lego waterval lego house bilund

Volop leuke activiteiten en een stukje geschiedenis in LEGO House in Billund

Ken jij het LEGO House in Billund al? Nee, ik bedoel dus niet Legoland – hoewel dat ook erg leuk is – maar echt LEGO House. Het is nog vrij nieuw, wij gingen er voor het eerst naartoe tijdens onze herfstvakantie in Landal Seawest in Denemarken en we hadden maar van één ding spijt: dat we niet eerder waren gegaan!  Om je een idee te geven van wat er dan allemaal zo leuk was, neem ik je mee op een kleine virtuele rondleiding door het LEGO House.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Gratis: buitenkant en begane grond

Als je nog buiten staat, wordt al meteen duidelijk dat LEGO House een bijzonder gebouw is (al is dat van boven nog het beste te zien). Het bestaat uit 21 verschillende LEGO-blokken, die van boven gezien allemaal een andere kleur hebben en die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het gebouw staat op de plek waar Ole Kirk Christiansen in 1968 het eerste Lego-steentje bedacht.

Lego House in Billund, Denemarken

In de hal van het gebouw (LEGO Square), die gratis toegankelijk is, staan al enkele indrukwekkende LEGO-bouwwerken, waaronder drie generaties van deze familie Christiansen. In de hal vind je ook een LEGO-winkel om van te watertanden, met onder andere een LEGO-doos van LEGO House en allerlei losse steentjes. Voor de winkel staan twee apparaten die je hand kunnen scannen en vervolgens bepalen welk LEGO-personage je bent. Ten slotte zijn er nog meerdere restaurants te vinden op LEGO Square – maar daarover later meer.

Lego House in Billund, Denemarken
Drie generaties Christiansen en op de achtergrond LEGO House van LEGO

Je kijkt je ogen uit

We werden er al helemaal enthousiast van. Gauw kochten we een kaartje – in de vorm van een polsbandje – en liepen op aanwijzing van de ontzettend vriendelijke medewerkers de trap op naar de bovenste verdieping. In het trapgat staat een enorme boom van LEGO, met op de takken bekende LEGO-constructies.

Lego House in Billund, Denemarken

Helemaal boven in het gebouw kwamen we uit in de ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Hier stonden op dit moment drie enorme dino’s. Vanaf hier konden we vier speelzones gaan verkennen:

  • Groen: verhalen en rollenspellen
  • Blauw: logica
  • Rood: creativiteit
  • Geel: emoties

In elke zone waren mooie bouwwerken te bewonderen, zoals een enorme waterval van LEGO en complete stadslandschappen waar het afwisselend dag en nacht werd. Dat was al erg leuk, maar het leukste was het grote interactieve aspect van het LEGO House.

Lego House in Billund, Denemarken

Aan de slag

In elke zone was namelijk voor alle leeftijden van alles te doen. Zo konden in de groene zone de kleintjes torenhoge DUPLO-ijsjes bouwen, terwijl grotere kinderen zelf een LEGO-poppetje konden samenstellen, die ze vervolgens op de cover van een tijdschrift konden laten verschijnen.

Bij veel interactieve onderdelen kun je als bezoeker je polsbandje scannen en vervolgens je bouwwerk laten inscannen. Wat je er vervolgens  (digitaal) mee maakte, werd ook nog eens opgeslagen in je profiel, zodat je het na je bezoek kon ophalen met behulp van de app.

Inmiddels nog enthousiaster geworden liepen we impulsief van de ene naar de andere activiteit. We bouwden autootjes en lieten die tegen elkaar racen, bouwden vissen en lieten die een aquarium in zwemmen, programmeerden een soort maanlanders om mammoeten te bevrijden uit het ijs, bouwden onderdelen van een stad en diertjes die konden dansen.

Het is best moeilijk uit te leggen hoe leuk we het hadden. Maar je krijgt er een indruk van in deze video. (Als je het leuk vindt om filmpjes uit Denemarken te zien, abonneer je dan meteen even.)

De speeltuinen aan de buitenkant van het gebouw hebben we nauwelijks gezien, want het was erg regenachtig tijdens ons bezoek. Dat was misschien maar goed ook, want eigenlijk kwamen we nu al tijd tekort.

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

LEGO-restaurant

Voor de lunch gingen we even de toegangspoortjes uit voor een bijzondere belevenis: bij familierestaurant Mini Chef op LEGO Square bestelden we door middel van een zelfgemaakt LEGO-bouwwerkje wat we wilden eten. Na een tijdje konden we onze bestelling afhalen bij twee LEGO-robots. Een lunch bij Mini Chef is niet goedkoop, maar we vonden het ontzettend leuk. Bovendien hadden we een verjaardag te vieren en onze dag in LEGO House was op deze manier echt een feestje.

Lego House in Billund, Denemarken

Geschiedenis van Lego

Vlak voordat LEGO House de deuren alweer ging sluiten (we waren er in de herfstvakantie en Lego House was maar tot 16.00 uur open) daalden we af naar de ‘History Collections’ in de kelder. Dit deel van LEGO House is gewijd aan de geschiedenis van LEGO. Het leukste vonden we de vitrines waar bekende LEGO-dozen uit bepaalde periodes stonden: nu konden we onze kinderen laten zien welke dozen wij vroeger op onze verlanglijstjes hadden staan – en met welke we ook daadwerkelijk hebben gespeeld.

We bleven hier rondkijken tot er werd omgeroepen dat LEGO House zijn deuren ging sluiten. Veel te gauw eigenlijk! Ik heb dan ook twee tips voor je: ga zeker naar LEGO House en benut de openingstijden optimaal. Wij waren er ongeveer van 11.00 uur tot 16.00 uur en we hadden achteraf spijt dat we niet voor de deur stonden toen het om 10.00 uur open ging. Nu waren wij er wel in het najaar, dus misschien zijn de openingstijden in andere weken wel ruimer. Kortom: neem de tijd om alles te bekijken en beleven. Er is ontzettend veel te doen in LEGO House.

Meer ideeën opdoen voor je vakantie in Denemarken? Kijk dan ook eens op de Nederlandstalige website van Visit Denmark.

Wij werden uitgenodigd om LEGO House te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.