bunker in Bangsbo Fort

Bangsbo Fort en uitkijkpunt Pikkerbakken bij Frederikshavn

Als je wel eens op de stranden aan de Deense westkust bent geweest, ben je vast ook wel eens bunkers tegengekomen. De Deense westkust staat er vol mee. De meeste werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers, als onderdeel van de Atlantikwall. Vlak bij de Deense havenstad Frederikshavn werden heel veel bunkers bij elkaar gebouwd om de haven te beschermen tegen vijandige aanvallen. Die bunkers kun je nu bezoeken, want een deel van Bangsbo Fort maakt nu deel uit van Bangsbo Kystmuseet. Trek er genoeg tijd voor uit!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Duitse en Deense bunkers

Als je komt aanrijden, zie je meteen hoe uitgebreid deze verdedigingswerken voor de haven van Frederikshavn zijn. Maar liefst 70 bunkers bouwden de Duitsers hier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding besloten de Denen hier een basis te bouwen. Zij bouwden er nog 10 bunkers bij. Als bezoeker van Bangsbo Fort kun je er 30 van binnen bekijken. Sommige zijn leeg, in sommige staan nog kanonnen en in sommige zijn exposities gemaakt die laten zien hoe het was om hier gelegerd te zijn.

bunker in Bangsbo Fort

Relatief veilig

De soldaten die hier zaten, werden hier vaak ook opgeleid en bleven hier tot wel twee jaar lang. Het was een relatief veilige plek om gelegerd te zijn. Sommige soldaten gingen zich zelfs vervelen en wilden daarom liever overgeplaatst worden. Toch was een diensttijd in Bangsbo Fort natuurlijk niet zonder risico. Elke maaltijd en elk wc-bezoek was eigenlijk weer spannend, want in Duitse bunkers was wel plaats voor bedden en werkruimtes, maar niet voor toiletten en keukens. Die bevonden zich steevast in houten barakken vlak bij de bunkers.

bunker in Bangsbo Fort

Zelf rondkijken of een rondleiding

En zo wist de gids die ons rondleidde nog veel meer interessante verhalen te vertellen over het leven in Bangsbo Fort. Ik kan je zo’n rondleiding zeker aanbevelen, want je krijgt er een veel beter beeld door van de verhalen die schuilgaan achter de betonnen kamers in deze Deense berg. Elke dag is er om 13.00 uur een rondleiding, waar je je gewoon bij kunt aansluiten op vertoon van je toegangsbewijs tot het museum. Kom je op een ander tijdstip, dan kun je altijd in het hoofdgebouw om tips vragen. Geef gewoon aan hoeveel tijd je hebt en/of waar je vooral in geïnteresseerd bent, en de medewerkers wijzen je graag de weg. In het gebouw waar je een kaartje voor het museum koopt, staat ook een maquette die een goed beeld geeft van de gigantische omvang van het complex.

De gids die ons rondleidde, vertelde eerst bij deze maquette wat meer over het fort. Hier is goed te zien dat boven op de berg geschuttorens stonden om vliegtuigen neer te halen, terwijl aan de zijkant van de berg juist bunkers waren met kanonnen om vijandige schepen tot zinken te brengen. Daarna nam de gids ons mee naar een paar bunkers, waaronder één met slaapvertrekken en één met een commandopost.

We waren diep onder de indruk. Er is alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat je je goed kunt voorstellen hoe het hier tijdens de oorlog moet zijn geweest. Op drukbezochte dagen lopen er ook nog eens figuranten in uniform rond in het museum. Dat zal daar ongetwijfeld nog verder aan bijdragen.

Eerst boven, dan beneden

Daarna gaf de gids ons nog wat tips mee om verder zelf rond te gaan kijken. Eerst liepen we nog wat bunkers boven op de berg in, daarna daalden we steeds verder af naar de bunkers die de haven moesten beschermen tegen vijandige schepen. Daarin staan nog enkele enorme kanonnen. En hoe tegenstrijdig het misschien ook lijkt met de indrukwekkende oorlogsverhalen, het is hier bij mooi weer ook gewoon mooi om wat rond te wandelen tussen de groene hellingen en met uitzicht op zee. Op sommige stukken krijg je tijdens zo’n rondwandeling gezelschap van schapen.

bunker in Bangsbo Fort

Een deel van Bangsbo Fort is trouwens nog steeds in gebruik door de Deense marine en daardoor niet toegankelijk. Je komt de hoge hekken vanzelf tegen. Dan kun je ook mooi de enorme antennes bewonderen waarmee tot ver in (bijvoorbeeld) Rusland allerlei activiteiten in de gaten kunnen worden gehouden. De gids vertelde ons trouwens dat de haven van Frederikshavn altijd in de belangstelling heeft gestaan van de Russen, ook in de jaren van toenadering tussen Oost en West. Wanneer de Deense marine een nieuw schip liet bouwen, meerden er altijd opvallend veel Russische schepen aan, inclusief onwaarschijnlijke medische noodgevallen of andere smoezen om aan wal te mogen komen en wat rond te kijken.

Al met al heeft Bangsbo Fort veel verhalen te vertellen. Ik zou er dan ook zeker de tijd voor nemen. Wij waren in de meivakantie van 2023 in Bangsbo Fort – actuele openingstijden en informatie over rondleidingen etc. vind je op de website van Bangsbo Fort.

Twee mooie uitkijkpunten

Als je toch in Bangsbo Fort bent, kun je meteen twee mooie uitzichtpunten bezoeken.

De eerste ligt heel dicht bij de bunkers – je zou er zelfs naartoe kunnen lopen als je dat wilt. Langs het laatste stukje weg naar het museum staat een wegwijzer voor voetgangers met daarop de naam van het uitkijkpunt: Pikkerbakken. Daar tegenover is ook een parkeerplek voor een paar auto’s aangelegd. Maar je kunt ook de wegwijzer voor auto’s volgen, die iets verderop langs datzelfde stukje weg staat. Bij Pikkerbakken is een mooi uitkijkplatform aangelegd en er zijn banken om op te zitten. Je hebt hier een prima uitzicht op de stad Frederikshavn. Bij helder weer kun je ook Skagen zien liggen.

uitkijkpunt Pikkerbakken

Het tweede uitkijkpunt, Oksnebjerg, ligt langs een binnendoorweg richting Saeby. Je kunt het niet missen: boven op de heuvel is aan beide kanten van de weg een parkeerplaats aangelegd. Op de grote steen die hier staat, staat de hoogte van de Oksnebjerg, als ik het goed heb 95 meter. (Het hoogste punt in Denemarken is 173 meter hoog, vlak voor de 171 meter hoge Ejer Bavnehoj, waar we langs gingen tijdens onze vakantie in Søhøjlandet). Bij Oksnebjerg kijk je aan de ene kant van de weg uit over heuvels, en aan de andere kant over zee.

Terug via Palmestranden

Nadat we het uitzicht hadden bewonderd, reden we terug naar onze fijne vakantiewoning in Noord-Jutland. Onderweg maakten we nog één stop. Vlak boven Frederikshavn ligt namelijk Palmestranden, een strand waar, als de temperatuur in het voorjaar wat is opgeklommen, palmbomen worden neergezet voor een tropisch sfeertje in Denemarken. Je vindt er ook een ijssalon. Hier lees je meer over Palmestranden.

Meer in Noord-Jutland

Zoals je ziet is er enorm veel te zien en te doen in Noord-Jutland. Nog veel meer tips voor je vakantie in dit deel van Denemarken vind je:

Of bekijk deze video over alle leuke dingen die we deden tijdens onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Bangsbo Fort te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.