aalborg huisjes

Stedentrip Aalborg: onze wandeling langs bezienswaardigheden

Tijdens onze vakantie bij de Limfjord wilden we natuurlijk ook de hoofdstad van Noord-Jutland bekijken: Aalborg. Een hele grote stad is het niet, maar er is genoeg te zien om er zeker een dag door te brengen – en meer als je ook nog musea of de dierentuin wilt bezoeken. Wij maakten een wandeling langs bezienswaardigheden in de stad. Hieronder vind je onze route voor een stedentrip Aalborg.

Lindholm Høje

We deden niet alles lopend die dag. Eerst reden we naar Lindholm Høje, een oude begraafplaats met een enorme hoeveelheid stenen. Hier werden 600 jaar lang mensen begraven: van ongeveer 400 tot de tijd van de Vikingen rond 900. Soms liggen ze in een vorm (zoals een cirkel of ovaal), dan weer lijken ze willekeurig geplaatst te zijn.

Tussen de stenen staan bordjes met meer informatie, zodat je de plaatsing van de stenen ook beter gaat begrijpen. Er is ook een Vikingmuseum bij de begraafplaats. Maar wij wilden deze dag liever buiten blijven, dus we hielden het bij een wandelingetje over het grafveld.

(Handig om te weten: in Aalborg kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen. )

Uitkijktoren en kunstmuseum

Daarna reden we naar de uitkijktoren van Aalborg, die vlak bij het Museum voor Moderne Kunst staat. Dat gebouw wilde ik ook graag even zien, want het is ontworpen door de Finse architect Alvar Aalto. Als ik nog eens terugkom in Aalborg, wil ik dit museum zeker bezoeken. Het heeft ook een mooie tuin met moderne kunstwerken erin.

Zingende bomen

Niet ver van de uitkijktoren en het kunstmuseum parkeerden we de auto op de parkeerplaats van het congrescentrum van Aalborg. Het was alweer tijd voor de lunch en we liepen Kildeparken in om aan een van de picknicktafels te gaan zitten.

In Kildeparken vind je meteen een van de leukste bezienswaardigheden in Aalborg: de zingende bomen. Internationale artiesten die in Aalborg een concert komen geven, planten hier een boom. Daarbij wordt een zuil neergezet en als je op het knopje drukt, hoor je bekende muziek van die artiest. Zo luisterden we onder andere naar Cliff Richard, Sting en Beyonce. Ook onze kinderen vonden het erg leuk om tussen de zingende bomen te zoeken naar muziek die ze kenden.

Vakwerkhuizen in het oude centrum

Na het ophalen van heel wat muzikale herinneringen liepen we vanuit Kildeparken via het spoorwegtunneltje naar het oude centrum van Aalborg. Het eerste mooie straatje dat we tegenkwamen, was Peder Barkes Gade. We waren eigenlijk meteen verkocht. Wat een leuke stad!

Vlakbij, bij de fontein Kayerøds Springvand, staat nog zo’n mooi vakwerkhuis.

Vanaf hier liepen we gewoon wat onze neus achterna. Elke keer als we een hoek om sloegen, kwam er weer zo’n schattig straatje tevoorschijn, zoals Hjelmerstald. Als je gaat winkelen in Aalborg en je loopt door winkelstraat Bredegade, is het dan ook zeker de moeite om even een zijstraatje in te slaan.

Langs het water

Via de monumentale panden Jens Bangs Stenhus en Jørgen Olufsens Gård kwamen we uit bij de kade van Aalborg. De fontein die je hier ziet, geeft een paar keer per dag een muziekvoorstelling. Helaas waren we net te laat.

Vrijwel naast de fontein staat Aalborghus Slot, het kasteel van Aalborg.

Zij aan zij met dit oude gebouw staan twee staaltjes van moderne architectuur. In het gebouw dat je als eerste tegenkomt, Utzon Center, kun je onder andere schetsen en ontwerpen van de Aalborgse architect Jørn Utzon bekijken.

Even verderop staat Musikkens Hus, het gloednieuwe muziekcentrum van Aalborg.

Bij het muziekcentrum liepen we weer van het water af richting de binnenstad. Je komt dan langs Nordkraft, een industrieel pand waar nu (onder andere) de VVV van Aalborg gevestigd is.

Street art en street food

Aalborg is dus goed voorzien van moderne architectuur. Maar er is nog iets dat je op veel plekken in Aalborg tegenkomt: street art. Er zijn meer dan 65 kunstwerken te zien in de stad.

Als je trek hebt gekregen van je stedentrip, is de foodhal van Aalborg een aanrader. Deze ligt jammer genoeg wel buiten het centrum. Ook in de foodhal valt trouwens street art te bewonderen – hier met de beroemde aap van Kay Bojesen.

In de foodhal is allerlei lekkers verkrijgbaar en bij veel stands krijg je iets te proeven aangeboden. Tipje van ons: de pannenkoeken van Desserten.

Bij slecht weer kun je binnen zitten, maar het leukste is natuurlijk om een tafeltje aan het water te zoeken. Als je met de boot in Denemarken bent, kun je hier ook aanleggen om een hapje eten te halen.

Stad aan de Limfjord

Aalborg ligt aan de Limfjord in Noord-Jutland. Kijk hier wat wij nog meer bekeken rondom de Limfjord.

Wij verbleven tijdens onze vakantie bij de Limfjord op deze camping. Maar je kunt Aalborg ook heel goed bezoeken vanuit Landal Rønbjerg of Landal Grønhøj Strand.

Kijk voor meer campings en vakantiewoningen bij Overnachten in Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.