Lyngvig Fyr in Hvide Sande

Bezienswaardigheden rondom Ringkøbing Fjord in de regio Hvide Sande

Wat is er veel te zien in de omgeving van Hvide sande! Vanuit onze vakantiewoning van Landal Seawest verkenden we voor het eerst het mooie stukje Denemarken rondom Ringkøbing Fjord. We waren meteen weg van alle stranden, duinen, huisjes met rieten daken. In deze blogpost heb ik een heleboel bezienswaardigheden rondom Ringkøbing Fjord voor je bij elkaar gezet in één autoroute. Maar je kunt ze natuurlijk ook verspreid over verschillende dagen bekijken, met de auto of met de fiets.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Nymindegab Strand

Wij begonnen onze ronde om Ringkøbing Fjord bij Nymindegab Strand. Meer hierover vind je in de blogpost over onze favoriete stranden in de regio Hvide Sande.

Tussen Noordzee en Ringkøbing Fjord

Als je na Nymindegab Strand naar het noorden rijdt, richting Hvide Sande, rijd je over een smalle strook tussen de Noordzee en Ringkøbing Fjord. Het landschap bestaat hier uit duinen, gras en witte en gekleurde huisjes met rieten daken. Onderweg kom je genoeg plekken tegen waar je vis of zo’n enorm Deens ijsje kunt eten. Ook kom je af en toe een baken tegen.

Baken bij Hvide Sande

Abelines Gaard

Zeker als het wat minder mooi weer is, is Abelines Gaard een leuke tussenstop. Dit is een boerderij uit de negentiende eeuw waar je kunt bekijken hoe mensen hier vroeger leefden. Je kunt er ouderwetse spelletjes doen, er scharrelen kippen rond en er is een museumcafé waar op bepaalde tijden in het hoogseizoen een kagebuffet wordt aangeboden. Ook heeft Abelines Gaard een leuk museumwinkeltje.

Abelines Gaard Hvide Sande Denemarken

Abelines Gaard maakt deel uit van Ringkøbing-Skjern Museum en je kunt een weekkaart kopen waarmee je toegang krijgt tot alle onderdelen. Kinderen tot 18 jaar hebben sowieso gratis toegang.

Ga jij ook op vakantie in de regio Hvide Sande? Download dan hier het magazine over Hvide Sande/Ringkøbing Fjord met al onze tips en ervaringen bij elkaar.

Tip: deze regio is ook te zien in de Deense serie White Sands/Hvide Sande.

Hvide Sande

De volgende plek waar we de auto parkeerden, was het plaatsje Hvide Sande. Het is zeker de moeite waard om hier even rond te lopen. Je kunt er naar het strand en er is een VVV. Tegenover de VVV staat een heuvel met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (in Google Maps te vinden als Bunkerne på Troldbjerg). Je kijkt er mooi uit over de Noordzee, Ringkøbing Fjord en de doorgang van zee naar fjord. Fiskeriets Hus – Vestkyst Akvariet hebben wij niet bezocht. Wel liepen we nog even naar Tyskerhavnen om naar de vissersbootjes en de van de vangst snoepende meeuwen te kijken.

hvide sande in denemarken

Lyngvig Fyr en Lyngvig Havn

Lyngvig Fyr – de vuurtoren van Lyngvig – is een van de fotogeniekste plekjes in Denemarken. Om bij de vuurtoren te komen, ga je eerst even het gebouwtje rechts in. Daar koop je een muntje om door het poortje naar de vuurtoren te kunnen. Heb je een weekpas van Ringkøbing-Skjern Museum, dan krijg je een muntje op vertoon van je pas. Er is ook een winkel, een café en een tentoonstelling over reddingsacties die hier zijn uitgevoerd als er schepen vastliepen op de kust. Buiten is een speeltuin en een plek om je fietsbanden op te pompen of kleine reparaties uit te voeren.

lyngvig fyr in hvide sande denemarken

Loop vooral niet meteen naar boven als je de vuurtoren in stapt, want de trap ziet er zo mooi uit vanaf beneden! Eenmaal boven kruip je door een klein deurtje weer naar buiten. Pas wel op, want het kan er zo hard waaien dat je camera gewoon uit je handen waait (nét niet zelf meegemaakt). Ook hier kun je weer mooi zien hoe de smalle strook land vol duinen aan de ene kant grenst aan de Noordzee en aan de andere kant aan Ringkøbing Fjord.

lyngvig fyr in hvide sande denemarken

Vlakbij ligt Lyngvig Havn – nog een schattig haventje met vissersbootjes waar je even een kijkje kunt nemen.

