Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Silkeruten: wandelen in het Merengebied van Denemarken

Tijdens onze herfstvakantie in Denemarken maakten we een wandeling waar ik al een tijdje naar uitkeek: we liepen de 12 kilometer lange Silkeruten. Ik had over deze wandeling in Søhøjlandet (het Deense merengebied) gelezen en wat me er zo leuk aan leek, is dat je zowel door de natuur loopt, als langs musea en door de stad SiIlkeborg. Ik was dus heel benieuwd en had er enorm veel zin in toen ik mijn wandelschoenen aantrok.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Parkeren bij Indelukket

Om te beginnen parkeerden we de auto bij Indelukket, een recreatiegebied in het Deense merenhoogland waar veel plezierbootjes liggen. Het was best een frisse herfstdag, maar in gedachten zag ik al helemaal voor me hoe het hier in de zomer moet zijn. Silkeborg is de outdoor-hoofdstad van Denemarken en Søhøjlandet is een ideale regio om te varen, fietsen of wandelen. Landal Søhøjlandet ligt wat dat betreft echt perfect als je houdt van een actieve vakantie in Denemarken.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Museum Jorn

Direct bij Indelukket staat Museum Jorn. In dit kunstmuseum kun je werken van de Deense Cobra-kunstenaar Asger Jorn zien, maar ook werken van andere kunstenaars die hij in zijn collectie had en aan het museum en de stad Silkeborg heeft geschonken. Maar eerlijk gezegd was het voor ons vooral een fijne plek om (na een kort rondje door het museum) nog even een kopje koffie te drinken voordat we aan de wandeling zouden beginnen.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Museum Silkeborg

Een klein stukje verderop was het alweer tijd voor het volgende museum: Museum Silkeborg. Dit museum is gevestigd in het oudste gebouw van Silkeborg, uit 1767.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Dit museum biedt een kijkje in de geschiedenis van deze regio en staat vooral bekend om het goed bewaarde stoffelijke overschot van de Man van Tollund. Dit veenlijk uit ongeveer 400 voor Christus werd in 1950 vlak bij Silkeborg gevonden. Het is heel goed bewaard gebleven. Het museum heeft ook een reconstructie gemaakt van hoe Tollundmanden er bij leven moet hebben uitgezien.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Als bruggetje tussen dit verre verleden en onze wandeling had het museum ook een expositie over Silkeborg als outdoor-hoofdstad van Denemarken, waar je onder andere virtueel kunt gaan kanovaren. Op foto’s was te zien dat dit – als er sneeuw ligt in Denemarken – ook dé plek is om te gaan langlaufen of misschien zelfs wel skiën.

Naar het papiermuseum

Op naar het volgende museum! Bij de plek waar de rondvaartboten vertrekken vanuit Silkeborg staken we het water over naar het Papiermuseum.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Papirmuseet is gevestigd de oude papierfabriek die aan de basis van de stad stond. Hier is ook het Jutlands Muziektheater gevestigd. De toegang tot het museum bevindt zich op de eerste verdieping.

In het museum laten vrijwilligers zien hoe hier papier werd en wordt gemaakt. Silkeborg is ontstaan rondom de papierfabriek, dus papier is – net als de Tollund-man – heel belangrijk voor de stad. En kijk eens hoe mooi die twee samenkomen in dit handgemaakte papier met een watermerk van de Man van Tollund erin.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Lunch in Silkeborg

Veel kilometers hadden we er nog niet op zitten, maar het was inmiddels wel alweer lunchtijd. Daarom weken we een klein stukje van de route af en liepen we het centrum van Silkeborg in. Hier kun je heerlijke Deense broodjes halen bij een bakker of de grote supermarkt Føtex. Een andere fijne plek om te lunchen vonden wij Jensens Bøfhus. We hadden hier al vaak over gehoord van echte Denemarken-fans, maar we waren er nog nooit zelf geweest. Dat moest maar eens veranderen!

Jensens Bøfhus zit in Silkeborg in een mooi pand aan het grote plein in het centrum.

jensen bofhus

Jensens Bøfhus staat bekend om de biefstuk. Nou eet ik meestal niet zo uitgebreid tussen de middag, maar ze hebben gelukkig ook een speciale (kleine) lunchversie, die je tot 16.00 uur kunt bestellen.

jensen bofhus

Het smaakte allemaal prima!

jensen bofhus

De natuur in

Nu begonnen we aan het grootste stuk wandelen door de natuur rondom Silkeborg. Bijna voortdurend liepen we langs de waterkant, soms door bos en soms door moeras.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Onderweg kregen we het ene na het andere mooie uitzicht op het water voorgeschoteld, ook al waren dit geen uitkijkpunten op grote hoogte. Daarvoor raad ik je deze route langs uitkijkpunten in het Deense merengebied aan.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Opnieuw moest ik eraan denken hoe het hier in de zomer moet zijn. Het is dan echt een goed idee om je zwemkleding mee te nemen of onder je wandelkleren aan te trekken, zodat je een frisse duik kunt nemen. Maar de herfstkleuren maakten de route ook heel erg mooi.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

