Lego-kasteeltaferelen) en Viking River Splash, waarin je met een ronde boot naar het einde van de wereld vaart en – zoals de Vikingen al vermoedden – van de rand af stort.

Vikingen in Legoland

Polar Land en Imagination Zone

Time flies when you’re having fun… De dag vloog voorbij en van Polar Land en de Imagination Zone hebben we maar weinig gezien. Wel ging ik met mijn dochters in de achtbaan Polar X-Plorer. De verrassing die deze achtbaan voor je in petto heeft, zal ik niet verklappen, maar ik kan je wel vertellen dat ik mijn keel schor heb geschreeuwd. Intussen zat de jongste met zijn vader bij een 4D-film van Lego Chima, met open mond van verwondering toen hij de wind en de nattigheid uit de film echt kon voelen.

Elk jaar nieuwe dingen

Zelfs als je al in Legoland bent geweest, is het nog de moeite om weer terug te gaan. Er komen namelijk heel regelmatig nieuwe attracties bij. In 2021 krijgt Legoland er weer een gloednieuw gebied bij: THE LEGO® MOVIE™ World. Hier vind je onder andere Emmet’s Flying Adventure, de eerste vliegfilmervaring van Scandinavië. Ook in deze nieuwe wereld staan de nieuwe drop-tower Unikitty’s Disco Drop en de Apocolypsebrug Sky Battle, waarbij je rondvliegt op een hoogte van 18 meter en zelf ‘aan het stuur’ zit.

Legoland blijft gewoon leuk

Ik kan niet anders zeggen dan dat we weer een topdag hadden in Legoland. Met drie kinderen van 7, 8 en 12 konden we veel van de attracties met zijn allen doen – zelfs al is onze jongste niet zo dol op achtbanen en andere heftige dingen. Hij genoot toch het meest van alle Lego-bouwwerken in het park en wilde na afloop het liefst meteen naar huis om met zijn Lego te kunnen spelen. Onze grote dochters hadden het ook helemaal naar hun zin. Zij deden nog een extra rondje langs de achtbanen terwijl wij met de jongste rondkeken in Miniland.

Wil je alvast kijken welk deel van Legoland het best past bij jouw interesses en eventueel die van je kinderen? Hier vind je de plattegrond op de website van Legoland.

Hou je van ijs? De Denen ook. Bestel maar eens een Legoland Vaffel in Legoland, dan zie je hoe groot hun liefde voor ijs is…

Vakantiewoningen en camping bij Legoland

We hebben Legoland meerdere keren bezocht vanuit verschillende vakantiewoningen in Denemarken:

In 2011 verbleven we direct bij Legoland, op de Legoland-camping. Het leuke daaraan was, dat je ook op de camping al overal dingen van lego tegenkwam. Behalve alle legodingen was er ook nog een grote speeltuin met springkussens, een kabelbaan en een kinderboerderij. Ook hadden we gratis toegang tot een zwembad dat tussen de camping en Legoland lag.

Ook naar Legoland?

Heb je ook wel zin in zo’n bezoekje aan Legoland? Toegangsbewijzen voor Legoland zijn gewoon ter plekke verkrijgbaar, maar er bestaan ook mooie reizen door Denemarken en arrangementen waarbij een kaartje voor Legoland al is inbegrepen. Hier vind je een handig overzicht.

Wil je weten wat we nog meer deden in Zuid-Jutland? Bekijk dan dit overzicht van bezienswaardigheden in Zuid-Jutland.

Wij werden uitgenodigd om Zuidwest-Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.