vakantiehuis sol og strand

Vakantie vieren in een Deens vakantiehuis: genieten!

Wauw, wat hadden wij een fantastische vakantiewoning in Noord-Jutland zeg! Bij binnenkomst in dit Deense vakantiehuis tussen Frederikshavn en Skagen stonden we echt even met onze monden open. Daarna stuiterden onze kinderen van enthousiasme heen en weer door de woning, waarbij ze steeds weer iets nieuws ontdekten om enthousiast over te zijn. Wij bewonderden de inrichting – het straalde ervan af met hoeveel zorg die is samengesteld. Alles zag er piekfijn uit – het huis was dan ook nog maar 2 jaar oud. In de welkomstmap vertellen de Deense eigenaren dat met de bouw van deze vakantiewoning een jarenlange droom in vervulling is gegaan. Nou, dat snapten wij wel! We zouden er bijna ons huis in Nederland voor willen inruilen. (Je kunt dit huis hier bekijken en boeken – het heet Ariadne.)

Indeling van het huis

Ik zal eerst even vertellen hoe deze fijne vakantiewoning in elkaar zat (een plattegrond vind je hier).

Je komt binnen via de bijkeuken, waar een aanrecht is gemaakt met een wastafel en daaronder een wasmachine en een droger. Daartegenover zijn kasten met schoonmaakspullen en de verwarmingsketel.

Door de deur aan de andere kant van de bijkeuken loop je zo een hele ruime woonkamer in, die nog ruimer oogt dankzij de grote ramen overal. Er staat een eettafel met 8 stoelen en in de zithoek staan twee banken en een leunstoel.

vakantiehuis sol og strand

De open keuken heeft een barretje met twee barkrukken, een grote kookplaat, een ruime oven en alles om (op meerdere manieren) koffie en thee te maken. Er is zelfs een kastje om je wijnen op de juiste temperatuur te houden. Alle mogelijke serviesgoed en kookgerei is ruimschoots aanwezig.

vakantiewoning sol og strand

4 slaapkamers, 2 badkamers en een chill-zolder

Aan de ene kant van de woonkamer zijn 2 tweepersoonsslaapkamers met daartussen een badkamer met wc, wastafel en douche. Deze twee kamers kozen onze kinderen uit voor tijdens ons verblijf. Aan diezelfde kant is ook een deur naar een overdekt deel van het terras met een eettafel erop en een barbecue erbij.

Aan de andere kant van het huis liggen nog een 2-persoonsslaapkamer (die werd van ons) en een 1-persoonsslaapkamer, elk met een deur naar een ander deel van het terras, waar ook nog een tafeltje stond. Tegenover deze twee slaapkamers is een prachtige badkamer met toilet, wastafel en douche, maar ook een sauna en een bubbelbad. Genieten!

Onder het puntdak boven dit deel van het huis is ook nog een halfhoge zolder, die met een ladder te bereiken is. Daar liggen twee matrassen en hangt een tv aan de muur. De perfecte chill-plek voor onze tieners – hoewel ze de woonkamer ook geweldig vonden.

In de tuin

Het huis heeft een terras over de hele lengte, met deuren ernaartoe vanuit verschillende vertrekken. Op het terras zijn dus meerdere zitjes en er staat een barbecue.

Om dit terras ligt nog een flink grasveld. Op de dag van aankomst was het nogal regenachtig, maar onze kinderen konden niet wachten tot het weer droog was. Ze wilden namelijk lekker gaan voetballen op het voetbalveldje en vuur maken bij de vuurplaats.

Een hoge vlaggenmast met een vaandel van de Deense vlag maakt dit Deense vakantiehuis helemaal af. ‘s Avonds ging precies achter die vlag de zon onder, waarvan we dan met z’n allen zaten te genieten in de woonkamer.

vakantiewoning noord-jutland

Achter een rietkraag ligt een grasveld dat niet meer bij het huis hoort. Meteen de eerste avond van ons verblijf huppelde daar al een grote haas langs en even later schuifelden iets verder weg vier reeën voorbij. Dankzij de grote ramen in de woonkamer hoef je hier niet eens van de bank te komen om te genieten van de Deense natuur. Elke ochtend bij het ontbijt en elke avond als we samen in de woonkamer zaten, zagen we de reeën wel staan grazen. En op één avond durfde er eentje wel heel dichtbij te komen. Wat een magisch moment!

vakantiewoning noord-jutland

Fijne herinneringen

We hebben dus superfijne herinneringen aan onze tijd in dit vakantiehuis. Van langzaam opstarten met Deense broodjes uit de oven terwijl de zon steeds enthousiaster naar binnen scheen, tot de gezellige avonden samen, die we vulden met samen eten (worstjes grillen bij de kampvuurplaats voor een echte Deense hotdog!), series bingen en voor het slapengaan nog even lekker in het bubbelbad en de sauna. Ik zou zo wel terug willen…

Deens vakantiehuis als uitvalsbasis

We hadden dus heerlijke ochtenden en avonden in dit Deense vakantiehuis. Overdag gingen we op pad. Dit is wat we deden:

Nog veel meer tips voor je vakantie in dit deel van Denemarken vind je:

Of bekijk deze video over alle leuke dingen die we deden tijdens onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Een Deens vakantiehuis: even praktisch

Dit Deense vakantiehuis staat niet op een vakantiepark, maar is van Deense particulieren. De Deense organisatie Sol og Strand regelt de verhuur en heeft een volledig Nederlandstalige website.

Ook handig: je hoeft nergens de sleutel op te halen, want je krijgt een cijfercode waarmee je zelf de sleutel uit het sleutelkastje bij de voordeur kunt halen. Bij vertrek kun je hem daar weer gewoon weer in hangen. Je kunt ervoor kiezen om zelf schoon te maken of de eindschoonmaak bij te boeken, en de kosten voor elektra etc. betaal je achteraf, afhankelijk van wat je hebt verbruikt.

En er staan zoveel van dit soort vakantiehuizen in heel Denemarken! Heel veel Denen hebben een vakantiewoning in Denemarken die ze, als ze er zelf niet zijn, verhuren aan vakantiegangers. De perfecte kans dus om vakantie te vieren in een echt Deens vakantiehuis.

Als je toch lever verblijft op een vakantiepark met een zwembad, speeltuin en andere voorzieningen, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij een van de 3 Landal-parken in Noord-Jutland:

Waar kies jij voor?

Wij werden uitgenodigd om in dit Deense vakantiehuis te verblijven voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.