houten trol van Thomas Dambo in de regio Aarhus in Denemarken

Thomas Dambo’s houten trollen: ook in de regio Aarhus

De houten reuzen bij Kopenhagen (‘The Forgotten Giants’) zijn misschien wel de bekendste werken van Thomas Dambo. Maar er zijn meer van die houten trollen te vinden in Denemarken! Toen we voor het eerst in Djursland waren, kwamen we er al een keer eentje tegen. Bij toeval zagen we hem langs de kant van de weg zitten: Ben Chiller. En toen we in de herfstvakantie in het Deense merengebied Søhøjlandet waren, zochten we in Silkeborg (vlak bij Landal Søhøjlandet) Staerke Storm op. Toen we onze meivakantie in Djursland en Søhøjlandet aan het plannen waren, keek ik natuurlijk ook of er nog meer houten trollen van Thomas Dambo te vinden waren in de regio Aarhus. En ja hoor, we konden er weer twee aan ons lijstje toevoegen. Ga je binnenkort ook naar de regio Aarhus en vind je deze houten reuzen ook zo leuk? Dan vind je hieronder alle houten trollen in de regio Aarhus bij elkaar – veel plezier met zoeken!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Simon & Anine bij Aarhus

Op de heenweg van onze meivakantie, op weg naar Landal Ebeltoft, reden we even de buitenwijken van de stad Aarhus in. Tijdens de herfstvakantie hadden we de stad uitgebreid verkend (hier vind je al onze tips), maar deze keer zouden we er verder niet komen. Behalve dus dit korte bezoekje aan het werk Simon & Anine van Thomas Dambo. Achter deze houten figuur zit een bijzonder verhaal.

In 2015 maakte Thomas Dambo met zijn team in Tilst aan de rand van Aarhus een van zijn houten reuzen: Simon Selvgjort (Simon Selfmade). Het was een beeld dat nog net de laatst hand legde aan zichzelf: het been was nog niet helemaal af. Het beeld zou er maar tijdelijk staan en dus werd het niet vastgemaakt aan de grond, zodat het later makkelijk zou kunnen worden verplaatst. Maar zover kwam het niet: een storm blies Simon aan flarden.

Een 14-jarig meisje uit de buurt, Anine, vond het ontzettend jammer dat Simon er niet meer was. En ze was niet de enige. Ze begon een actie op Facebook om Simon terug te krijgen en had binnen vier dagen genoeg geld ingezameld om de kosten van een nieuw houten standbeeld te dekken. Thomas Dambo besloot niet precies hetzelfde beeld te maken: de nieuwe Simon heeft zichzelf inmiddels af en is begonnen aan een vriendinnetje om hem gezelschap te houden. En als eerbetoon aan Anine, die dit allemaal mogelijk maakte (en die trouwens ook zelf meebouwde aan de nieuwe constructie), heet het werk nu Simon & Anine. Hier zie je een foto van Anine bij Simon & Anine.

houten trol van Thomas Dambo in de regio Aarhus in Denemarken

Hoewel ik deze houten trol van Thomas Dambo qua locatie duidelijk de minste vond (hij zit aan een drukke weg, bij een kruispunt met op de achtergrond fastfoodrestaurants), maakt het mooie verhaal achter Simon & Anine dat zeker goed.

Stærke Storm in Silkeborg

Stærke Storm bezochten we dus al tijdens onze dag in Silkeborg. Hij is een van de 10 houten trollen in Denemarken die gebouwd werden voor het ‘Grote Trollenfestival’ waar Thomas Dambo zijn aandacht op vestigde toen het door Covid-19 onmogelijk was om de geplande 25 houten trollen in andere landen dan Denemarken te gaan bouwen. ‘Sterke Storm’ is verdrietig omdat de bomen in het dal waarop hij uitkijkt gekapt zijn. Hierdoor moeten de andere bomen alle wind opvangen. Daarom is Storm voor deze bomen gaan zitten, om ze te beschermen tegen windstoten. Je vindt deze trol aan het Ørnsø-meer, vlak bij Art Center Silkeborg Bad.

