palmestranden frederikshaven

Palmestranden: palmbomen op het Deense strand bij Frederikshavn

Als je denkt aan zandstranden met palmbomen erop, is Denemarken vast niet het eerste land dat in je opkomt. Toch is er een plek in Denemarken waar je op het strand kunt liggen onder de wuivende palmbomen: Frederikshavn in Noord-Jutland. Ben jij er wel eens geweest?

Elk jaar opnieuw

Het is een terugkerend ritueel in Frederikshavn: de palmbomen de uit de winterstalling worden gehaald en op het strand worden gezet voor het nieuwe zomerseizoen. Dat is nog eens een manier om het voorjaar in te luiden!

In totaal staan er in de zomer ongeveer 300-400 palmbomen verspreid over de gemeente Frederikshavn. Op het strand zelf zijn dit tussen de 110 en 135 palmbomen. Die palmbomen krijgen in de wintermaanden een warm plekje in de speciaal hiervoor ontworpen kas. Vandaar het ritueel om ze weer ‘van stal’ te halen als het warmere weer zich aankondigt.

palmestranden frederikshaven
Foto: Mette Johnsen via Visit Denmark

Palmestranden bij Frederikshavn

Het idee voor ‘Palmestranden’ ontstond in 2004 bij twee medewerkers van de groendienst in de gemeente Frederikshavn. Daarvoor had de gemeente al ervaring met het verzorgen van exotische planten. Dus waarom niet die opgedane kennis uitbreiden door ook het strand van exotische varianten te voorzien?

In eerste instantie werd het idee niet echt enthousiast ontvangen. Maar in de loop der jaren zagen steeds meer mensen in dat de exotische noot lokale toeristen aantrok en de regio als strandbestemming duidelijker op de kaart zette. Tegenwoordig is Palmestranden een populaire toeristische trekpleister voor strandliefhebbers van alle leeftijden. Het strand loopt hier heel langzaam uit in zee, waardoor het water voor jonge kinderen ideaal is om in te spelen.

Als je op zoek bent naar een exotische strandbeleving in Denemarken, moet je dus in Frederikshaven zijn – zeker als je met kleine kinderen op vakantie bent!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.