Staerke Storm Silkeborg

Wat te doen in Silkeborg: wandelen, varen of naar de dierentuin

We zijn nu al meerdere keren in Silkeborg in het Deense merengebied geweest. Daar is namelijk echt veel te doen! Zo gingen wij een dagje met zijn tweeën wandelen, een dagje met kinderen naar Silkeborg (onder andere naar een dierenpark en speuren naar een houten reus) en gingen we met zijn allen varen vanuit Silkeborg. Bovendien lag Silkeborg lekker dicht bij het vakantiepark waar wij verbleven: Landal Søhøjlandet (hier lees je onze ervaring met dat park en nog meer tips voor uitstapjes). Hieronder vertel ik meer over wat je allemaal kunt zien en doen in Silkeborg.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Doen in Silkeborg: AQUA Akvarium & Dyrepark

Op de dag dat we met de kinderen naar Silkeborg gingen, kozen we voor een bezoek aan een dierenpark en een wandeling langs kunst, bunkers en uiteindelijk naar een van de houten reuzen van Thomas Dambo. Een mooie, afwisselende dag!

Wat echt leuk is om te doen in Silkeborg, zeker als je met kinderen op vakantie in Denemarken bent, is een bezoek brengen aan AQUA Akvarium & Dyrepark. Dit dierenpark omvat een gebouw met aquaria waar je meer te weten komt over het leven in de rivieren en meren in de regio Søhøjlandet (het Deense merengebied). Daarachter ligt een kleine dierentuin met dieren die in deze regio leven, zoals herten, bevers en dassen.

Toen we binnenkwamen, kregen we bij de kassa te horen dat over een paar minuten de otters gevoerd zouden gaan worden. Dat wilden we natuurlijk wel zien.

AQUA Akvarium & Dyrepark Silkeborg

Daarna gingen we eerst weer het gebouw in om de aquaria te bekijken. Verspreid over meerdere verdiepingen zie je hier niet alleen vissen, maar ook bijvoorbeeld rivierkreeften, slangen en salamanders.

AQUA Akvarium & Dyrepark Silkeborg

Ook het aquarium waarin je vissen mocht aaien vonden onze kinderen erg interessant – en ik zelf eigenlijk ook wel. Zo vaak krijg ik niet de kans om te voelen hoe een vis eigenlijk aanvoelt…

AQUA Akvarium & Dyrepark Silkeborg

Op een van de hogere verdiepingen kun je als bezoeker virtueel door de rivier de Gudenå zwemmen. Om je nog meer te kunnen verplaatsen in de dieren die daar leven, kun je games spelen waarbij je moet zwemmen als een vis of moet vliegen als een ijsvogel. Ook dit was een groot succes bij onze kinderen.

AQUA Akvarium & Dyrepark Silkeborg

Na al dat waterleven liepen we naar buiten om de andere dieren in dit dierenpark te bekijken. Bij de kinderboerderij waren mensen bij een grote overdekte kampvuurplaats stokbroodjes aan het bakken – altijd leuk om te doen. Vanaf daar liepen we onder andere langs bevers, wilde zwijnen, ooievaars en aalscholvers. Een van de leukste dingen vond ik zelf het dassenhol, waarin je de dassen kon zien slapen.

AQUA Akvarium & Dyrepark Silkeborg

Aan de andere kant van het park is nog een verblijf met herten. Verder is daar een grote speeltuin aangelegd, met een uitgebreide waterspeeltuin erbij. Eromheen zijn genoeg plaatsen om te zitten, en er is een kiosk voor koffie en van die lekkere Deense ijsjes.

dierenpark Aqua in Silkeborg

Ook dit mooie gebouw maakt deel uit van het dierenpark. Het was vroeger een sanatorium.

dierenpark Aqua in Silkeborg

Sinds kort kun je ook blijven slapen bij Aqua. Hiervoor zijn in het bos enkele houten shelters gebouwd. Wil je als groep alle huisjes afhuren, dan kan dat altijd. Ben je met maximaal 6 personen en wil je er maar één huren, dan kan dat elke laatste zaterdag van de maand. Neem hiervoor wel bijtijds contact op met Aqua, want ze zitten vaak lang van tevoren al volgeboekt.

Dit is echt een prachtige plek om te overnachten, zo met de fluitende vogeltjes om je heen. Bij de kampeerhutten is een kampvuurplaats en een speeltuin. Iemand van Aqua vertelt je alles over de dieren en de natuur en als je wilt, mag je mee om de dieren te gaan voeren. Erg leuk om te doen!

dieren voeren in dierenpark Aqua in Silkeborg

KunstCentret Silkeborg Bad

We hadden nog wat tijd over, dus reden we naar KunstCentret Silkeborg Bad. Deze plek diende van 1883 tot 1983 als kuuroord, waarbij de Arnakke-bron (Arnakkekilden) voor het heilzame water zorgde. Nu is in het voormalige sanatorium een kunstmuseum gevestigd.

Kunstcentrum Silkeborg Bad

De tuin rondom de kuurgebouwen staat vol met kunstwerken en die kun je gratis bezoeken. Maar onze kinderen vonden ook een bezoek aan de kunst in het museum erg leuk. Wat ons bezoek vooral leuk maakte, is dat er twee kunstenaars live bezig waren met kunst maken in het museum. De ene was bezig aan een grote muurschildering – een fascinerend proces om te bekijken. De andere maakte tekeningen bij steekwoorden die je als bezoeker voor haar op een briefje kon schrijven. Voor het grote raam in de panoramazaal lag al een hele lange strook papier met alle resulterende tekeningen. Ik vind het wel een kunst hoor, om te kunnen werken terwijl allerlei mensen over je schouders meekijken!

