grenen waar twee zeeën bij elkaar komen

Naar Skagen en Grenen: autorit langs bezienswaardigheden

Vanuit onze vakantiewoning in Noord-Jutland was het maar zo’n half uur rijden naar een plek in Denemarken die we al heel lang wilden bekijken: het uiterste puntje van Noord-Jutland. Onderweg daarnaartoe stopten we bij nog wat bijzondere plekken in dit stukje Denemarken: een enorme wandelende duin, een door het zand verzwolgen kerk en het schilderachtige (en veel geschilderde) plaatsje Skagen. Hieronder vind je de route van onze mooie autorit langs deze bezienswaardigheden op weg naar Skagen en Grenen.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Råbjerg Mile

Onze eerste stop op het smalle uitsteeksel helemaal in het noordoosten van Noord-Jutland (Skagens Odde) ) was Råbjerg Mile. Dit is een wandelende duin – de grootste van Denemarken en van Noord-Europa zelfs. De duin heeft een oppervlakte is ongeveer een kilometer lang en een kilometer breed en heeft een hoogte van ongeveer 20 meter. Nog indrukwekkender is de snelheid waarmee deze enorme partij zand zich verplaatst: met wel 18 meter per jaar schuift Råbjerg Mile richting het noordoosten. Dat gaat op een dag nog voor problemen zorgen, want ooit zal het zand de weg en spoorlijn naar Skagen bereiken. Zoveel zand hou je niet makkelijk tegen met een scherm of iets dergelijks, dus dat wordt nog een hele uitdaging…

Wij liepen in het wilde weg vanaf de parkeerplaats de duin op. Dat is maar een heel klein stukje. Eenmaal aangekomen bij de enorme duim begonnen we te klimmen. Daar vergisten we ons een beetje in, want steeds als we dachten dat we bijna op de top waren, bleken we toch nog een stukje hoger te kunnen. Er lijkt geen einde aan te komen en dat maakt alleen maar mooi duidelijk hoe groot deze wandelende duin is. Ook vonden we het een mooi gezicht om te zien hoe de wind het zand laat stuiven en golfjes in het zand laat ontstaan.

rabjerg mile

Na een tijdje op Råbjerg Mile, uitkijkend naar alle kanten, liepen we weer terug naar de auto voor de korte rit naar de volgende bezienswaardigheid op weg naar Skagen en Grenen.

Den Tilsandede Kirke

Die bezienswaardigheid, den Tilsandede Kirke, laat zien hoe zand net als water menselijke bouwwerken kan ‘overstromen’. Van deze ‘verzande’ kerk staat alleen de toren nog. De kerk werd gebouwd in de 13e eeuw, maar werd in 1775 bereikt door een wandelende duin (Kirkeklit). De kerkgangers probeerden nog een tijdje om de deur elke zondag vrij te maken van zand, maar er was geen houden meer aan. De Sint-Laurentiuskerk verdween bijna helemaal onder het zand en in 1795 werd besloten hem af te breken. De toren mocht blijven staan en werd wit geverfd om als baken te dienen voor de scheepvaart. Ook de fundamenten van de kerk zijn nog aanwezig. De bomen die nu rondom de kerk staan, hebben er trouwens uiteindelijk voor gezorgd dat Kirkeklit stopte met wandelen.

Bij de parkeerplaats bij Den Tilsandede Kirke (zo’n 400 meter van de kerktoren) is ook een speeltuin, een kiosk en toiletten.

den tilsandede kirke

Skagen

Van Den Tilsandede Kirke is het niet ver meer naar Skagen. Wat een schilderachtig plaatsje is dit zeg! Heel leuk om even doorheen te wandelen (en er is een grote supermarkt en een leuke winkelstraat). Veel huizen in Skagen hebben een mooie, gele kleur. Skagen staat bekend om de mooie lichtval, waar al eeuwenlang veel schilders op af komen. Voorbeelden van hun schilderijen zijn te zien in Skagens Kunstmuseer.

skagen in noord-jutland

Andere bezienswaardigheden in Skagen zijn twee vuurtorens. De eerste is Skagens Vippefyr. Dit is een replica van een constructie uit 1627, waarin een emmer met brandende kolen kon worden opgehesen als baken voor de schepen.

bezienswaardigheden in skagen

Een tweede leuke plek om te stoppen is vuurtoren Den Grå Fyr, een vuurtoren uit 1858 die op dit moment de één na hoogste van Denemarken is (46 meter).

de vuurtoren van skagen

Grenen

Maar wij kwamen toch vooral voor het uiterste puntje van Noord-Jytland: Grenen. Hier komen twee zeeën bij elkaar: het Kattegat en het Skagerak. Omdat het water in die twee zeeën niet precies dezelfde samenstelling heeft, kun je de ‘grens’ tussen de twee zeeën soms goed zien. Er loopt zelfs een soort soort branding midden door zee. Wij vonden het echt heel bijzonder om te zien!

Vanaf de parkeerplaats van Grenen (waar ook een kiosk is) deden wij er ongeveer 20 minuten over om naar het uiterste puntje te lopen. Ik heb gelezen dat er in de zomer ook een tractorbus rijdt (Sandormen), die je kunt nemen als je niet het hele stuk kunt of wilt lopen. Tijdens onze meivakantie in Noord-Jutland heb ik die niet gezien.

grenen in het noorden van denemarken

Zoals altijd op de stranden in Denemarken kan het hier flink waaien – houd daar rekening mee en neem bijvoorbeeld bij fris weer een muts mee tegen koude oren en bij warm weer een zonnebril tegen zand in je ogen. Vanwege de sterke stroming is zwemmen hier niet toegestaan.

Als je gaat wandelen, kom je eerst langs een paar bunkers – ik neem aan dat die deel uitmaken van de Atlantikwall, net als de bunkers die we bekeken bij Bangsbo Fort. Een van de bunkers ligt inmiddels helemaal in zee. Ook staat hier een soort hunebed, dat het graf van een bekende dichter uit Skagen markeert (Holger Drachmann).

Verderop kom je al snel de borden tegen die je waarschuwen om genoeg afstand te houden van de zeehonden die hier vaak liggen. Toen wij er waren, zagen we helaas geen zeehonden. Maar wel zeesterren in een ondiepe poel water, en dat was ook leuk.

Als je uiteindelijk bij het puntje komt, wil bijna iedereen daar wel een foto nemen op de plek waar de twee brandingen een driehoek vormen. In de zomer kan het hier best druk zijn, maar toen wij er in de meivakantie waren, hadden de Denen zelf geen vakantie en viel het dus mee. Een herfstvakantie in Denemarken lijkt me ook een goed moment om Skagen en Grenen te bezoeken.

Je ziet meer van onze roadtrip naar Skagen en Grenen in deze video over onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

grenen waar twee zeeën bij elkaar komen

Overnachten bij Skagen en Grenen

Wij bezochten dit mooie stukje Denemarken vanuit een prachtige vakantiewoning in Noord-Jutland (net ten noorden van Frederikshavn). Als je liever verblijft op een vakantiepark met een zwembad, binnenspeeltuin, restaurant en andere voorzieningen, dan zijn Landal Fyrklit (45 minuten rijden), Landal Grønhøj Strand (1 uur en 15 minuten rijden) en eventueel ook Landal Rønbjerg (2 uur rijden) goede parken om te verblijven als je dit stukje Noord-Jutland wilt zien. (Hier lees je onze ervaringen met Landal Rønbjerg.)

Nog veel meer tips voor je vakantie in Noord-Jutland vind je:

Veel plezier!

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Noord-Jutland te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.