kanotocht vanuit Silkeborg

Kanovaren in het Deense merengebied: kanotocht vanuit Silkeborg

Toen we tijdens onze herfstvakantie in het Deense merengebied Søhøjlandet de Silkeruten wandelden, liepen we bijna voortdurend langs water. Af en toe kwam er iemand in een kajak voorbij. Ik dacht toen al: wat lijkt het me heerlijk om hier in de zomer het water op te gaan! Toen we in de meivakantie teruggingen naar dit gedeelte van de regio Aarhus – deze keer vanaf Landal Søhøjlandet – checkte ik meteen de website van Silkeborg Kanocenter om te kijken of we al een kanotocht konden maken. Wat bleek: ze gingen eigenlijk pas op 1 mei open, maar als je even contact opneemt, valt er wel wat te regelen. En zo stapten wij op een vrijdagochtend met zijn vieren in twee kano’s voor een mooi tochtje.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Kano huren in Silkeborg

Silkeborg Kanocenter zit in de haven in het centrum van Silkeborg, waar ook de rondvaartboten vertrekken. Op de parkeerplaats van de haven mag je met een parkeerschijf 4 uur gratis staan. Vanaf die parkeerplaats kan het niet missen: je ziet meteen al een heleboel kano’s en kajaks liggen aan de steiger in het water. Hier kun je een kano huren voor een bepaald aantal uren, of een van de één- of meerdaagse arrangementen boeken. Wij hadden maar een ochtendje de tijd en kozen voor een kort rondje met de kano vanuit Silkeborg.

met de kano langs stoomboot Hjejlen in Silkeborg
Ons vertrekpunt was vlak bij de ligplaats van rondvaartboot Hjejlen

Tips voor onderweg

Voordat we vertrokken, kregen we behalve de kano’s, peddels en zwemvesten ook een plattegrond en tips voor een route mee. Voor de tijd die wij beschikbaar hadden, was Avnsø een mooie bestemming. Dit is een meertje dat bereikbaar is via een smalle doorgang, die we zonder de aanwijzingen waarschijnlijk zo voorbij waren gevaren.

Met de kano door Silkeborg

Al op het eerste stukje kanovaren door Silkeborg werd duidelijk dat de plaatselijke bewoners zelf ook graag het water op gaan. Onderweg kwamen we regelmatig Denen tegen in kajaks en roeiboten. Vaak wensten ze ons heel vriendelijk een ‘god tur’. Ook was het erg leuk om naar de mooie huizen aan het water te kijken. Bijna allemaal hadden ze een boothuis en een tuinhuisje aan het water. Wat een geweldige plek om te wonen!

met de kano door Silkeborg in Denemarken

Langs Indelukket de meren op

Al snel voeren we door de natuur, langs de bospaden waar we tijdens het lopen van de Silkeruten hadden gewandeld. Ook kwamen we langs Indelukket, de jachthaven waar we in de herfst hadden geparkeerd om de Silkeruten te lopen, en om een bezoek te brengen aan kunstmuseum Jorn.

kanotocht vanuit Silkeborg

Zo peddelden we steeds verder. Het zonnetje scheen en het water was kalm. Het was heerlijk op het water, ook al was het pas eind april.

kanovaren door de natuur rondom Silkeborg

Toen we het eerste meer bereikten, werd het iets winderiger – maar wat was het mooi!

kanovaren op een meer in Denemarken

Nu was het even goed opletten geblazen, want voor deze plek hadden we hele specifieke aanwijzingen gekregen. Het eiland aan de rechterhand houden, een bord verboden voor motorvoertuigen en een smalle doorgang… Ja, daar was het!

kanovaren vanuit Silkeborg

Eigenlijk hadden we net de smaak te pakken en wilden we nog verder varen. Maar toen we op ons horloge keken, bleken we al langer onderweg dan we dachten. De tijd glijdt voorbij als je zelf zo heerlijk over het water glijdt. Omdat we nog een afspraak hadden die middag, besloten we toch maar terug te gaan. Jammer, maar we hadden best trek gekregen en zo zouden we mooi kunnen gaan lunchen in Silkeborg.

kanovaren in Denemarken
Op de terugweg naar Silkeborg

Onze tip: neem er de tijd voor!

Maar een volgende keer zouden wij langer gaan! Mijn tip zou dan ook zijn: neem ruim (langer dan onze 2 uur) de tijd, zodat je tijd hebt om hier en daar aan te leggen – er zijn hier zoveel mooie plekjes! Je kunt bijvoorbeeld naar:

  • Onze bestemming Avnsø: 1,5 uur non-stop heen en terug vanuit de haven van Silkeborg
  • De Små Fisk (shelter met kampvuurplaats): 2 uur non-stop heen en terug vanuit de haven van Silkeborg
  • Slåensø: 3 uur non-stop heen en terug vanuit de haven van Silkeborg
  • Skyttehusets Café/Ålekroen/Traktørstedet Ludvigslyst (horeca): 4 uur non-stop heen en terug vanuit de haven van Silkeborg
  • Himmelbjerget: 5-6 uur non-stop heen en terug vanuit de haven van Silkeborg

Neem een picknickmand mee en het wordt ongetwijfeld een heerlijke dag. Op de kaart die je meekrijgt, staan ook wandelpaden aangegeven voor als je even wilt aanleggen en de benen wilt strekken. Bij warm weer kun je ook nog een duik nemen onderweg.

Heb je na je kanotocht toch nog trek? Bij de aanlegsteiger van Silkeborg Kanocenter is ook een kiosk waar je onder andere ijsjes en hotdogs kunt kopen. Of loop in een paar minuutjes naar het centrale plein van Silkeborg, waar je een grote supermarkt vindt of kunt aanschuiven op een van de terrasjes, bijvoorbeeld van Jensens Bøfhus – een begrip in Denemarken als het gaat om biefstuk eten.

Of boek een tour

Je kunt bij Silkeborg Kanocenter ook uitgebreidere kanotours boeken: van dagtochten tot meerdaagse kanovakanties. Dit kan vanuit Silkeborg, maar ook vanaf andere opstapplaatsen aan de rivier de Gudenå. Vervoer terug naar je startplaats (zodat je niet hetzelfde stuk heen en terug hoeft) is mogelijk. Ook zijn er speciale pakketten voor als je op kanovakantie wilt met kleine of grotere kinderen. Alle informatie die je nodig hebt over de route en overnachten (op een camping of in een hotel) vind je op de website van Silkeborg Kanocenter. Of neem even contact op – ik had heel snel antwoord toen ik ze een mailtje had gestuurd.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van Søhøjlandet – en dan vooral vanaf het water – zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

Wij werden uitgenodigd om te komen kanovaren in Silkeborg voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.