Randers Fjord Center

Buiten spelen en wandelen langs vakwerkhuizen in Randers

We waren ooit wel eens in de Deense fjordstad Randers geweest, maar toen hadden we alleen dierenpark Randers Regnskov bezocht. Pas later las ik dat Randers vol staat met oude vakwerkhuizen. Bovendien is iets verderop aan Randers Fjord het Kyst og Fjordcentret gevestigd, waar je allerlei outdoor-activiteiten kunt proberen aan, op en in de fjord. Hoogste tijd om terug te gaan naar Randers dus. Het werd een hele leuke dag die uiteindelijk veel te kort was.

Randers Kyst og Fjordcentret

Eigenlijk wisten we niet zo goed wat we moesten verwachten toen we om 10 uur parkeerden bij het Randers Kyst og Fjordcentret. Aan de website te zien kon je er allerlei activiteiten ondernemen en bijvoorbeeld een kano of kajak huren. Wat we precies zouden gaan doen, dat zouden we ter plekke wel bekijken, hadden we afgesproken. En wat bleek: je betaalt een vast bedrag voor toegang tot het centrum, en dan kun je zoveel activiteiten kiezen als je maar wilt. Kwam dat even goed uit!

Waterraketten

We begonnen bij de waterraketten. Hier konden we zelf uitvogelen hoe we door te variëren met de hellingsgraad en de hoeveelheid water de waterraketten zo ver mogelijk konden laten vliegen. Het was erg leuk om verschillende combinaties van de variabelen te proberen en te kijken wat nou precies het beste werkte.

Randers Fjord Center

Randers Fjord in

Na een tijdje lieten we de waterraketten voor wat ze waren. We konden namelijk met een gids mee de fjord in. Daarvoor kregen we eerst lieslaarzen aan. We begonnen in het ondiepe. Onze gids deed het voor: je schraapt als het ware met de dwarslat van je net lichtjes over de bodem heen. Dan ga je kijken wat je allemaal gevangen hebt. Dat was verbazingwekkend veel! We vonden kleine visjes in onze netten, maar ook krabbetjes en vooral veel garnalen. Die pakten we op en deden we in een emmer met water. Maar dat was nog niet zo makkelijk! Garnalen blijken namelijk heel goed weg te kunnen springen. Dat heb ik echt nooit geweten. Maar we kregen er vanzelf handigheid in om ze zachtjes op te pakken en toch niet te laten ontsnappen.

Daarna nam de gids ons mee dieper de fjord in, tot we tot aan ons middel in het water stonden. Het was een heel apart gevoel om de druk van het water rondom je kleren te voelen. Je moet dit trouwens niet op eigen houtje proberen, want in het midden van de fjord loopt een vaargeul van wel 7 meter diep. Onze gids wist natuurlijk precies tot waar we konden lopen, en vertelde ons ook iets meer over het fjordlandschap dat we om ons heen zagen.

Na een tijdje liepen we het water weer uit en trokken we onze lieslaarzen uit. We waren (bijna) helemaal droog gebleven. Het is trouwens leuk om te weten dat ze versleten lieslaarzen hier niet zomaar weggooien. Ze kijken welke onderdelen nog wel bruikbaar zijn. Zijn de laarzen nog wel waterdicht? Dan maken ze er een gewoon paar laarzen van. Zijn de broekspijpen nog in orde? Dan gebruiken ze die om bijvoorbeeld tassen van te maken. Slim!

Vuurtje stoken

Met een emmertje vol garnalen liepen we naar een van de vuurplaatsen van Randers Kyst og Fjordcentret. Daar mochten we aan de slag om zelf een vuurtje te stoken. Met een mes sneden we eerst kleine stukjes hout, waarmee we een soort piramide bouwden. Daarna maakten we vonkjes met een firesteel om uiteindelijk vlammetjes te krijgen.

Vervolgens legden we dit beginnende vuurtje in de grote kampvuurplaats en legden we er nog wat blokjes hout op. Boven het vuur ging een grote bakplaat, zo te zien aan de randen een oud zaagblad. Daar ging een beetje olie op en – sorry garnalen – daar belandde onze vangst in. Na een tijdje bakken konden we de garnalen pellen (wel even een prutswerkje) en opeten. En het is echt waar: alles smaakt altijd beter in de buitenlucht!

Eindeloos buitenspelen

Hierna gingen we de rest van het Kyst og Fjordcentret verkennen. Daar zijn allerlei buitenspelletjes beschikbaar, zoals kubb en krolf. Er is ook een grote speeltuin. Toen wij er waren, was het nog te koud, maar bij hogere watertemperaturen kun je er ook nog kanovaren, kajakken of zelf een vlot bouwen en daarmee het water op gaan. Als je kiest voor een kano of kajak, kun je door hele smalle waterweggetjes varen – de jungletour, zoals ze dat hier zelf noemen. Daarvoor zou ik zeker nog eens in de zomer willen terugkomen.

