De onderwaterwereld van Nordsøen Oceanarium in Hirtshals

De vorige keer dat we in Hirtshals waren, was dat op de terugweg van onze rondreis door Noorwegen. Maar deze keer waren we op vakantie in Noord-Jutland en waren we niet in Hirtshals om een veerboot op of af te rijden. We gingen naar het Nordsøen Oceanarium, waar je alles te weten komt over het leven in de Noordzee. Een leuk dagje uit, of het nu mooi weer is, of regent.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Visserij en natuurbehoud

Na binnenkomst kwamen we eerst door een gang waar van alles wordt verteld over de visserij in de Noordzee. Ook natuurbehoud komt aan de orde. Maar eerlijk gezegd konden we hier onze aandacht maar kort bij houden.

Enorm aquarium

We werden namelijk enorm aangetrokken door het enorme aquarium dat het hart vormt van het Nordsøen Oceanarium. Er zit wel 4,5 miljoen liter zeewater in en er zwemmen meer dan 3000 vissen rond. Dit is zelfs het grootste aquarium van Noord-Europa en wat ons betreft kun je er eindeloos naar kijken. Er zwemmen een paar heel bijzondere exemplaren in, die we ombeurten volgden om te zien of ze vlak voor ons langs zouden willen zwemmen.

Vooral de maanvis trok onze aandacht. Dit is een enorme vis met een gewicht van gemiddeld 1 ton (tot ruim 2 ton) en een lengte van gemiddeld 1,8 meter (tot exemplaren van 3,6 meter lang en 4 meter hoog). Behalve de enorme omvang heeft deze vis (die ook wel klompvis wordt genoemd) een nogal lompe vorm, wat het des te fascinerender maakt om hem soepel door het water te zien glijden. Ook bijzonder vind ik dat deze vis bij ons dus maanvis heet, maar in het Engels juist sunfish.

Maar ook de roggen, haaien en andere vissen zijn natuurlijk leuk om naar te kijken.

Zo hebben we een hele tijd geboeid staan kijken naar de vissen die hier rondzwemmen. Maar het werd nóg leuker toen er een duiker afdaalde in het aquarium. Die ging de vissen voeren en dankzij een camera op haar arm konden we op een monitor van heel dichtbij zien hoe de vissen daaropaf kwamen. We konden de duiker ook horen – al sprak ze wel alleen Deens. Samen met een medewerker die op het droge stond, vertelde ze van alles. Ook kwam ze nog naar het glas toe om kinderen die dat wilden een high five te geven.

Je ziet er ook beelden van in deze video over alle leuke dingen die we deden tijdens onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Naar de zeehonden

Door een tunnel onder het water door, waar we de zeehonden al konden zien zwemmen, liepen we naar het buitengedeelte.

Hier konden we de zeehonden goed zien als ze boven water kwamen en in het zonnetje gingen liggen.

Er is hier ook een speeltuin met natuurlijk als thema de (onder)waterwereld. Maar toen wij er waren, was het nog behoorlijk fris buiten, dus we gingen vrij snel weer naar binnen.

Leuke activiteiten

Even dachten we dat we alles wel zo’n beetje hadden gezien. Maar er bleek nog veel meer te zijn. We vonden een bassin waar je roggen en zeesterren mag aanraken, zetten een virtual reality-bril op en gingen duiken en zeilen, stuurden vissen door het water om te voorkomen dat ze werden opgegeten door een walvis en deden alsof we de kapitein van een schip waren op een nagebouwde brug. Je kunt dus echt flinke tijd zoet zijn in Nordsøen Oceanarium. In totaal heeft Nordsøen Oceanarium 75 aquaria en bassins met wel 8000 vissen en andere zeebewoners. En er is best veel overdekt (10.000 vierkante meter binnen tegenover 6.000 vierkante meter buiten), dus dit enorme aquariumcomplex is ook een goede keuze als het een dagje regent tijdens je vakantie in het noorden van Denemarken.

Let op het programma

Ga je ook naar Nordsøen Oceanarium? Houd dan zeker het programma van de dag in de gaten. Dan weet je precies wanneer de duiker afdaalt in het aquarium, maar ook wanneer de zeehonden worden gevoerd en wanneer je een kijkje achter de schermen kunt nemen of het enorme aquarium van bovenaf kunt bekijken.

Meer tips in de omgeving

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in Noord-Jutland? Dan vind je hier nog meer tips:

Wij werden uitgenodigd om Nordsøen Oceanarium te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.