Palmestranden bij Frederikshavn in Denemarken

Palmestranden: tropisch strand bij Frederikshavn

Als je denkt aan zandstranden met palmbomen erop, is Denemarken vast niet het eerste land dat in je opkomt. Toch is er een plek in Denemarken waar je op het strand kunt liggen onder de wuivende palmbomen: Frederikshavn in Noord-Jutland. Ben jij er wel eens geweest?

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Alleen in de zomer

Het is een terugkerend ritueel in Frederikshavn: de palmbomen de uit de winterstalling worden gehaald en op het strand worden gezet voor het nieuwe zomerseizoen. Dat is nog eens een manier om het voorjaar in te luiden! In totaal staan er in de zomer ongeveer 300-400 palmbomen verspreid over de gemeente Frederikshavn. Op het strand zelf zijn dit tussen de 110 en 135 palmbomen. Die palmbomen krijgen in de wintermaanden een warm plekje in de speciaal hiervoor ontworpen kas. Vandaar het ritueel om ze weer ‘van stal’ te halen als het warmere weer zich aankondigt.

Wij waren zelf eind april op Palmestranden, toen we op vakantie waren in Noord-Jutland. Het strand bleek namelijk vlak bij onze mooie vakantiewoning in Noord-Jutland te liggen. Op weg naar huis van een van onze leuke uitstapjes hadden we nog wel zin in een ijshuisje en dus stopten we bij Palmestrandens Ishus. Jammer genoeg was het nog te vroeg: de palmbomen stonden er nog niet. Maar met een beetje fantasie konden we wel zien dat dit in de zomer echt een gezellige en bijna tropisch aandoende plek moet zijn.

Palmestranden bij Frederikshavn in Denemarken

Met onze ijsjes in de hand liepen we het pad tussen de duinen op. Al gauw stonden we op het strand, uit te kijken op een eiland voor de kust. Je kunt de vuurtoren zien staan. Ook al was het tijdens ons bezoek nogal grijs, we snapten helemaal waarom dit zo’n populaire plek is. Het strand loopt hier heel langzaam uit in zee, waardoor het water voor jonge kinderen ideaal is om in te spelen. Ook zijn er volleybalvelden aangelegd. Met de palmbomen erbij is dit ongetwijfeld een hele leuke plek.

Populair bij locals en toeristen

Het idee voor ‘Palmestranden’ ontstond in 2004 bij twee medewerkers van de groendienst in de gemeente Frederikshavn. Daarvoor had de gemeente al ervaring met het verzorgen van exotische planten. Dus waarom niet die opgedane kennis uitbreiden door ook het strand van exotische varianten te voorzien? In eerste instantie werd het idee niet echt enthousiast ontvangen. Maar in de loop der jaren zagen steeds meer mensen in dat de exotische noot lokale toeristen aantrok en de regio als strandbestemming duidelijker op de kaart zette.

Tegenwoordig is Palmestranden een populaire toeristische trekpleister voor strandliefhebbers van alle leeftijden uit Denemarken en daarbuiten. Dat konden we wel afleiden uit het grote aantal parkeerplaatsen dat hier is voorzien. Als je op zoek bent naar een exotische strandbeleving in Denemarken, moet je dus in Frederikshaven zijn – zeker als je met kleine kinderen op vakantie bent!

Meer tips voor deze regio zie je in deze video over alle leuke dingen die we deden tijdens onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.