pretpark Faarup Sommerland in Denemarken

Fårup Sommerland: leuk Deens pretpark in Noord-Jutland

Sinds ons bezoek aan Djurs Sommerland weten we hoe leuk een ‘sommerland’ (een Scandinavisch pretpark dat in de winter dicht is en dat in de zomer vaak ook een waterpark heeft) is. Toen we onze meivakantie in Noord-Jutland aan het plannen waren, werden we dan ook heel nieuwsgierig naar Fårup Sommerland, bij Blokhus aan de Deense noordkust. We hadden geluk: hoewel de Denen tijdens onze meivakantie niet vrij waren, was dit pretpark in Denemarken wel al open in de weekenden. Op de laatste dag van onze vakantie konden we daardoor precies nog even naar Fårup Sommerland. En wat hadden we een leuke dag!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Aankomst bij Fårup Sommerland

Onze aankomst bij Fårup Sommerland liep iets anders dan we verwacht hadden. Je gaat hier namelijk met de auto door de kassa! Na het volgen van de bordjes naar het pretpark kwamen we uit op een soort plein met rode huisjes erop. Het deed een beetje denken aan wanneer je tol moet betalen voor een brug of stuk snelweg. Maar in dit geval koop je dus je kaartjes voor het park (of laat je die zien als je ze al online hebt gekocht). Achter de kassa’s ligt de parkeerplaats en vanaf daar loop je zo het park in, zonder nog door kassa’s of controles te hoeven. Ook handig: je kunt dus altijd nog even iets uit je auto halen als dat nodig is. De parkeerplaats ligt ook nog redelijk centraal in het park, met de attracties eromheen. Handig!

pretpark Faarup Sommerland in Denemarken

Korte wachtrijen

Het parkeerterrein was best aardig gevuld, maar zowel bij de kassa’s als bij de attracties waren de wachttijden kort toen wij er in de meivakantie waren. We hebben eigenlijk alleen de volgende wachttijden gehad:

  • 0-5 minuten
  • 5-10 minuten
  • 10-15 minuten

Bij sommige achtbanen was het zo rustig dat er, wanneer de karretjes aan het einde van het rondje waren gekomen, geroepen werd om een ‘Extra tur!’ En meerdere keren mochten we ook daadwerkelijk blijven zitten om nog een rondje mee te rijden. Tof! En anders sloten we gewoon nog een keer aan in de (altijd korte) rij.

Onze favorieten: Falken en Fønix

Deze korte rijen zorgden ervoor dat we op ons gemak door het park konden lopen en niet lang na hoefden te denken over waar we in ieder geval in wilden. Als we iets zagen dat ons leuk leek, liepen we er gewoon naar binnen. We begonnen met de ronde raft-bootjes in de wildwaterbaan. De wildwaterbaan met de boomstam leek ons wel erg nat en het was die dag behoorlijk frisjes, dus die sloegen we maar over (ook al is er wel een droogcabine waar je je tegen betaling van 20 kronen droog kunt laten föhnen). Wat we wel uitprobeerden, was Savven: een achtbaan die niet in een rondje rijdt, maar heen en weer. Dat ziet er heel apart uit!

pretpark Faarup Sommerland in Denemarken

Maar onze echte favorieten waren toch wel de houten achtbaan Falken en al helemaal de Fønix (de langste, hoogste en snelste achtbaan van Denemarken). Hij is nog behoorlijk nieuw en is al in 4 verschillende verkiezingen uitgeroepen tot beste achtbaan in Europa. Onze tieners gingen hier meerdere keren in en zaten één keer helemaal voorin. Mij leek het te heftig, maar zij waren er zo enthousiast over dat een van hen zelfs een trui heeft gekocht met de naam van de achtbaan erop. Onderstaande video laat je deze achtbaan een beetje meebeleven – al is het in het echt natuurlijk veel spectaculairder.  

Niet alleen achtbanen

Maar Fårup Sommerland heeft meer te bieden dan alleen achtbanen. Er zijn ook genoeg attracties voor kleinere kinderen, zoals draaimolens, een treintje dat door het hele park rijdt (met een superenthousiaste machinist die naar iedereen zwaait) en rides die niet over de kop gaan en maar wel genoeg bochten en hobbels hebben om spannend te zijn.

Daarnaast heb je in Scandinavische pretparken ook altijd veel andere activiteiten zoals waterfietsen, kanovaren, een verkeersschool, een minigolfbaan en speeltuinen. En er is gezorgd voor volop picknickplaatsen, inclusief barbecues die je mag gebruiken. Bij de ingang van het park zijn bolderkarren te huur en er liggen gratis armbandjes waarop je je mobiele nummer kunt schrijven voordat je het armbandje om de pols van je kind doet – voor als ze jullie elkaar kwijt raken. 

pretpark Faarup Sommerland in Denemarken

Waterpark

Als je hier in de zomer komt (tussen juni en augustus), is ook het aquapark van Fårup Sommerland geopend. Wij liepen er wel langs toen we naar de Fønix gingen en de grote waterglijbanen leken ons echt heel leuk als het warm zomerweer is.

pretpark Faarup Sommerland in Denemarken

Deense hotdogs

Wil je je bezoek aan dit Deense pretpark echt helemaal Deens maken? Bestel dan een hotdog ‘Old Danish Style’ bij de hotdogkraam. Je krijgt er dan één met alles erop en eraan: mosterd, ketchup, rauwe en gebakken uitjes, augurk en remouladesaus. De Denen zijn er dol op!

pretpark Faarup Sommerland in Denemarken

Ook naar Fårup Sommerland?

Wij hadden met onze twee tieners een leuke en gezellige dag in Fårup Sommerland. Dankzij de korte wachtrijen was één dag echt voldoende om alle rides te doen die we wilden doen. Denk je korter de tijd nodig te hebben? Er zijn ook voordeligere kaartjes voor als je pas later op de dag komt, bijvoorbeeld vanaf 16 uur op dagen dat het park tot 20 uur open is. Maar als het waterpark open is, zou ik zeker een hele dag uittrekken voor je bezoek.

Let op: kijk altijd even naar de actuele openingstijden van attracties in Denemarken, want die kunnen beperkt zijn als de Denen zelf geen vakantie hebben.  

Verblijf bij Fårup Sommerland

Wij bezochten Fårup Sommerland vanuit onze prachtige vakantiewoning in Noord-Jutland. Wil je liever verblijven op een vakantiepark (met zwembad, restaurant etc. erbij), dan kun je goed terecht bij Landal Grønhøj Strand (maar 15 minuten van Fårup Sommerland), Landal Fyrklit (45 minuten rijden) of Landal Rønbjerg (een uur rijden).

Meer leuks in Noord-Jutland

Nog veel meer tips voor je vakantie in dit deel van Denemarken vind je:

Of bekijk deze video over alle leuke dingen die we deden tijdens onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Fårup Sommerland te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.