monsted kalkgruber

Mønsted Kalkgruber: lopen door de grootste kalksteenmijn ter wereld

Op zich zijn we tijdens onze vakanties in Denemarken het liefst zoveel mogelijk buiten. Maar toen er echt voor een hele dag regen werd voorspeld, gingen we toch op zoek naar iets overdekts in de buurt van onze camping. Onze keuze viel op Mønsted Kalkgruber, de grootste kalksteenmijn ter wereld. En we waren niet de enigen…

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Wat is Mønsted Kalkgruber?

Mønsted Kalkgruber is een kalksteenmijn – en niet zomaar eentje. Het is de grootste kalksteenmijn ter wereld. Al meer dan 1000 jaar geleden ontstonden hier de eerste, toen nog open groeves. Het probleem was alleen dat die bij slecht weer veranderden in een grote modderpoel. Daarom werd later steeds meer kalksteen ondergronds gewonnen, eerst alleen in de winter en later het hele jaar door. Eerst moest alle opbrengst met pure mankracht naar boven worden gebracht, later gebeurde dat steeds meer met machines via schachten en rails.

kalkgroeve monsted

De kalksteen die hier vanaf de late Middeleeuwen werd gewonnen, werd gebruikt voor de bouw van kloosters, kerken en kastelen, maar later ook voor de metaalindustrie, de chemische industrie en de landbouw. In 1956 stopte de mijnbouw hier en in 1980 werd Mønsted Kalkgruber uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

monsted kalkgruber

In de kalksteenmijn, waar het constant 8 graden is, kun je een presentatie bekijken over de geschiedenis van de mijn. Normaal gesproken rijdt er een treintje door de mijn en kun je ook zien hoe hier kazen van Arla liggen te rijpen, maar die onderdelen waren vanwege COVID-19 gesloten. In het gebouw met de kalkovens vind je nog meer informatie over de mijn. Ook kun je een van de schoorstenen beklimmen.

kalkmijn monsted denemarken

Vleermuizen

Als je vleermuizen wilt zien, moet je hier niet in de zomer komen, maar in de nazomer of (beter nog) het voorjaar. Vleermuizen komen hier namelijk overwinteren – met wel 18.000 tegelijk. In augustus beginnen ze terug te komen van hun ‘zomervakantie’ op andere plekken in heel Jutland. In de winter trekken ze zich terug in spleten en zijn ze dus weer wat moeilijker te zien. Maar tegen het voorjaar gaan ze al af en toe naar buiten om te kijken of de winter al voorbij is. Dan hangen ze aan de muren en plafonds en kun je ze dus goed zien.

Op het terrein loopt ook nog een natursti van één kilometer, maar die hebben we vanwege de regen niet bekeken. Ook zijn er genoeg picknickplekken en is er een speurtocht voor kinderen.

Even over de drukte

Het was best druk in Mønsted Kalkgruber – drukker dan we gewend zijn in Denemarken. Op de stranden en tijdens wandelingen komen we vaak geen mens tegen. Maar toen we kwamen aanrijden bij Mønsted Kalkgruber, zagen we meteen dat de parkeerplaatsen behoorlijk vol stonden. Steeds meer mensen parkeerden hun auto in de berm. Bij de kassa stond een hele lange rij.

Tip: als jij ook niet van drukte houdt, bezoek Mønsted Kalkgruber het liefst als de Denen zelf geen vakantie hebben. Dan is het vast rustiger. Dat kan vanaf half augustus, maar ook in de mei- of herfstvakantie. Wij vinden die vakanties zelf ideaal voor een vakantie in Denemarken en gaan dan vaak een week naar een vakantiewoning. Voor Mønsted Kalkgruber zijn Landal Søhøjlandet en Landal Ronbjerg bijvoorbeeld een goede uitvalsbasis.

Kongenshus Hede en andere tips in de omgeving

Omdat we maar kort in de kalksteenmijn waren gebleven, wilden we ondanks de regen graag nog even een frisse neus halen. Dat deden we in heidegebied Kongenshus, waar we weer bijna alleen waren.

Wil je weten wat we nog meer deden tijdens onze vakantie in deze regio? Hier vind je alle bezienswaardigheden die wij in twee weken bezochten vanaf onze kleine, rustige camping in Denemarken.

Je kunt Mønsted Kalkgruber ook goed bezoeken vanaf vakantiepark Landal Rønbjerg.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.