stoomboot Hjejlen in Silkeborg

Rondvaart vanuit Silkeborg: ga je mee met stoomboot Hjejlen?

Silkeborg ligt midden in het Deense merengebied Søhøjlandet (waar ook vakantiepark Landal Søhøjlandet ligt) en is dan ook een perfecte uitvalsbasis als je in deze regio het water op wilt gaan. Wij deden dit in onze meivakantie met een kano. Maar als je hier in de zomer bent, kun je ook kiezen voor een rondvaart vanuit Silkeborg. Hjejleselskabet heeft een hele vloot rondvaartboten, maar eentje is wel heel bijzonder: de authentieke stoomboot Hjejlen uit 1861.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

De geschiedenis van stoomboot Hjejlen

Hjejlen is de oudste op kolen gestookte raderboot ter wereld die nog in gebruik is. Zo’n 150 jaar geleden was het papierfabrikant Michael Drewsen die het idee kreeg om een stoomboot te laten bouwen om vanuit Silkeborg toeristen te laten rondvaren. Zelf wilde hij zijn vrienden en kennissen in Kopenhagen wel eens laten zien wat Silkeborg allemaal te bieden had. Drewsen zelf was ervan overtuigd dat het een goed idee was, maar dat was niet iedereen met hem eens. Hij had in eerste instantie nogal moeite om het benodigde geldbedrag bij elkaar te krijgen. Maar de papiermagnaat zette door, met behulp van een lening van de Deense staat die hij los kreeg vanwege zijn goede band met de Deense koning Frederik VII en zijn vrouw gravin Danner.

met de kano langs stoomboot Hjejlen in Silkeborg
Tijdens het kanovaren in Silkeborg kwamen we Hjejlen al tegen

Ouder dan Fregatten Jylland

Hjejlen werd in Kopenhagen gebouwd en toen ze eenmaal af was naar Silkeborg gevaren. Leuk weetje: Hjejlen is ouder dan Fregatten Jylland in Ebeltoft. Het schip voer tijdens die eerste tocht op weg naar Silkeborg zelfs langs de plek waar dit fregat nog in aanbouw was.

De naam die Michael Drewsen voor het schip koos, was de naam van een vogelsoort die veel voorkwam rondom Silkeborg (de Plevier). Later zouden ook de andere rondvaartboten in Silkeborg naar vogels vernoemd worden. Toen Hjejlen eenmaal klaar was en in Silkeborg aankwam, trok hij behoorlijk wat bekijks. Er waren in Silkeborg in 1861 nog geen auto’s en treinen, dus de stoomboot was een ongekend modern vervoermiddel. De ongeveer 2.000 inwoners wisten niet wat ze zagen.

street art van Hjejlen in Silkeborg
Hjejlen is nog steeds een begrip in Silkeborg

Op 24 juni 1861 maakten koning Frederik VII, gravin Danner en Michael Drewsen met en select gezelschap gasten de inaugurele vaart met Hjejlen, van Himmelbjerget naar Silkeborg. En die route kun je dus vandaag de dag zelf ook nog steeds beleven.

Van postboot naar complete vloot

Helaas viel het aantal toeristen dat wel een tochtje met Hjejlen wilden maken in eerste instantie nogal tegen. De plaatselijke bewoners vulden lang niet alle plaatsen aan boord. Maar Hjejlen werd ook nog gebruikt als postboot – wat je nog steeds kunt zien aan de postzegel in de scheepsvlaggen van de vloot.

vertrekplaats van de rondvaarten vanuit Silkeborg
Vertrekpunt van de rondvaartboten in Silkeborg

Al met al lukte het toch om de scheepvaartmaatschappij te behouden en nu is het rondvaart vanuit Silkeborg een zeer populair uitstapje in het Deense merenhoogland Søhøjlandet.

stoomboot Hjejlen in Silkeborg

Andere historische rondvaartboten

Tegenwoordig heeft Hjejleselskabet een hele vloot rondvaartschepen, die variëren van stoomboot Hjejlen uit 1861 tot een gemoderniseerde, volledig elektrische boot. Het merendeel van de rondvaartboten is van historische waarde:

  • Ternen uit 1896
  • Turisten uit 1903 (vertrekt niet vanuit Silkeborg, maar vanuit Ry naar Himmelbjerget)
  • Falken uit 1909
  • Hejren uit 1909
  • Vikingen uit 1923
  • Tranen uit 1931
  • Rylen uit 1948
  • En dan is er de moderne Mågen uit 1996, die volledig rolstoeltoegankelijk is.
stoomboot Hjejlen in Silkeborg
Stoomboot Hjejlen werkt nog helemaal zoals vroeger

Hop on, hop off

In het hoogseizoen zijn er meerdere keren per dag afvaarten vanuit de haven van Silkeborg naar Himmelbjerget. De route naar Himmelbjerget is nog hetzelfde als in 1861 en duurt 1 uur en 15 minuten (enkele reis).

En het leuke is: dit is meer dan een gewone rondvaart. Onderweg zijn 11 plekken waar je kunt uitstappen om een kijkje te nemen, een wandelingetje te maken of iets te eten of drinken, om op een volgende boot weer op te stappen. Je kunt natuurlijk ook aan boord blijven. Bij Himmelbjerget blijft de boot een half uur liggen voordat hij weer aan de terugweg begint.

route boot Silkeborg Himmelbjerget
Afbeelding met dank aan Hjejleselskabet

Het populairste dagje uit is varen naar de Himmelbjerg en dan een wandeling naar het uitkijkpunt op deze berg, waar je ook fijn kunt picknicken en waar kinderen zich vermaken in de speeltuin. Aan het einde van de dag neem je dan de boot weer terug.

Himmelbjerget Sohojlandet
Uitzicht vanaf Himmelbjerget

Maar er zijn ook andere uitstapjes bereikbaar met de boten van Hejleselskabet, zoals naar dierenpark en aquarium AQUA of Museum Jorn bij Indelukket. Of stap ergens uit voor een mooie wandeling – wij liepen de Silkeruten vanaf Indelukket, maar ook een andere wandeling die door Ry liep.

Heb je minder tijd, dan kun je ook kiezen voor een non-stop rondvaart van een uur of een avondrondvaart van 1,5 uur.

Tickets voor een rondvaart vanuit Silkeborg

Wil je ook meevaren met stoomboot Hjejlen of een van de andere rondvaarten vanuit Silkeborg of Ry? Hier vind je een overzicht van alle vertrektijden. Er is ook informatie in het Engels beschikbaar over de rondvaarten vanuit Silkeborg. En hier kun je online tickets boeken voor een rondvaart vanuit Silkeborg of en van de andere opstapplaatsen. Veel plezier en een goede vaart!

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van Søhøjlandet – en dan vooral vanaf het water – zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.