rendieren in Denemarken

Rendieren in Denemarken? Vroeger wel: in Kongenshus Renpark

In een van de folders die ik had gehaald bij de receptie van onze camping bij de Limfjord trok een plaatje mijn aandacht. Wat?! Leven er rendieren in Denemarken? Het bleek te gaan om een rendierpark dat al lang niet meer bestaat. Toch wilde ik deze plek graag even bezoeken. Op naar Kongenshus Hede!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Niels, Sara en hun rendieren

Kongenshus Hede is een heidegebied in Midden-Jutland. In 1910 kwam ene Johannes Bech op het idee om daar een rendierpark te openen. Hans Dall wilde wel in het project investeren. Hij kocht land en liet een hotel bouwen. Ook kwam er een uitkijktoren om de rendieren te kunnen bekijken.

rendieren in denemarken

Toen konden de rendieren komen. En er waren natuurlijk mensen nodig die verstand hadden van rendieren, om ze te hoeden. Dat werden Niels en Sara Nordfjell. In 1914 kwamen ze uit Noord-Noorwegen naar Kongenshus Renpark. Sara serveerde in een Samitent koffie voor belangstellenden die kwamen kijken. Niels vertelde intussen verhalen uit het Hoge Noorden – en over de 400 rendieren die ze uit de regio Trondheim hadden meegenomen.

rendieren in Denemarken

Helaas liep het al vrij snel slecht af met de rendieren. Ze konden op de Deense heide niet genoeg voedsel vinden en een besmettelijke ziekte kreeg de kudde in zijn greep. Uiteindelijk zijn de rendieren geslacht en als goulash naar het vanwege de Eerste Wereldoorlog hongerende Duitsland geëxporteerd. Vervolgens verkocht Dall het terrein.

uitkijktoren kongenshus
De uitkijktoren staat er nog steeds.

Kongenshus Mindepark

Er zijn dus nu geen rendieren meer op de heide van Kongenshus. Die is trouwens genoemd naar de Deense koning Frederik V, die opdracht gaf tot het cultiveren van de heide. Wel kun je nog steeds mooi wandelen op de heide. Vooral in de nazomer, wanneer de heide paars kleurt, moet het hier erg mooi zijn. Grote kans dat je op de 1200 hectare aan heide alleen grazende schapen tegenkomt.

Je kunt parkeren bij Kongenshus Kro & Hotel (waar ook een natuurcentrum is), of bij de uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren loopt een pad met heel veel gedenkstenen erlangs naar een cirkel met nog meer gedenkstenen eromheen. Deze keer hebben de in totaal meer dan 300 stenen niets met Vikingen te maken. Op de stenen staan de namen van mensen die sinds 1754 hebben bijgedragen aan de cultivering en van de heide. Dit gedenkpark heet Kongenshus Mindepark.

kongenshus mindepark

Behalve dit bijzondere gedenkpark zijn in het landschap van Kongenshus Hede, dat werd gevormd door smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd, grafheuvels uit de steen- en bronstijd te vinden.

Meer zien in de omgeving

Wij combineerden onze wandeling bij Kongenshus Hede met een bezoekje aan Mønsted Kalkgruber. Wil je weten wat we nog meer deden tijdens onze vakantie in Midden- en Noord-Jutland? Kijk dan hier welke bezienswaardigheden rondom de Limfjord wij bezochten. Daar kun je ook zien waar alle bezienswaardigheden – inclusief Kongenshus Hede – op de kaart liggen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.