kasteel Frederiksborg in Hillerod

Frederiksborg in Hillerød: het Deense Versailles

We hebben inmiddels best wat kastelen bezocht in Denemarken. Maar kasteel Frederiksborg in Hillerød overdonderde ons echt. Dat begon al toen we het kasteel vanuit de auto voor het eerst zagen liggen – wauw, wat een imponerende aanblik. Maar ook toen we eenmaal in het kasteel waren, viel onze mond regelmatig open als we weer een nieuwe ruimte in liepen. Frederiksborg is van binnen en van buiten het mooiste kasteel in Denemarken dat wij hebben gezien. Het wordt dan ook wel het Versailles van Denemarken genoemd. Niet te missen dus! En het goede nieuws is, dat je dit kasteel ook nog eens makkelijk kunt combineren met je stedentrip Kopenhagen. Hieronder vertel ik je er meer over.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Parkeren bij kasteel Frederiksborg

Het kasteel ging om 10 uur open, maar wij waren al iets eerder op pad. Daarom besloten we eerst nog even door de winkelstraat van Hillerød, Slotsgade, te lopen. We stelden onze navigatie in Google Maps in op ‘Parkering ved Slotsgade i Hillerød’. Daar konden we 1 uur gratis staan, mits we wel even ons nummerbord registreerden bij de parkeerautomaat. Genoeg om even door de winkelstraat te lopen. Daar zijn opvallend veel winkels met tweedehands spullen (genbrug) te vinden, maar ook enkele gezellige cafés waar al volop koffie werd gedronken, hoewel het verder nog stil was op straat. Ook konden we vanuit het parkje bij de parkeerplaats het kasteel alvast van een afstandje bewonderen.

Je kunt ook vanaf deze kant door de poort naar het kasteel lopen, maar dan moet je wel even betalen bij de parkeerautomaat. Want voor een bezoek aan het kasteel is een uurtje zeker weten niet genoeg.

Op aanraden van een inwoner van Hillerød bleven wij niet in het centrum van Hillerød staan, maar reden we naar de achterkant van het kasteel en de barokke tuinen die daarbij horen. Vanaf de kruising van Fredensborgvej en Holmegårdsvej reden we tussen de bomen door naar de parkeerplaats, die (in ieder geval toen wij er waren) gratis was. Vanaf daar loop je door de tuinen van het kasteel naar de ingang en dat is opnieuw een mooie gelegenheid om Frederiksborg van een afstandje te bewonderen.

Kies je audio-rondleiding

Je kunt kasteel Frederiksborg op eigen houtje verkennen. Daarvoor is het handig als je van tevoren alvast de app Smartify downloadt en een koptelefoontje meeneemt. In de app kun je kiezen voor verschillende rondleidingen, waarbij ook staat aangegeven hoe lang ze duren. Daarnaast kun je met de app QR-codes scannen bij de vele schilderijen en andere objecten die in het kasteel te zien zijn, zodat je er meer over te weten kunt komen. Ik vond het een hele prettige manier om zo op je eigen tempo door een stem door het kasteel geleid te worden. Je kunt de toelichting altijd pauzeren of opnieuw beluisteren en je hoort elke keer precies waar je vervolgens naartoe moet lopen voor het vervolg van de rondleiding.

Hier kun je van tevoren alvast een toegangsbewijs voor het kasteel kopen.

Een kasteel om stil van te worden

Zoals ik al vertelde, waren wij enorm onder de indruk van kasteel Frederiksborg. Alleen de ligging van het kasteel al is fantastisch: het staat op drie eilanden en wordt omringd door een meer en prachtig aangelegde tuinen. Frederiksborg is genoemd naar de Deense koning Frederik II, die hier als eerste een kasteel liet bouwen.

Maar het was zijn zoon, koning Christian IV, die Frederiksborg maakte tot het indrukwekkende kasteel dat het nu is. Dat was ook wel typisch voor hem, want hij staat vooral bekend als de koning die de Deense staatskas leeghaalde door allerlei oorlogen te voeren, kastelen en monumenten voor zichzelf te laten maken en een luxe leventje te leiden. Een beetje de Deense Lodewijk XIV dus… Met dit kasteel wilde Christian IV de ultieme macht uitstralen – en dat is gelukt, want het is nog steeds het grootste Renaissance-kasteelcomplex in Scandinavië.

