esbjerg zeehonden voeren

Het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg

De zeehonden – dat zullen de meeste kinderen het leukst vinden aan het Fiskeri- og Søfartsmuseet (oftewel het Visserij- en Zeevaartmuseum) in Esbjerg. Maar dit museum in het Deense Waddengebied heeft nog meer dingen die leuk zijn voor kinderen.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Het museum richt zich op de cultuur en natuur van Zuidwest-Denemarken. Daarbij spelen visserij en de maritieme geschiedenis van de Deense Waddenzee een hoofdrol – en natuurlijk de dieren die in dit gebied leven. Wij hadden tijdens onze vakantie in Zuidwest-Jutland een halve dag de tijd om dit museum te bezoeken en het viel niet mee om alle afdelingen te bekijken.

1. Aquarium

We begonnen in het aquarium. Als je vanuit de grote hal het gedeelte met de aquaria in loopt, moet je je voorstellen dat je vanaf het strand de zee in loopt. Je begint in ondiep water en gaat steeds een beetje dieper. We kwamen dus eerst de dieren tegen die we op het wad hadden gezien, passeerden daarna scholen vissen en kwamen uit op de bodem van de diepe zee, waar we roggen konden aaien.

Aquarium Zeevaart- en Visserijmuseum Esbjerg

2. Sealarium

Al gauw was het tijd om naar de zeehonden te gaan. De zeehonden in het Saelarium worden elke dag om 11.00 en 14.30 uur gevoerd. De verzorger vertelde daarbij in het Deens van alles over de zeehonden, maar gaf (zoals hij van tevoren had beloofd) na afloop een samenvatting in het Engels.

Zeehonden in Zeevaart- en Visserijmuseum Esbjerg

3. Het waddenzeepaviljoen

Bij het Sealarium is in het waddenzeepaviljoen het leefgebied van het Deense Waddengebied in het klein nagemaakt. Helaas was het waddenzeepaviljoen tijdens ons bezoek buiten gebruik, omdat een van de ruiten van de grote glaswand kapot was gegaan. En zo’n ruit vervangen, dat is nog niet zo eenvoudig, vertrouwde de directeur van het museum ons toe. Erg vervelend voor het museum natuurlijk, maar ik moest inwendig wel even gniffelen omdat het me deed denken aan deze oude reclame:

4. Visserij en zeevaart

Het gedeelte waar de kinderen het snelst doorheen gingen, was het eigenlijke visserij- en scheepvaartgedeelte. In twee zalen waren oude boten, vissershuisjes en schilderijen van zeegezichten bijeengebracht. Leuk om even doorheen te lopen terwijl we wachtten tot het buiten weer droog was.

Binnengedeelte Zeevaart- en Visserijmuseum Esbjerg

6. Openluchtmuseum

Dat was gelukkig snel het geval, want buiten wordt het pas echt ‘echt’. Daar liggen boten en staan reconstructies van vissershutjes en allerlei andere gebouwen. Er is zelfs een haventje met een winkel om je voorraad aan boord aan te vullen, en een scheepswerf met een houtzagerij. In het hoogseizoen kun je hier maritieme timmerlieden, een smid en een touwslager aan het werk zien.

Openluchtgedeelte Zeevaart- en Visserijmuseum Esbjerg

Behalve dit scheepvaartgedeelte vind je hier ook een bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is gebouwd als onderdeel van de ‘Atlantikwall’, die moest voorkomen dat de geallieerden hier aan wal kwamen en de haven van Esbjerg innamen.

Bunker Zeevaart- en Visserijmuseum Esbjerg

Vlak bij de bunker ligt een speeltuin met een lange glijbaan uit een vuurtoren en natuurlijk een boot om op te spelen.

Dit museum is goed bereikbaar vanuit deze fijne vakantiewoning bij Ribe

Ga je ook op vakantie in het Deense Waddengebied? In dit digitale magazine, dat je meteen kunt downloaden, vind je al onze tips voor deze regio bij elkaar.

Vier bijzondere buurmannen

Toen we eenmaal het museum uit waren, moesten we nog even langs bij de buren. Vlak bij het museum staat namelijk de beeldengroep Mens aan Zee (Mennesket ved Havet) van Svend Wiig Hansen. Deze vier 9 meter hoge mannen zijn hier in 1995 neergezet, toen Esbjerg honderd jaar bestond als zelfstandige gemeente. Ze kijken uit over de Noordzee en toen wij er waren, was het een komen en gaan van mensen die met ze op de foto wilden.

Beeldengroep Mens aan Zee in Esbjerg

Handig om te weten: in Esbjerg kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

De boulevard van Hjerting

Vanuit Esbjerg reden we langs de kust naar het noorden. Zo kom je al snel in Hjerting, dat een mooie boulevard heeft en waar je heerlijke bakskuld (van het Nederlandse ‘gebakken schol’) schijnt te kunnen eten.

De boulevard van Hjerting

Wij hielden het bij een picknick in een natuurspeeltuin in Oksbøl en daarna reden we terug naar Henne Strand Camping. De route die de navigatie ons aangaf, liep door een mooi natuurgebied. Een deel daarvan was militair oefenterrein, dus we werden ook nog getrakteerd op een langsrijdende tank. Spectaculair om te zien hoe hij zich een weg baande door het zand! Helaas was hij alweer uit het zicht verdwenen voordat ik mijn camera kon pakken.

Ons bezoek aan Esbjerg was vrij kort omdat de kinderen die dag ook nog graag naar het zwembad op onze camping wilden. Maar als je in de buurt bent, zou ik het Visserij- en Zeevaartmuseum in Esbjerg en zijn bijzondere buren zeker niet overslaan.

Wil je weten wat we nog meer deden in Zuid-Jutland? Bekijk dan dit overzicht van bezienswaardigheden in Zuid-Jutland.

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Zuidwest-Denemarken te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.