winkelen in Vejle

Zien & doen in Vejle: architectuur, herten en gratis musea

De moderne architectuur van Vejle hadden we vanuit de verte al eens vluchtig bewonderd toen we op weg waren naar de Limfjord in Denemarken. Nu was het tijd om deze moderne stad eens beter te bekijken. Ik had er veel goeds over gelezen: behalve die moderne architectuur kon je er ook twee gratis musea bezoeken en goed winkelen, scheen het. En dan was er ook nog een mooi stukje natuur. Als je wilt, kun je dit allemaal lopend bekijken. Wij hadden al wat kilometertjes in de benen toen we aankwamen en knipten onze zoektocht naar bezienswaardigheden in Vejle in drie stukken: het centrum, de fjord en het hertenpark.

Let op: wil je weten wat er nog meer te zien & te doen is in deze regio? Dan kun je de hele maand juli mijn magazine over het Hart van Jutland hier gratis downloaden. Voor 0 euro zet je het in je winkelmandje en na het ‘afrekenen’ kun je het direct downloaden.

1. Het centrum van Vejle

Om te beginnen parkeerden we bij het treinstation van Vejle (dit is betaald parkeren, wij gebruikten hiervoor de app Easypark). Door de stationspassage was het vanaf de parkeerplaats maar een klein stukje lopen naar het Økolariet, een gratis beleveniscentrum dat helemaal draait om natuur en milieu. Het was weekend toen wij er waren en er waren veel kinderen lekker aan het spelen en verkennen. Maar ook als volwassene valt er genoeg te ontdekken.

Na ons bezoek aan het Økolariet liepen we door het winkelhart van Vejle. Het was zondag en de winkels waren dicht, maar het centrum van Vejle ziet er gezellig uit. Bovendien heb ik gelezen dat je hier veel winkels vindt voor met plaatselijke specialiteiten en keukengerei met een Deens design. Daarover lees je meer in deze blogpost over lekker eten en drinken in het Hart van Jutland.

Aan het einde van de winkelstraat kwamen we uit bij de vrolijke parapluutjes van Vejle Midtpunkt.

Hier sloegen we linksaf richting nóg een gratis bezienswaardigheid in Vejle: Kulturmuseet. Dat is gevestigd in de oude textielhallen van Vejle en er zijn verschillende, deels wisselende tentoonstellingen te zien. Hier vind je ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Vejle: Haralds­kær­kvinden, een veenlijk uit de ijzertijd.

Nadat we dit museum hadden bekeken, liepen we door de winkelstraat van Vejle weer terug naar onze auto op de parkeerplaats bij het station.

2. Aan de fjord

Het was maar een heel klein stukje rijden naar de wijk van Vejle die direct aan de Vejle Fjord ligt. Hiervoor stelden wij onze navigatie in op Kahytten 2, Vejle. Daar staat een parkeergarage die voor het merendeel is ingericht voor betaald parkeren, maar waar je op een deel van het dak twee uur gratis kunt parkeren. Je moet dan wel je parkeerschijf zichtbaar neerleggen én goed op de blauwe bordjes letten die aangeven waar dit gratis gedeelte precies te vinden is.

Je staat dan vlak bij twee hoogstandjes van moderne architectuur: Fjordenhus en Bølgen/The Wave. Van het eerste gebouw kun je de begane grond gratis betreden, en om het tweede bouwwerk optimaal te kunnen bekijken, loop je de steiger op waar de plaatselijke kano- en kajakclub is gevestigd. (Hier lees je meer over architectuur en design in het Hart van Jutland.)

3. Het hertenpark van Vejle

Als je wilt, kun je vanaf het golvende flatgebouw Bølgen in ongeveer een kwartiertje naar het hertenpark van Vejle lopen. De route staat aangegeven met bordjes. Zoals ik al zei, hadden wij al aardig wat gelopen die dag. Wij kozen er daarom voor om met de auto naar het hertenpark te rijden. Daar kun je langs de bosweg parkeren. Er loopt zelfs een weg door het hertenpark heen. Je moet dan wel echt heel goed uitkijken waar je rijdt, want de herten die hier leven zijn absoluut niet schuw en komen heel dichtbij. Dat zie je ook in deze video die ik maakte over het Hart van Jutland.

Voor ons zat de dag er hiermee op – het was tijd om de voetjes omhoog te leggen en daarna een lekker hapje te gaan eten. Maar als je hier in de zomer bent en nog zin hebt in een volgende stop, dan kun je hier vlakbij ook nog naar het strand, dat Albuen heet. Dat is vanaf de ingang van het hertenpark weer een kwartiertje lopen.

In deze blogpost vind je meer plekken in de buurt waar je mooi kunt wandelen.

Wat ga jij doen in Vejle?

Zie jij zo’n dagje in Vejle ook wel zitten? Dan moet je dat zeker combineren met enkele andere bezienswaardigheden in de omgeving die het Hart van Jutland zo mooi en interessant maken. Gelukkig liggen ze allemaal dicht bij elkaar. En het is zo geregeld, want Buro Scanbrit heeft meerdere reizen waarmee je al het moois van deze regio makkelijk kunt ontdekken.

  • De Reis in het Hart van Jutland is een 5-daagse culturele autovakantie waarbij je verblijft in Kolding – een ideale uitvalsbasis voor Vejle en andere mooie plekken in het Hart van Jutland.
  • De Culinaire ontdekkingsreis in Denemarken laat je in 7 dagen kennismaken met de fijnproeverskant van het Hart van Jutland en de Deense hoofdstad Kopenhagen.
  • Rikke is een 10-daagse autorondreis langs vakantiewoningen op campings. Hierbij verblijf je in Vejle, op het eiland Møn en in Randers in de regio Aarhus.
  • Mikkel is een 12-daagse autorondreis langs hotels die begint in Fredericia in het Hart van Jutland en die verdergaat naar Hillerød op Seeland en het eiland Bornholm.

Je vindt ze hier bij elkaar op de website van Buro Scanbrit.

reisgids denemarken

Wij bezochten het Hart van Jutland in samenwerking met Buro Scanbrit en Destination Trekantområdet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.