Eenmaal binnen voerde de audio-rondleiding ons onder andere naar enorme zalen en de kerk in het kasteel waar Deense koningen en koninginnen van 1671 tot 1840 werden gezalfd. Deze kerk heeft de brand die het interieur van het kasteel in 1859 grotendeels verwoestte overleefd en ziet er dus nog steeds zo uit als in de tijd van Christian IV.

Voor de latere koningen en koninginnen van Denemarken was Frederiksborg een plek om te ontsnappen aan het leven aan het hof in Kopenhagen. Ze kwamen er jagen, dansen, flaneren en lekker eten en drinken. Dat deden ze trouwens niet alleen op kasteel Frederiksborg: dit deel van Denemarken wordt wel ‘koninklijk Noord-Sjaelland’ genoemd, want er staan nog meer statige kastelen.

Nationaal Historisch Museum

Nadat het kasteel na de grote brand van 1859 was hersteld, wilde de Deense koning het niet meer gebruiken als residentie. De grondlegger van brouwerij Carlsberg, J. C. Jacobsen, kwam met een plan om het kasteel te behouden en sinds 1878 is dit het Nationaal Historisch Museum van Denemarken. Je loopt in het kasteel langs 500 jaar Deense geschiedenis (van de middeleeuwen tot aan de 21e eeuw), grotendeels in de vorm van schilderijen en wandtapijten – van portretten tot enorme weergaves van veldslagen. Maar er staan ook meubels en andere historische objecten.

kasteel Frederiksborg in Hillerod

Wandeling door de kasteeltuinen

Niet alleen het kasteel is indrukwekkend, dat geldt ook voor de symmetrische barokke tuinen die eraan grenzen. Deze zijn gratis toegankelijk. De tuinen zijn in opdracht van Frederik IV rond 1720-1730 ontworpen door de architect J. C. Krieger. De centrale as van de tuin ligt in het verlengde van de centrale as van het kasteel. Toen wij er waren was het nog vrij kaal, maar we konden ons wel voorstellen hoe mooi het hier moet zijn met bloeiende bloemen, blaadjes aan de bomen en water in de ‘waterval’ en fonteinen in de tuin.

kasteel Frederiksborg in Hillerod

Behalve de barokke tuin heeft het kasteel ook nog een romantische tuin in Engelse stijl met een badhuis erin, dat er een beetje uitziet als een soort mini-Frederiksborg. Ik heb gelezen dat de Deense koninklijke familie hier wel eens komt lunchen als ze aan het jagen zijn.

Smørrebrød eten bij Café Havehuset

Achter in de barokke tuinen staat Café Havehuset. In dit knusse, witte huisje kun je een kopje koffie drinken, maar ze zijn hier ook gespecialiseerd in een traditionele Deense specialiteit: smørrebrød. De naam havehuset heeft trouwens niets met een haven te maken; have is tuin in het Deens.

Je kiest hier een menu en kunt dan bijvoorbeeld een drankje en twee stukken smørrebrød uitkiezen van het buffet, dat bij drukte voortdurend wordt aangevuld. Wij hadden smørrebrød met zalm en smørrebrod met kip, asperges en paddenstoelen. Later kwam er ook nog smørrebrød met aardappel op het buffet te staan.

We hadden enorm veel geluk, want toen we gingen lunchen bij Café Havehuset, was de zon net volop aan het schijnen. Het was de eerste keer van het seizoen dan we buiten hebben geluncht. Stabiel lenteweer was het nog niet, want vlak na onze lunch kwam er weer een flinke regenbui over. Havehuset heeft gelukkig ook binnen wat zitplaatsen, al zijn dat er wel minder.

Frederiksborg bezoeken vanuit Kopenhagen

Frederiksborg ligt op maar zo’n 40 minuten van het centrum van Kopenhagen. Behalve met de auto kun je ook de trein nemen: de S-trein (lijn A) naar station Hillerød. Vanaf daar loop je zo door de gezellige straatjes van Hillerød naar het kasteel. Je kunt ook de bus naar halte Frederiksborg Slot nemen (lijn 301 richting Ullerød of lijn 302 richting Sophienlund). Hier vind je actuele informatie over het openbaar vervoer in Noord-Seeland.

Voor zowel het openbaar vervoer van Kopenhagen naar Hillerød als de toegang tot kasteel Frederiksborg kun je ook de Copenhagen Card gebruiken (kijk dit nog even na voordat je hem aanschaft, want de aangesloten attracties kunnen wel eens veranderen).