Zandsculpturen Søndervig

Dat je in Søndervig fijn naar het strand kunt gaan, heb je al kunnen lezen in mijn blogpost over de stranden rondom Ringkøbing Fjord. Maar er was nog een andere reden waarom we Søndervig bezochten. Tijdens onze herfstvakantie konden we namelijk nog net het zandsculpturenfestival van Søndervig bezoeken. Het thema was dit jaar Tovenarij en magie. Kunstenaars van over de hele wereld hadden hier allemaal hun eigen invulling aan gegeven. Mooi om naar te kijken! Ook was er een zandbak met van dat speciale zand waarmee je goed bouwwerken kunt maken.

zandsculpturen in sondervig denemarken

Kloster Design

Tussen Søndervig en Ringkøbing stopten we bij Kloster Design, waar we een kandelaar van Sebastian Design kochten die je met losse versieringen steeds een ander uiterlijk kunt geven. Ik weet niet zeker of dat het hele jaar zo is, maar een deel van de winkel was ingericht als kerstshop. Je kunt hier ook een hapje eten bij Charly’s Cafe

Ringkøbing

Ringkøbing is het oudste plaatsje in deze regio en een van de best bewaarde Deense marktplaatsen. Het stadje kreeg in 1443 stadsrechten. Er werden veemarkten gehouden en dankzij de zeehaven werden hier behalve vis ook exotische waren zoals tabak verhandeld. Het oudste deel van de stad vind je bij de kerk aan Kirkepladsen en aan het marktplein (Torvet). Hier vind je onder andere Hotel Ringkøbing (gevestigd in een koopmanshuis uit 1600). Via de straatjes met huisjes van rode baksteen loop je zo naar Ringkøbing Havn, waar fjordvissers en pleziervaarders hun boten hebben liggen en waar je vis kunt eten bij Fiskehuset.

Ringkobing in Denemarken

Stap zeker even binnen bij Vaffelboden: een ijssalon waar je met eigen ogen kunt zien hoe de hoorntjes zelf worden gemaakt. Denen en ijsjes… Het blijft bijzonder wat een enorme bouwwerken ze ervan maken.

Ringkobing in Denemarken

Voordat we in de auto stapten, schepten we nog wat snoep bij Ringkøbing Bolcher – kijk hier maar eens wat voor lekkers ze daar allemaal hebben. Extra leuk: je kunt in de winkel zien hoe ze het maken.

Ringkobing in Denemarken

Ringkøbing heeft ook een museum en natuurlijk zijn er stranden in de buurt, maar daar zijn we niet geweest. Dat geldt ook voor natuurbeleveniscentrum Naturkraft, dat nog niet bestond toen wij er waren.

Naturkraft

Wij zijn er zelf niet geweest, maar vlak bij Ringkøbing ligt ook Naturkraft. In dit duurzame belevenispark ervaar je spelenderwijs allerlei fascinerende natuurkrachten. Tegelijkertijd kom je er meer te weten over duurzaamheid, de natuur in het algemeen en het klimaat.

Naturkraft is leuk om te bezoeken als je met kinderen op vakantie naar Denemarken gaat. Je zintuigen worden er echt even op scherp gezet. Interactieve spelelementen laten je de natuur van heel dichtbij ervaren. Zo word je je bewust van het effect dat de kracht van de natuur heeft – op iedereen, dus ook op jou.

De manier waarop Naturkraft is opgezet, is bijzonder om te zien. Het park heeft de vorm van een arena van meer dan zeshonderd meter omtrek. Het geïntegreerde hoofdgebouw is bijna 5.500 vierkante meter groot. Naturkraft past naadloos in het ruige Deense landschap van West-Jutland. Het ligt aan een fjord en slechts 10 kilometer van de Deense Noordzee.