Thomas Dambo Silkeborg

Ben Chiller in Mørke

Ben Chiller was (in 2017) de eerste houten trol van Thomas Dambo die we tegenkwamen. Dat was toevallig – volgens mij waren we op de terugweg van ons bezoek aan Randers Regnskov richting onze vakantiewoning op Landal Ebeltoft. Mijn man spotte iets bijzonders langs de weg en zette de auto aan de kant. Pas toen we later de 6 houten reuzen bij Kopenhagen ontdekten, realiseerde ik me dat we al eens eerder zoiets hadden gezien.

morkemanden thomas dambo houten reuzenbeelden

Thomas Dambo maakte Ben Chiller oorspronkelijk in 2015 voor het muziekfestival NorthSide in Aarhus. Ben zat daar zelf op het gras te chillen en van de muziek te genieten en de festivalbezoekers konden gezellig mee komen chillen op zijn 11 meter lange benen. Later kreeg Ben dit plekje in Mørke, waar hij ook wel Mørkemanden wordt genoemd.

Sigurd, the bird and the red thing bij Mørke

Nu kwamen we erachter dat Ben inmiddels gezelschap heeft gekregen. Vlakbij kun je nu namelijk ook de trol Sigurd bezoeken. Ook aan Sigurd zit een leuk verhaal vast.

Sigurd was een dappere, behulpzame trol die graag rustig in het zonnetje zat te luisteren hoe het gras groeide, terwijl er een briesje door zijn vacht blies. Op een dag kwam er een vogel op zijn teen zitten en vroeg Sigurd om hulp. Er was namelijk een heel raar dier opgedoken op de heuvel, dat alle vogels bang maakte. Het wezen was rood, verspreidde een walgelijke stank en maakte vreselijk veel lawaai.

Natuurlijk wilde Sigurd wel helpen. Met de vogel op zijn schouder liep hij naar de heuvel, waar de twee zich verstopten achter een rots. En ja hoor, daar was het rare rode wezen. Het liep onophoudelijk rondjes op zijn vier poten, omgeven door een grote wolk van stank. “Kun je niet wat minder herrie maken?” vroeg Sigurd. Maar er kwam geen reactie. “Gooi er eens een steen naar!” zei de vogel. Maar ook dat bracht het vreemde wezen niet tot stilstand.

houten trol van Thomas Dambo in de regio Aarhus in Denemarken

Toen Sigurd ernaartoe liep om het tegen te houden, kwam het tot stilstand tegen zijn been. Nu konden Sigurd en de vogel zien dat het geen levend wezen was: het was koud, hard en er zat geen leven in de ogen. Sigurd durfde er wel bovenop te gaan zitten en ontdekte zo een leuk spelletje: keer op keer rolde hij erop van de heuvel. En de vogel? Die was allang tevreden dat het ding niet meer zo’n herrie en zo’n stank veroorzaakte.

houten trol van Thomas Dambo in de regio Aarhus in Denemarken

Sigurd op zijn rode autootje is mijn nieuwe favoriet wat betreft de houten trollen van Thomas Dambo in Denemarken. Ik vind hem ontzettend grappig. Deze creatie staat op een heuvel langs een klein landweggetje. In de berm is wel parkeerruimte gemaakt voor een stuk of drie auto’s.

Meer houten trollen op weg naar de regio Aarhus

Heb je onderweg van Nederland naar de regio Aarhus nog tijd voor een of meerdere leuke tussenstops? Dan kun je onderweg ook nog deze houten trollen van Thomas Dambo bezoeken:

  • Anna of Green in Hamburg: zij werd in 2016 gebouwd voor het kunstfestival MS Artville. Anna staat rondom een boom – een mooie herinnering voor ons allemaal dat de natuur deel van ons uitmaakt en we er zuinig op moeten zijn. De bladeren van de zeven meter hoge boom vormen haar haar. Het boomrijke stukje Hamburg vlak bij de haven is een mooie plek voor deze godin van de natuur. Anna’s lichaam bevindt zich in Moeder Aarde; alleen haar hoofd steekt erbovenuit.
  • Ene Øjesten in Børkop
  • Troels de trol en zijn kinderen Laura en Julian in Horsens: in 2015 bouwde Thomas Dambo Troels de trol in Horsens. Deze houten reus hield een schommel vast en werd enorm populair. Twee jaar later kwam het verzoek om Troels een paar kinderen te schenken. En zo maakte het team van Thomas Dambo in 2017 Laura en Julian. Deze twee trollenkinderen houden een touw vast waarover je kunt lopen.

De beelden van Thomas Dambo zijn gemaakt van afvalmateriaal zoals oude pallets. Vaak zijn ze genoemd naar mensen die hebben geholpen bij het maken ervan. Op ThomasDambo.com vind je een kaart met houten trollen van Thomas Dambo wereldwijd. Op de website van de regio Aarhus vind je de locaties van de houten trollen in deze regio. Ik ben benieuwd aan welke trollen jij een bezoekje gaat brengen!

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van de regio Aarhus zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om de regio Aarhus te verkennen voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.