Powered by GetYourGuide

Overnachten in Hillerød

Je kunt Frederiksborg dus bezoeken vanuit Kopenhagen, maar je kunt het ook andersom doen: verblijven in Hillerød en vanuit daar niet alleen Frederiksborg en Kopenhagen bezoeken, maar bijvoorbeeld ook naar Hamlet-kasteel Kronborg in Helsingør gaan, of een mooie rit langs de noordkust van Noord-Sjaelland maken. Wij vonden Hillerød een prettige en handige uitvalsbasis en hebben inmiddels op twee verschillende plekken verbleven.

Best Western Hotel Hillerød

Ons eerste hotel in Hillerød was Best Western Hotel Hillerød. We hadden hier een erg mooie kamer. Ook het ontbijt was prima, met knapperig vers brood en de mogelijkheid om zelf wafels te bakken.

Maar wat ons het meeste is bijgebleven is het restaurant: Krydderiet. Hier trakteert chef-kok Denis Meyer je op gerechten met kruiden uit eigen tuin en lokale producten zoals honing en gin. De kruidenboter is alvast om je vingers bij af te likken, en dan is je diner nog niet eens echt begonnen. Denis heeft eerder bij grote restaurants gewerkt, maar vind het nu belangrijk om iets te doen voor de regio waar hij zelf vandaan komt en de jongeren die hier opgroeien de kneepjes van het vak bij te brengen. Dit diner was echt een van de hoogtepunten van onze trip naar Noord-Seeland. En dan had Denis ook nog een paar waardevolle tips voor ons over de omgeving.

Danhostel Hillerød

De tweede plek waar we hebben verbleven in Hillerød is Danhostel Hillerød – een goede keuze als je voordelig wilt overnachten in Hillerød. Hier kun je een bed in een slaapzaal boeken, maar ook een eigen kamer met of zonder eigen badkamer. Er is een gemeenschappelijke keuken waar je je eigen maaltijden kunt klaarmaken en er is een gemeenschappelijke woonkamer om een spelletje te doen of tv te kijken. Maar het grootste pluspunt is toch wel de ligging van Danhostel Hillerød: in een groene omgeving met volop mogelijkheden om buiten te zitten en spelen. Hier werden we wakker met het gefluit van vogeltjes en het getik van een specht. Het ontbijt dat je kunt bijboeken was ook dik in orde. Beddengoed kun je meenemen, of tegen betaling die van het hostel gebruiken. Laatste pluspunt: de vriendelijke gastheer en -vrouw van Danhostel Hillerød.

In de buurt: Fredensborg Slot

Niet ver van Hillerød staat nog een kasteel: Fredensborg Slot, een van de belangrijkste residenties van de Deense koninklijke familie. De naam verwijst naar het vredesverdrag tussen Denemarken en Zweden dat aan het einde van de Grote Noordse Oorlog getekend werd en ter gelegenheid waarvan Frederik IV dit barokke paleis liet bouwen. Hij gebruikte het om te jagen, maar tegenwoordig vinden hier belangrijke staatsbezoeken en privé-evenementen van de Deense koninklijke familie plaats.

kasteel Fredensborg

Wij zijn hier niet binnen geweest en wilden eigenlijk een wandelingetje maken door de stervomige paleistuinen. Een groot deel daarvan is het hele jaar door vrij toegankelijk en er is een gedeelte waar 70 beelden van Noorse en Faeröerse boeren en vissers staan. Maar er barstte net een enorme bui los, dus daar zullen we nog een keer voor moeten terugkomen.

Er is ook een gedeelte van de tuinen dat, net als het paleis zelf, alleen op bepaalde tijden in de zomer te bezichtigen is. Hier vind je informatie over die openingstijden.

Een beetje verwarrend is trouwens wel, dat Fredensborg net als Frederiksborg wel het Deense Versailles wordt genoemd. Dat geeft wel aan dat ook dit paleis zeker een bezoek waard is.

Hier kun je de video bekijken die ik maakte over ons lange weekend in Noord-Seeland. Als je meer van mijn video’s over Denemarken wilt zien, kun je je daar ook abonneren.

Hier vind je mijn reisgids over Denemarken met al onze persoonlijke tips:

Wij werden uitgenodigd om kasteel Frederiksborg te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.