bork vikingehavn boot

Bork, bork, bork! Ons bezoek aan Bork Vikingehavn, Bork Havn en Bork Strand

Je kent vast wel de Swedish Chef van de Muppet Show. Zo niet, dan heb ik hieronder een video gezet waarin je hem kunt leren kennen. Voordat The Swedish Chef ging koken, zong hij altijd “Bork, Bork, Bork!” En sinds onze herfstvakantie in de regio Hvide Sande weten we eindelijk waar hij het over had 😉 Vanuit onze vakantiewoning van Landal Seawest gingen we namelijk een dagje naar Bork, waar we Bork Vikingehavn, Bork Havn en Bork Strand bezochten. Wat we daar allemaal zagen en deden, vertel ik hieronder. Bork. Bork, Bork!

Ga jij ook op vakantie in de regio Hvide Sande? Download dan hier het magazine over Hvide Sande/Ringkøbing Fjord met al onze tips en ervaringen bij elkaar.

Vikingen in Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn is een openluchtmuseum dat helemaal in het teken staat van de Vikingen. Eigenlijk is hier een Vikingdorpje van zo’n 1000 jaar geleden nagebouwd, inclusief langhuizen met rieten daken, een haven voor Vikingschepen en een kerkje om de opkomst van het christendom te laten zien.

Bork Vikingehavn in Denemarken

In de verschillende gebouwen van Bork Vikingehavn vind je ‘Vikingen’ die doen wat ze in die tijd ook deden: brood bakken bijvoorbeeld, of gereedschap maken. Ook vind je in en om de huizen prachtige voorbeelden van houtsnijwerk en ander handwerk, gemaakt door de ‘Vikingen’ die hier werken.

Maar je kunt niet alleen kijken wat de Vikingen doen – er is ook volop gelegenheid om zelf dingen te doen. Zo kun je je verkleden als een Viking en allerlei spelletjes spelen – buiten en binnen gelukkig, want toen wij er waren was het nogal regenachtig weer. Ook zijn er enkele activiteiten waarvoor je apart moet betalen, zoals broodjes bakken boven een kampvuur of boogschieten.  Als je thuis verder wilt spelen, kun je in de grote winkel bij de ingang allerlei Viking-achtige spullen kopen, zoals sieraden, mede of een pijl en boog.

Bork Vikingehavn in Denemarken

Zoeken naar runen

Zelf deden we eerst de runenspeurtocht – een leuke manier om in alle uithoeken van het Vikingdorp te komen, van de haven tot de offerplaats en van het boothuis tot het staafkerkje.  Nadat we alle runen hadden gevonden, moesten we nog de puzzel oplossen en de runen omzetten in voor ons begrijpelijke taal. Die oplossing kun je vervolgens inleveren in een houten kist in het gebouw bij de ingang.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Vikinglunch

Daarna was het tijd voor de lunch. We bestelden twee Vikingburgers en drie pannenkoekjes met jam – en warme chocolademelk erbij, want wat was het guur die dag! Het restaurant was buiten, maar gelukkig stond er duidelijk aangegeven dat je ook in de ruimte met spelletjes en verkleedkleren mocht gaan zitten. Daar draaide ook een film die meer informatie gaf over het leven van de Vikingen – ook in het Nederlands.

Meer Vikingen? Lees ook mijn blogposts over de Vikingen in Ribe (ook in Denemarken), Vikingdorp Foteviken in Zweden en het Vikingschipmuseum in Oslo. Ook in Letland kwam ik Vikingen tegen. 

Vergeet Fahl Kro niet

Ben je uitgekeken in Bork Vikingehavn? Stap niet meteen weer in de auto of op de fiets! Aan de andere kant van de parkeerplaats staat namelijk nog Fahl Kro en daar mag je met je kaartje voor Bork Vikingehavn gratis naar binnen. Wij hadden een weekkaart van Ringkøbing-Skjern Museum waarmee we bij deze en nog meer bezienswaardigheden in de regio naar binnen mochten.

Fahl Kro is oorspronkelijk een herberg (denk maar aan het Nederlandse woord kroeg) en je kunt er nog steeds eten en drinken. Maar er is ook een klein museumpje, dat deels over Vikingen en deels over meer recente geschiedenis van deze plek gaat. Niet heel groot, maar leuk genoeg om er even binnen te stappen.

Fahl Ko in Denemarken

Struinen door Bork Havn

Die middag besloten we ook nog even te parkeren bij Bork Havn op een klein stukje rijden van Bork Vikingehavn en Fahl Kro. Zoals gezegd was het nogal een gure dag en daardoor lag alles er vrij verlaten bij. Maar het zag ernaar uit dat Bork Havn bij mooi weer echt een gezellige plek is. Aan Bryggen zijn winkeltjes en restaurantjes gevestigd en aan het einde van dat straatje staat (onder een afdak) een openluchtaquarium.

Bork Havn in Denemarken

Nog iets verderop staat Lysstøberi Bork Havn: een kaarsenmakerij waar je kaarsen kunt kopen en zelf kunt maken. Wij namen hier alvast een mooie adventskaars mee voor onze lieve huis- en poezenoppas.

Surfen en zwemmen bij Bork Strand

Direct bij Bork Havn ligt ook een strand. Het water van Ringkøbing Fjord is hier ondiep en omdat het zo hard waaide toen wij er waren, zagen we vooral kitesurfers en windsurfers. Maar het schijnt ook erg fijn te zijn om hier te gaan zwemmen met kinderen, omdat het water rustiger en iets warmer is dan dat van de Noordzee.

Bork Strand in Denemarken

Voortaan zullen we dus niet alleen aan Zweden denken bij de Swedish Chef, maar ook aan Denemarken. Bork, Bork, Bork staat voor ons voortaan voor Bork Vikingehavn, Bork Havn en Bork Strand.

Deze video geeft alvast een korte indruk van onze vakantie. (Wil je in de toekomst meer reisverslagen uit Denemarken zien? Abonneer je dan meteen even.)

Meer ideeën voor je vakantie in Denemarken vind je op de Nederlandstalige website van Visit Denmark.

Wij werden uitgenodigd om de regio rondom Ringkøbing Fjord te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.