Randers Fjord Center

We zagen het al: het was eigenlijk geen goed idee dat we maar een ochtend de tijd hadden. Je kunt hier echt eindeloos buitenspelen. Het geheel van lekker buiten zijn, een vuurtje stoken en al die buitenactiviteiten deed me een beetje denken aan de tijd dat ik bij de Scouting zat. Al helemaal omdat je hier ook kunt blijven overnachten in een shelter, een grote tipitent met hangmatten of (als je een beetje meer comfort wilt) een soort eenvoudige hotelkamer. Toiletten, wastafels en douches zijn te vinden in het sanitairgebouw.

Een volgende keer zou ik zeker een hele dag blijven en het liefst zelfs een nachtje blijven! Alle informatie hierover vind je op de website van het Randers Kyst og Fjordcentret, en bij Visit Aarhus (de regio waaronder Randers valt).

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Naar de overkant

Om toch nog even op de fjord te varen, ook al was het dan niet in een kajak, in een kano of op een zelfgemaakt vlot, namen we het veerpontje tussen Mellerup en Voer. Deze legt aan vlak bij Randers Kyst og Fjordcentret. Als je staat te wachten, kun je op de knop drukken om het pontje op te roepen. Maar dat was bij ons niet nodig: hij kwam er meteen al aan. We konden met pin betalen voor onze overtocht, die maar 470 meter lang is. De overtocht maakt ook deel uit van de Margrietroute langs de mooiste plekjes in Denemarken.

Fjordstad Randers

Vanaf hier was het nog maar een klein stukje rijden naar Randers, waar we parkeerden in P-huset City. Vanaf hier konden we bijna meteen beginnen met de Stjerneruten ofwel Sterrenroute, een wandeling van 2,5 km die je langs de mooiste plekjes in Randers brengt. Ik had hem gevonden op de website van Visit Aarhus en ik had ook gelezen dat de route met wegwijzers zou zijn aangegeven. Maar die hebben wij niet gevonden. Misschien hebben we eroverheen gekeken?

De route heeft geen vast begin-of eindpunt, maar het eerste punt waar wij als vanzelf tegenaan liepen en dat we herkenden van de route op de website, was dit enorme beeld van een paard.

Randers in Denemarken

Dit is Den Jyske Hingst (De Jutlandse Hengst). Het beeld is gemaakt door Helen Schou en staat hier sinds 1969 als herinnering aan de Jutlandse paardenfokkerij en de beroemde paardenmarkten van Randers. Daar waren tegen het einde van de jaren 40 soms wel meer dan 2000 paarden te koop. Die paarden moesten allemaal een plekje vinden in de smalle straatjes rondom Torvegade, waar we vervolgens naartoe liepen.

Hier in het oude centrum van Randers kwamen we meerdere mooie vakwerkhuizen tegen, maar ook genoeg moderne winkels voor een middagje shoppen. Hier vind je ook de eerste straat van Denemarken waar alleen maar voetgangers mochten komen: Houmeden. Dit werd al in 1963 een permanent voetgangersgebied, terwijl bijvoorbeeld Strøget in Kopenhagen pas in 1964 definitief werd afgesloten voor auto’s.

Voorbeelden van de vakwerkhuizen die we tegenkwamen, zijn Englehuset (Het Engelenhuis) uit 1592 en Niels Ebbesens Hus uit 1643.

Andere gebouwen op de route die onze aandacht trokken, waren Randers Kloster, de middeleeuwse Sankt Mortens Kirke en Helligåndshuset, waarvan de bouw al in 1434 begon. Op Rådhustorvet staat een beeld van Niels Ebbesen. Dat heeft hij te danken aan de moord die hij pleegde op de Duitse graaf Gert. De Deense koning had zich namelijk diep in de schulden gestoken en had daardoor Jutland als onderpand moeten afstaan aan deze Gert, die de Denen vervolgens kwelde met torenhoge belastingen. Toen de graaf in 1340 in Randers was, sloop Niels Ebbesen naar binnen en vermoordde hem, waarna er betere tijden aanbraken. Het beeld van Niels Ebbesen is gemaakt van oude scheepskanonnen en kijkt naar het zuiden, om voor de zekerheid toch nog in de gaten te houden of er geen Duitse dreiging aankomt.

Veel oude gebouwen dus. Maar er zijn ook leuke moderne details te vinden in de straten van Randers.

Randers in Denemarken

We liepen ook nog even langs de koepels van Randers Regnskov, waar we ons een paar jaar geleden in de jungle waanden.

Rander Regnskov

Neem de tijd

De dag was duidelijk te kort. Onze tip voor Randers zou dan ook zijn: neem (minstens) twee dagen de tijd: één voor een dagje buiten spelen in het Kyst og Fjordcentret, en één om Randers te verkennen en eventueel te gaan winkelen. Veel plezier!

Wil je weten wat we nog meer deden in deze meivakantie? Bekijk dan ook deze video (en abonneer je om op de hoogte te blijven van nieuwe Denemarken-video’s).

Wij werden uitgenodigd om Randers te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.