schelpenhuis Sneglehuset Thyboron

Bezienswaardigheden rondom de Deense Limfjord: deze bekeken wij

Dit jaar brachten wij tijdens onze zomervakantie twee weken door in de omgeving van de Limfjord in Noord-Jutland. De Limfjord is de grootste fjord van Denemarken en loopt via allemaal bochten en zijtakken helemaal door van de ene naar de andere kant van Jutland. Wij vonden het een erg mooi gebied. Onze uitvalsbasis om Limfjorden te bekijken was Hedelandets Camping, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Landal Rønbjerg. Rondom de Limfjord kun je dan bijvoorbeeld de volgende bezienswaardigheden bekijken.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Sneglehuset in Thyborøn

Hier wilde ik eigenlijk al naartoe toen we verbleven bij Landal Seawest, maar toen kwam het er niet meer van. Ook nu was het weer best een stukje rijden, maar dit huisje dat is versierd met miljoenen schelpen en slakkenhuizen wilden we toch echt een keer zien. De schelpen zitten niet alleen buiten, maar ook binnen op de muren en meubels. De Deense visser Alfred Pedersen heeft er wel 25 jaar lang aan gewerkt.

schelpenhuis Sneglehuset Thyboron

Binnen is een tentoonstelling te zien van schelpen van over de hele wereld. Maar je kunt er ook schepen in flessen bewonderen, die zijn gemaakt tussen 1935 en 1965. Vissers maakten deze schepen in flessen in de winter als hobby. Verder vind je er barnsteen, schilden van zeeschildpadden en andere bijzondere dingen die vissers in hun netten hebben aangetroffen.

Direct bij Sneglehuset is een kleine parkeerplaats, maar even verderop bij het strand is een veel grotere parkeerplaats met picknickbanken en toiletten. Daar begint ook een duidelijk aangegeven (en heel kort) wandelpad binnendoor naar het schelpenhuisje. Vanaf hier liepen we ook nog even naar het strand van Thyborøn, waar wel 100 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog staan (Thyborøn-fæstningen).

strand Thyboron Denemarken

Vanaf hier kun je de ferry nemen van Thyborøn naar Agger Tange in nationaal park Thy. Dit waren wij oorspronkelijk wel van plan, maar onze auto paste niet meer op de veerpont en de volgende zou pas weer over een uur vertrekken. Daarom pasten we onze plannen aan. Een andere mogelijkheid is om in Thyborøn het Jyllands Akvariet te bezoeken.

Nationaal park Thy

Op een andere dag reden we wel naar nationaal park Thy en we vonden het daar erg mooi. We begonnen in Agger Tange (aan de andere kant van de veerverbinding vanuit Thyboron) en stopten in Lodbjerg (bij de vuurtoren) en bij Stenbjerg (voor een wandeling). Hier lees je meer over ons bezoek aan nationaal park Thy.

nationaal park Thy Stenbjerg

Struer en omgeving

Onze camping lag in de buurt van Struer, waar we het Struer Museum (met Bang & Olufsen-tentoonstelling) en het spoorwegmuseum bezochten. Een vrijwilliger in het spoorwegmuseum markeerde wat plekken voor ons op de kaart waar we een mooi uitzicht op de Limfjord zouden hebben, dus die zochten we natuurlijk ook op. De haven van Struer is een goede plek om een ijsje te halen, al gingen we hier zelf voor naar Handbjerg Marina.

jachthaven struer

Eiland Fur

Op het eiland Fur maakten we een mooie wandeling langs de kliffen. Daarna reden we met de auto langs nog wat mooie plekjes op dit eiland in de Limfjord. Hier lees je meer over onze dag op Fur.

kliffen fur

Eiland Venø

Ook op het eiland Venø maakten we een leuke wandeling. Het eiland is zo smal, dat we tijdens een rondwandeling van maar 5 km aan beide kanten van het eilanden een stuk op het strand liepen. Hier lees je meer over ons bezoek aan Venø.

wandelen op veno in de limfjord

Aalborg

De hoofdstad van Noord-Jutland, Aalborg, ligt ook aan de Limfjord. En wat een leuke straatjes zijn er in deze stad te vinden! Verder kun je je hart ophalen aan street art en street food. Een leuke afwisseling ten opzichte van al die natuur rondom de Limfjord. Hier lees je meer over onze dag in Aalborg.

aalborg huisjes

Mariagerfjord

Onder de Limfjord, aan de oostkant va Denemarken, doorsnijdt de Mariagerfjord het land. Deze fjord wordt wel de mooiste fjord van Denemarken genoemd, al zullen de meningen daar ongetwijfeld over verschillen. Wij reden een dag weg van de Limfjord om wat plaatsjes rondom deze fjord te verkennen. Dit was onze route rondom de Mariagerfjord.

Mariager fjord

Viborg

Een stukje onder de Limfjord ligt de oude hoofdstad van Denemarken, Viborg. Dit is ook een leuk uitstapje – hier vind je onze tips voor Viborg.

Jammerbocht

Boven de Limfjord langs loopt de noordkust van Denemarken, met daarin de Jammerbocht (Jammerbugt). Het was vanaf onze camping onder de Limfjord best een stukje rijden, maar toch waren we blij dat we er zijn gaan kijken. Misschien wel de plek waar we onze volgende vakantie in Denemarken willen doorbrengen! Hier vind je onze route langs de Jammerbocht.

Bulbjerg in Denemarken

Mønsted kalkgruber en Kongenshus mindepark

Toch een dag niet naar het water? In het binnenland van Jutland, onder de Limford, vind je de oude kalksteenmijn van Mønsted. In de buurt ligt ook heidegebied Kongenshus.

monsted kalkgruber

Openluchtmuseum Hjerl Hede

Tot slot nog iets dat ook niet aan het water lag, maar wel vlak bij onze camping: openluchtmuseum Hjerl Hede.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Al met al hebben we in twee weken best veel gezien in de omgeving van de Limfjord. Maar er zijn vast nog veel meer mooie plekjes te ontdekken, bijvoorbeeld op het eiland Mors. Altijd een goede reden om nog eens terug te komen…

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Leuke site! Wij zitten momenteel op Fur en hebben vandaag de rode route langs de kliffen gelopen. Al zoekend op de zee-egeltjes die we er vonden kwamen we op jouw site terecht. Morgen vervolgen wij onze tocht richting Thy.
    Ook wij treffen een stralend Denemarken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.