voergaard slot in denemarken

Onze rondleiding door Voergaard Slot + lunchtip in Saeby

Bij Denemarken denk je misschien in eerste instantie aan stranden. Maar wist je dat er in Denemarken ook veel mooie kastelen staan? Op Funen bezochten wij al eens kasteel Egeskov, waar een heel speelpark omheen is aangelegd. Tijdens onze vakantie in Noord-Jutland gingen we naar Voergaard Slot en dat was weer een heel andere ervaring. Dit kasteel kun je alleen bezoeken door middel van een rondleiding en meteen al na binnenkomst begrepen we waarom. Onze mond viel open van wat hier binnen allemaal te zien is!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Schatkamer na schatkamer

“Camera’s weg alstublieft!” Zo begint onze gids zijn rondleiding. Hij heeft er een goede reden voor. Kasteel Voergaard is tot aan de nok toe gevuld met waardevolle schilderijen, beeldhouwwerken, serviezen, wandtapijten, kandelaars, meubels, handschriften… En zo kan ik nog wel even doorgaan. Spullen van Napoleon en Marie-Antoinette, kroonluchters van Murano-glas, Ming-vazen, een beeld waarvan Glyphoteket in Kopenhagen alleen een kopie heeft… Je loopt hier zo van de ene schatkamer naar de andere. Het is maar goed dat er een slotgracht om dit kasteel heen ligt – al ontbreekt de ophaalbrug. De belangrijkste reden dat je binnen in kasteel Voergaard niet mag fotograferen, is dan ook om het criminelen niet te makkelijk te maken om een plannetje te smeden om hun slag te slaan.

Schilderijenroof

Eén keer ging het toch mis. Via een raam kwamen de tot op de dag van vandaag onbekende kunstrovers binnen en namen twee schilderijen van Francisco Goya mee. Het scheelde weinig of de kunstroof was in de kiem gesmoord. Want toen ze ervandoor gingen met de kunstwerken, hadden ze iets teveel haast en werden ze aangehouden door een motoragent. Die gaf ze een boete en liet ze de kofferbak openmaken. Daar zag hij de schilderijen liggen. Maar de kunstroof was zo recent, dat de schilderijen nog niet op de lijst met vermiste kunstwerken stonden. De motoragent liet ze dan ook door zijn vingers glippen – en dat werd hem achteraf niet in dank afgenomen. Pas jaren later werden de schilderijen teruggevonden in een appartement in Kopenhagen. Ze waren simpelweg te ‘hot’ om ze te kunnen verkopen. Niemand wilde er zijn of haar vingers aan branden. En dus hangen ze nu weer in het kasteel, waar ze een kamer delen met werken van onder andere Frans Hals.

voergaard slot in denemarken

Van renaissance naar middeleeuwen

En zo vertelde de gids ons tijdens de rondleiding die we volgden veel meer mooie verhalen over het kasteel en alle schatten die erin liggen, staan en hangen. Over Napoleon die zo graag op Caesar wilde lijken en die uiteindelijk verbannen werd naar een eiland vol bijen. En over de bloedvlek op de grond die, hoe hard je hem ook probeert weg te boenen, steeds weer terugkomt. Intussen volgden we hem van kamer naar kamer en van de renaissance naar de middeleeuwen, zoals hij het zelf noemde. En weer terug naar het nu.

Maar niet voordat we kennis hadden gemaakt met Ingeborg Skeel, de kasteelvrouwe van wie gedacht wordt dat ze hier nog steeds rondspookt. De gids heeft haar zelf nooit gezien, maar wel haar aanwezigheid gevoeld. Op een avond, toen hij in de keuken was, werd het van het ene op het andere moment ijskoud om hem heen. Hij vluchtte de keuken uit en toen hij even later voorzichtig weer terugkwam, was de temperatuur weer normaal. Hij twijfelt er niet aan of Ingeborg kwam even een kijkje nemen. Ze had bij leven al graag de touwtjes in handen en houdt blijkbaar nog steeds de gang van zaken in het kasteel in de gaten…

Wil je ook kennismaken met Ingeborg en haar kasteel? Op de website van Voergaard Slot kun je zien wanneer er rondleidingen zijn.

Tip: ga ook even naar Saeby

Na de rondleiding, die ruim een uur duurde,  zaten onze hoofden vol van de verhalen, maar begonnen onze magen aan te geven dat ze leeg waren. We besloten voor de lunch naar het nabijgelegen kustplaatsje Saeby te rijden. We parkeerden in het centrum en liepen eerst door de straat Algade en verder over Strandgade (richting zee). Langs Algade staan enkele mooie vakwerkhuizen. De Margrietroute loopt er ook doorheen.

vakwerkhuizen in saeby

Door een parkje langs de Saeby Å liepen we terug naar het centrum, waar we neerstreken bij Café Mathilde. Dat bleek een gezellige en nostalgische plek met een vleugje Frankrijk. Bij het café hoort ook een winkel met souvenirs, snuisterijen en kerstversieringen.

cafe in Saeby

Ik bestelde trouwens de Deense klassieker Stjerneskud met een flesje vlierbessenlimonade erbij. Perfect!

stjerneskud eten in saeby

Tip: vanuit Saeby is het niet ver rijden naar bunkermuseum Bangsbo Fort. In Café Mathilde kregen we de tip om binnendoor te rijden, langs uitkijkpunt Oksnebjerge en zeker ook even naar Pikerbakken te gaan. Daarover lees je binnenkort in een blogpost over ons bezoek aan Bangsbo Fort en de uitkijkpunten.

Verblijf in Noord-Jutland

Wij bezochten Voergaard Slot en Saeby vanuit onze fijne vakantiewoning in Noord-Jutland (aan de noordoostkust). Als je liever verblijft op een vakantiepark met een zwembad en andere voorzieningen, dan zijn Landal Fyrklit en Landal Grønhøj Strand (beide 50 minuten rijden vanaf Voergaard Slot) en eventueel ook Landal Rønbjerg (1 uur en 15 minuten rijden van Voergaard Slot) goede parken om te verblijven als je Noord-Jutland wilt verkennen. (Hier lees je onze ervaringen met Landal Rønbjerg.)

Nog veel meer tips voor je vakantie in Noord-Jutland vind je:

Of bekijk deze video over alle leuke dingen die we deden tijdens onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Ik ben benieuwd welke mooie plekjes in Noord-Jutland jij gaat verkennen!

Wij werden uitgenodigd om Noord-Jutland te komen verkennen voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.