natuursafari denemarken

Per tractorbus op natuursafari in de duinen van Hvide Sande

Wanneer we bij de kerk van Husby verzamelen voor onze natuursafari, hebben we al een paar dagen rondgereden in de regio Hvide Sande. Vanuit onze vakantiewoning op Landal Seawest hebben we al heel wat stranden en duinen gezien. We zijn dan ook benieuwd wat deze natuursafari door Husby Klitplantage (klit betekent duin) ons voor nieuws zal brengen. Al gauw komt de tractorbus voorrijden en nodigt onze gids ons uit om in te stappen. “We gaan door het bos richting de zee. Als we geluk hebben, kunnen we ook nog reeën tegenkomen.” Snel stappen we in en even later hobbelen we door het bos.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

natuursafari bij Hvide Sande

Hoe dit bos is ontstaan

We krijgen een interessant stukje achtergrondinformatie mee. Het is geen oud bos waardoor we rijden. Het is geplant nadat alle oorspronkelijke begroeiing hier was gekapt om als brandhout te gebruiken. Zonder de beschuttende werking van de wortels, stammen, takken en bladeren van de beplanting, kreeg het zand van het strand en de duinen vrij spel. Hele dorpjes werden ‘overstroomd’ door zand. Nu waren de plaatselijke bewoners ook bang dat de kerk van Husby ‘ondergesneeuwd’ zou raken, of zou bezwijken onder de wind die nergens meer door getemperd werd. Daarom deden ze een beroep op de koning, die mensen stuurde om een bos aan te planten. En hoewel het niet meeviel om iets te laten groeien te midden van al dat zand en zout, is dat toch aardig gelukt. Dat zien we wel om ons heen.

natuursafari bij Hvide Sande

Borrel van bessen

Na een tijdje houdt onze gids voor het eerst halt. Hij stapt uit de tractor met een flesje en wat plastic bekertjes in zijn handen. Dan wijst hij een plant aan. We komen er niet uit wat de Nederlandse naam is, maar van de vruchten (die doen denken aan rozenbottels, maar dan donkerpaars) kun je blijkbaar een lekker borreltje maken. Dat mogen we even proeven. Jammer genoeg is er geen alcoholvrij sapje voor de deelnemende kinderen of ouders die nog moeten rijden. Het smaakt in ieder geval prima!

natuursafari bij Hvide Sande

Steeds dunner en minder

Dan rijden we weer verder. Zoals de gids al had uitgelegd, worden de bomen dichter bij zee steeds dunner en kleiner. Het kost ze namelijk steeds meer moeite om te groeien naarmate ze hardere en ziltere wind moeten weerstaan. Ook komen we langs wat open stukken – deels natuurlijk, deels ontstaan omdat hier op een duurzame manier hout wordt gekapt dat wordt gebruikt voor het stoken van stadsverwarming.

natuursafari bij Hvide Sande

Uitkijken over duinen en zee

Onze volgende stop is Marens Maw, een hoge duin die is vernoemd naar de buik van een zwangere vrouw met de naam Maren. In de tractorbus zijn verrekijkers aanwezig en we mogen er allemaal één meenemen. Een trap leidt de duin op en dan kunnen we uitkijken over het hele duingebied, met het bos achter ons en de zee voor ons.

natuursafari bij Hvide Sande

Terwijl we het uitzicht in ons opnemen, wijst de gids een bijzondere duinformatie aan. “Zie je daar die duinen die samen een cirkel vormen? Binnen die cirkel was het zand ooit helemaal weggeblazen door de wind. Er was alleen nog een dunne kleilaag over, met direct daaronder het grondwater.”

natuursafari bij Hvide Sande

Op zoek naar paddenstoelen

We beginnen aan de rit van Marens Maw terug naar de kerk van Husby. Maar we hebben nog één interessante stop tegoed. Onze gids trapt op de rem, stapt uit en loopt geconcentreerd het bos in. We hebben moeite om hem bij te houden. Waar zoekt hij toch naar? Dan blijft hij stilstaan en laat hij het ons zien. Hij heeft een eetbare paddenstoel gevonden – we mogen er zelfs van proeven. Het lekkerst zijn ze als je ze even bakt in boter. Dat geloof ik graag. We krijgen nog een lesje in het herkennen van giftige en eetbare paddenstoelen en dan zit onze natuursafari er echt op.

natuursafari bij Hvide Sande

Andere natuursafari’s

Wij deden deze natuursafari van Jyllands Akvariet. Reeën hebben we niet gezien, maar het uitzicht en het paddenstoelen zoeken waren zeker de moeite waard. Ook is dit een mooie manier om samen de natuur in te trekken als niet iedereen in je reisgezelschap helemaal goed ter been is. Bijvoorbeeld als je gezellig met opa en oma in een vakantiewoning zit (hier vind je de verschillende accommodaties op Landal Seawest)!

Behalve deze natuursafari zijn er nog meer. Je kunt bijvoorbeeld op bezoek naar oesters, zeehonden of barnsteen. Het volledige aanbod vind je hier. Wil je nog meer ideeën opdoen voor je vakantie in Denemarken? Kijk dan ook eens op de Nederlandstalige website van Visit Denmark.

Deze video geeft alvast een korte indruk van onze herfstvakantie in Denemarken. (Wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien? Abonneer je dan meteen even.)

Ga jij ook op vakantie in de regio Hvide Sande? Download dan hier het magazine over Hvide Sande/Ringkøbing Fjord met al onze tips en ervaringen bij elkaar.

Wij werden uitgenodigd om de regio Hvide Sande te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.