KunstCentret Silkeborg Bad

Na een stuk wandelen door deze afwisselende natuur kwamen we uit op een plek die we een paar dagen eerder al hadden bezocht: KunstCentret Silkeborg Bad. Toen hadden we niet alleen het kunstmuseum bezocht, maar ook een wandeling gemaakt langs de Arnakkebron, de kunstwerken en bunkers bij het kunstcentrum en naar de houten reus van Thomas Dambo (die je misschien wel kent uit de buitenwijken van Kopenhagen).

Deze keer liepen we langs het kunstcentrum en vervolgden we de route, die verder liep door een mooi bos. In dit bos bleken nog meer kunstwerken te staan, die we tijdens ons vorige bezoek aan het kunstcentrum niet hadden gezien.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Østre Søbad

We hadden de afgelopen dagen al best veel gelopen (onder andere rondom het meer Knudsø) en begonnen onze benen wel een beetje te voelen. We passeerden het uitzicht bij Kroghs Baenk en dachten hiermee de mooiste plekjes van de route wel zo’n beetje gehad te hebben. Maar de grootste verrassing van deze wandeling moest nog komen.

Opeens stonden we bij een mooi paviljoen aan het water, met twee cirkelvormige loopbruggen erbij – een soort oneindige brug in het klein. We waren bij Østre Søbad, een strand aan een van de schoonste meren van Denemarken, het Almindsø.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

In het houten gebouw aan het strand staan banken om even uit te rusten, er zijn toiletten en kleedruimtes en je kunt er douchen. Er is zelfs een sauna, waarvoor je een cijfercode nodig hebt. Die krijg je als je een dagkaart koopt op deze website. Hier vind je meer informatie over de sauna en de regels voor het gebruik ervan.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Østre Søbad is duidelijk een populaire plek. Na een tijdlang wandelen en nauwelijks mensen tegenkomen, was het hier een gezellige boel. Mensen namen een frisse duik na een bezoek aan de sauna. haalden koffie bij het koffiestalletje op het strand en pauzeerden hier even op hun fiets- of wandeltocht. Er hangt hier echt een leuke sfeer en je kunt je hier bij mooi weer makkelijk een tijdje vermaken – ook als je met kinderen op vakantie in Denemarken bent.

Zelf waren we het liefst de sauna in gegaan, maar we hielden het bij een rondje over de steiger.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

De laatste loodjes

Je ziet het al aan de foto’s: de zon begon alweer aardig te zakken. Als je alles onderweg wilt bekijken, mag je zeker een hele dag uittrekken voor deze wandeling. We waren dan ook blij dat we AQUA Akvarium & Dyrepark, waar de Silkeruten ook (bijna) langs komt, al hadden gezien. Anders waren we echt tijd tekort gekomen.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Op het laatste stukje voordat we weer terug waren bij Indelukket, hadden we gezelschap van een kajakvaarder die dezelfde kant op ging. Ook kwamen we steeds meer wandelaars en joggers tegen. Het was duidelijk dat voor de Denen die geen vakantie hadden de werkdag er weer op zat. Veel mensen maakten van het droge weer gebruik om nog even lekker naar buiten te gaan.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Onze wandeling over de Silkeruten zat er juist op. Moe maar voldaan stapten we weer in de auto. Ik denk dat dit in elk jaargetijde een hele mooie wandeling is. Kleurrijk in de tijd van de herfstkleuren en frisgroen in de lente. In de zomer kun je de wandeling aanvullen met even zwemmen en in de winter zullen de uitzichten bij gebrek aan bladeren aan de bomen nog weidser zijn.

Praktische informatie over de Silkeruten

Zou jij de Silkeruten wel eens willen lopen – in welk jaargetijde dan ook?

Hier vind je meer informatie over de Silkeruten en hier vind je een plattegrond van de route. De route is ook gemarkeerd met witte pijlen en stippen, soms met ‘Silkeruten’ erbij. Ook staan op meerdere plekken onderweg borden met een plattegrond van de route. Behalve bij Indelukket kun je je wandeling ook starten bij de parkeerplaats van Odden of Ørnsø (zie plattegrond).

Zoek je nog een verblijf in de buurt van de Silkeruten? Wij vonden Landal Søhøjlandet echt een superfijn plek.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van Søhøjlandet – en dan vooral vanaf het water – zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

Wij bezochten het Deense Merengebied (Søhøjlandet) in samenwerking met Visit Aarhus Region en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.