In Naturkraft zijn zowel binnen als buiten allerlei interactieve activiteiten te vinden. Zo kun je buiten de klimpaden in de duinen afstruinen, een koolstofbos verkennen, je hoofd in een Noordzeestorm steken en de kracht van wind ervaren in een Zorbingbal. Of ontdek de acht biotopen van West-Jutland en speel een klimaatspel dat visualiseert wat de vervanging van een kolencentrale door een windpark betekent voor de CO2-uitstoot.

De bedoeling achter deze bezienswaardigheid in Denemarken is om mensen bewust te maken van hoe alles in de natuur met elkaar in verbinding staat en hen te laten nadenken over klimaatoplossingen.

Tickets voor Naturkraft zijn online verkrijgbaar.

Stauning Havn

Inmiddels reden we niet meer door de duinen. Het landschap aan de oostkant van Ringkøbing Fjord is wat bosachtiger – een leuke afwisseling. Om toch het water weer even op te zoeken, stopten we bij Stauning Havn.

Stauning Havn in Denemarken

Aan het einde van de haven kun je hier uitkijken over Ringkøbing Fjord. Je kunt er ook een bezoek brengen aan Stauning Whisky. Je komt de borden vanzelf tegen.

Natuurgebied Skjern Enge

Nu moet je even wat landinwaarts rijden om de Skjern Enge over te steken. Je komt dan vanzelf langs de uitkijktoren die is neergezet om de vele vogelsoorten die hier leven te bekijken.

Skjern Enge in Denemarken

Wil je meer weten over dit natuurgebied, dan kun je terecht in het (onbemande) natuurcentrum Skjern Enge aan Gamle Botoftevej. De weg naar dit natuurcentrum staat in het plaatsje Vostrup aangegeven.

Skaven strand

Alweer toe aan een strand? Een van de stranden aan Ringkøbing Fjord hier in de buurt is Skaven Strand. Je vindt het strand terug in de blogpost over stranden rondom Ringkøbing Fjord.

Bork

Ook Bork ligt langs de route. Maar omdat je met Bork Vikingehavn en de andere bezienswaardigheden in Bork wel een hele dag kwijt kunt zijn, kun je daar meer over lezen in deze blogpost over Bork Vikingehavn, Bork Havn en Bork Strand.

Tipperne

Een laatste stop die we maakten, was bij de uitkijktoren van Tipperne, een landtong in Ringkøbing Fjord. Ook hier is een uitkijktoren neergezet en onze beklimming tijdens een storm was best spectaculair te noemen. Wat ging het tekeer!

Tipperne in Denemarken

Uitstapjes om urenlang te blijven

Hiermee heb ik natuurlijk niet alle bezienswaardigheden in de regio Hvide Sande genoemd die je vanuit Landal Seawest kunt bezoeken. Er zijn vast nog veel meer mooie plekjes om even te stoppen. En dan zijn er nog de uitstapjes die simpelweg te leuk zijn om onderweg ‘even’ bij te stoppen. Hiervoor kun je gerust een hele of halve dag uittrekken:

Daarnaast wil je tijdens je verblijf in deze regio vast ook wel naar Billund (ongeveer een uur rijden) voor een bezoek aan Legoland en/of LEGO House.

Let op: hier bij Tiqets krijg je vaak korting op tickets voor LEGOLAND®. En vergelijk zeker ook even de prijs voor een ticket voor LEGOLAND op Get Your Guide.

Ook Esbjerg (45 minuten) en Ribe (een uur) liggen binnen bereik. Wij hadden dus genoeg te zien en te doen tijdens ons verblijf in Landal Seawest. Sommige bezienswaardigheden en activiteiten moet je alleen net even weten te vinden. De VVV in Hvide Sande is een goede plek om informatie te vinden. Meer ideeën opdoen voor je vakantie in Denemarken kan op de Nederlandstalige website van Visit Denmark.

Deze video geeft alvast een korte indruk van onze vakantie. (Wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien? Abonneer je dan meteen even.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om de regio rondom Ringkøbing Fjord te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Hele leuke tour voor een lange, goedgevulde dag, zelfs zonder wat er te doen is rond Bork. Daar kun je een vakantie vol maken als je wil, zeker met kinderen. Wij maakten de ronde andersom, zodat onze hond na een aantal uitstapjes aan de lijn, een tijdje heerlijk vrij kon rennen in het hondenlosloopbos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.