Kunstcentrum Silkeborg Bad

We aten en dronken nog even wat lekkers in het museumcafé en liepen toen weer naar buiten om de kunstwerken daar te bewonderen.

Kunstcentrum Silkeborg Bad

En we daalden natuurlijk af naar de Arnakkekilden, de bron die aan de basis stond van dit kuuroord en die ook wordt gebruikt door brouwerij Carlsberg.

Kunstcentrum Silkeborg Bad

Op zoek naar de houten reus van Thomas Dambo

Na ons bezoekje aan de bron wandelden we verder door het bos, in de richting van de houten reus van Thomas Dambo die hier te vinden is. We kenden zijn werken al uit de buurt van Kopenhagen. Ook hadden we al eens onverwacht een van zijn reuzen langs de weg zien staan in Djursland. De reuzen (of eigenlijk trollen) van Thomas Dambo beginnen een soort rode draad te vormen in onze vakanties in Denemarken, want ook bij Silkeborg bleek er dus één te staan: Stærke Storm. Op het pad dat voor het kunstmuseum langs loopt, gaf een bordje al aan in welke richting we moesten lopen.

Onderweg kwamen we eerst nog langs dit uitkijkpunt. Zelfs met regenachtig weer dit het Deense merenhoogland (Søhøjlandet) vol met mooie plaatjes.

Kunstcentrum Silkeborg Bad

Een andere rode draad in onze vakanties in Denemarken zijn bunkers. Die vind je vooral aan de Deense westkust, maar ook hier in het bos bij KunstCentret Silkeborg Bad. Vanaf het najaar van 1943 was Silkeborg Bad namelijk het hoofdkwartier van de Duitse troepen in Denemarken. Na de oorlog bleef het sanatorium zwaar gehavend achter en het zou 10 jaar duren voordat het weer volledig in gebruik kon worden genomen. Een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van deze plek is te zien in het gebouw schuin tegenover het kunstmuseum.

Bunkermuseum Slkeborg

Even verderop was het zover: we hadden Staerke Storm gevonden!

Thomas Dambo Silkeborg

Ook de houten trollen van Thomas Dambo houden wel van een mooi uitzicht blijkbaar, want Staerke Storm heeft een mooi plekje uitgezocht. Dat kun je zelfs met deze grijze lucht nog wel zien.

Staerke Storm Silkeborg

We namen een iets andere weg terug door het bos en kwamen daarbij nog meer kunstwerken tegen. Ook is er een plek in het bos waar je op allerlei manieren muziek kunt maken. De grote instrumenten werkten als een magneet op alle kinderen die hier rondliepen – ook op die van ons.

Kunstcentrum Silkeborg Bad

Wandelen in Silkeborg: Silkeruten

Na onze eigen muzieksessie zat ons dagje Silkeborg met de kinderen erop. Het was een mooie dag zo! Maar zoals ik al zei: er is nog meer te doen in Silkeborg. We gingen nog een dag terug zonder de kinderen. Toen wandelden we de Silkeruten, een wandeling die niet alleen door de mooie natuur rondom Silkeborg loopt, maar ook langs meerdere musea in Silkeborg. Hier lees je meer over deze Silkeruten. Onderweg bezochten we een kunstmuseum, een historisch museum en het papiermuseum in Silkeborg. Ook AQUA Akvarium & Dyreparken KunstCentret Silkeborg Bad liggen aan deze wandelroute.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Varen vanuit Silkeborg: per kano of rondvaartboot

We vonden het zo fijn in Søhøjlandet, dat we in de meivakantie weer terug gingen. Deze keer was het een stuk lekkerder weer en dus grepen we de kans om vanuit Silkeborg het water op te gaan. Zelf deden we dat per kano – hier lees je meer over onze kanotocht vanuit Silkeborg. Maar je kunt vanuit Silkeborg ook prachtig varen met een rondvaartboot – op sommige tijdstippen zelfs met Hjejlen, een authentieke stoomboot uit 1861. Hier lees je meer over Hjejlen en de andere rondvaartboten.

kanovaren vanuit Silkeborg

Eten bij Jensens Bøfhus

Jensens Bøfhus is een begrip in Denemarken als het gaat om (betaalbaar) biefstuk eten. Jensens Bøfhus zit op meerdere plekken in Denemarken (en ik kwam ook een vestiging tegen tijdens onze fietstocht door Malmö in Zweden), maar wij gingen er in Silkeborg voor het eerst naartoe. Het restaurant (met groot terras) zit daar op een prachtige plek in een oud pand midden in het centrum.

jensen bofhus

Wil jij Silkeborg ook bezoeken? Wij verbleven bij Landal Søhøjlandet op maar 20 minuutjes van Silkeborg. Een mooie uitvalsbasis! Onze ervaring met dit park en nog meer leuke uitstapjes in de omgeving lees je hier.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van Søhøjlandet – en dan vooral vanaf het water – zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

Wij bezochten Silkeborg in samenwerking met Visit Aarhus Region en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

  1. Vanwege m’n werk, en privé belangstelling voor Denemarken, heb ik Silkeborg en omgeving goed leren kennen. Dus met veel plezier en herkennning deze blog gelezen !
    M.i. wel jammer dat de Man van Tollund onvermeld blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.