sevel camping denemarken

Kleine camping bij de Limfjord in Denemarken: Hedelandets Camping

Eigenlijk hadden we ons al helemaal ingesteld op een camping in eigen land. Onze rondreis door Zweden en Noorwegen moest maar een jaartje wachten. Het kwam als een verrassing dat Denemarken toch nog besloot de grenzen voor enkele landen te gaan openen. Het begon te kriebelen: zouden we dan toch… Toen Denemarken ook echt van oranje naar geel was gegaan, hakten we de knoop door: we gingen op vakantie naar Denemarken. Na onze eerdere vakanties in Zuidwest-Jutland, op Funen, in Djursland, in de regio Hvide Sande en op Møn kozen we deze keer voor een vakantie bij de Limfjord in Noord-Jutland. Ik ging op zoek naar een kleine camping en kwam uit bij Hedelandets Camping in Sevel. Normaal reserveren we nooit, maar deze keer moesten we aan de grens kunnen laten zien dat we minstens 6 nachten hadden gereserveerd. We namen de gok en reserveerden.  Het bleek (voor ons) een schot in de roos – en ik vertel je graag waarom. 

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Kleine camping bij de Limfjord

De meeste campings in Denemarken vinden wij nogal groot, terwijl wij liever een rustige, kleine camping hebben. Veel campings in Denemarken zijn erg populair omdat ze aan het strand liggen – dat hoef voor ons niet zo nodig. We zoeken het water toch wel op tijdens de uitstapjes die we maken. Een camping in het binnenland is voor ons dan ook vaak de ideale oplossing: daar zijn de Deense campings wat kleiner en rustiger.

In dit geval kwam ik na even zoeken uit bij Hedelandets Camping. Deze camping zag er knus uit (geen lange ‘straten’ vol zij aan zij geparkeerde caravans) en lag ook nog eens gunstig voor veel bezienswaardigheden rondom de Limfjord die we wel wilden bekijken. Echt heel klein is de camping niet, maar dat voelt wel zo, omdat hij is verdeeld in kleine veldjes. En in die rare zomer van 2020 hadden wij zo’n veldje twee weken lang bijna voor ons alleen.

sevel camping denemarken

De voordelen van Hedelandets Camping

Behalve de ligging had deze camping in onze ogen een aantal grote voordelen, namelijk: 

 • De plekken zijn ruim, met boompjes en struikjes afgebakend en verdeeld over meerdere kleine veldjes
 • Er is gratis wifi (wel even een inlogcode halen bij de receptie)
 • Op loopafstand (via het binnendoorpaadje echt maar een paar minuutjes lopen) is een supermarktje dat elke dag van 7-19 uur open is. Handig als je ‘s morgens verse broodjes wilt halen, of ‘s avonds toch nog iets vergeten bent voor het avondeten. Voor een grotere supermarkt reden we af en toe naar Vinderup, 6 km van de camping. 
 • Als je uit eten wilt, kun je terecht in Sevel Kro naast de supermarkt. 
 • Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je ook pizza bestellen op de camping.
 • Ben je op vakantie in Denemarken met kinderen, dan kies je vast een plaatsje bij de speeltuin en het springkussen op de camping
 • Hedelandets camping heeft ook een klein zwembad. 
 • Bij de receptie vind je volop toeristische informatie over wandelingen en uitstapjes in de omgeving.
 • En Anette, die je bijna altijd daar verwelkomt, is supervriendelijk. Wij kwamen aan om 13.05 en zagen toen dat de receptie gesloten is tussen 13 en 15 uur. Maar terwijl wij stonden te twijfelen wat we zouden doen, kwam Anette al naar buiten om te zeggen dat we een plaatsje konden zoeken. Plaats was er zat, en dat was deze zomer vanwege het afstand houden wel zo fijn
 • Er zijn meerdere sanitairgebouwen met ruime douches (merendeel gezinsdouches) en altijd genoeg zeep/handdoekjes/desinfecterende handgel. Je hebt nergens muntjes nodig voor warm water. Bij het douchen krijg je met een druk op de knop 1,5 minuut warm (en ook echt flink warm!) water. Na die 1,5 minuut kun je gewoon nog een keer op de knop drukken. De knop bevindt zich in het douchehokje, dus je hoeft er niet voor naar ‘buiten’ te stappen.
 • In de openbare keuken kun je afwassen met warm (heet) water, gebruikmaken de oven of gaspitten of (als je zelf geen plek met elektriciteit hebt) je waterkoker laten pruttelen. 

Wandelen vanaf Hedelandets Camping

Nog een laatste maar wel groot voordeel van deze kleine camping is dat je vanaf de camping of na een paar minuutjes rijden met de auto schitterende wandelingen kunt maken. Anette geeft je er graag informatie over.

Deze wandelingen maakten wij:

Præstegårds stien

Direct vanaf de camping (linksaf op de Hjerlhedevej) begint bij de shelter van de scouting een korte route (1,8 km) langs rode paaltjes. Je komt op deze Præstegårds stien door het bos en langs golvende akkers.

wandelen vanaf sevel camping in denemarken

Æ Gjæv

Ook direct vanaf de camping, maar dan vanuit het dorpje Sevel, ligt de wandeling Æ Gjæv. Die gaat door een dal dat tijdens de laatste ijstijd is uitgesleten. Je komt er via de trap aan de straten Nautrupvej of Skraenten. Na een tijdje wandelen door het dal kom je bij Stubbergård, waar je terug kunt lopen naar Sevel of je wandeling kunt uitbreiden met wandelingen bij het Stubbergård sø (zie hierna).

wandelen vanaf sevel camping in denemarken

Stubber kloster 

De wandelingen bij Stubbergård kun je ook afzonderlijk maken. Hiervoor hoef je maar een paar minuutjes te rijden en volg je het bordje naar de parkeerplaats en ‘natursti’ aan de rechterkant van de weg van Sevel naar Mogenstrup. Vanaf deze parkeerplaats (met toilet en picknicktafels) maakten wij twee wandelingen. De ene was het pad naar de kloosterruïne. Het nonnenklooster dat hier stond, was oorspronkelijk veel groter – slechts een deel van een van de vleugels is bewaard gebleven. De oudste vermelding van het klooster die is gevonden is uit 1268.

wandelen vanaf sevel camping in denemarken

Je kunt er ook naar binnen en behalve mooie gewelven troffen we daar ook een nestje zwaluwen aan.

wandelen vanaf sevel camping in denemarken

Wij liepen hetzelfde stuk heen en weer naar het klooster: vanaf de parkeersplaats rechtdoor door de hekken die de loslopende runderen binnen houden.

Mosestien 

Vanaf dezelfde parkeerplaats kun je een rode rondwandeling van 1,7 km volgen: Mosestien. Deze route is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Onderweg kom je langs een vogelobservatiehut en de Sortehusene (huizen met rieten daken). Als ik het goed begrijp, werden deze huizen gebruikt voor de palingvangst en als badhuis.

wandelen vanaf sevel camping in denemarken

Je kunt er ook voor kiezen om een wandeling  van 14 km om het hele meer Stubbergård sø te maken (de gele route). Als je hier dan nog bovenstaande wandeling vanuit Sevel langs Æ Gjæv aan toevoegt en je dus helemaal vanuit Sevel om het meer loopt en weer terug, ben je ongeveer 20 km onderweg

Ådalstien ved Flyndersø

Aan de linkerkant van de weg van Sevel naar Mogenstrup staat nog een parkeerplaats/natursti aangegeven: die van Ådalstien ved Flyndersø. Als je hier de blauwe route volgt, loop je 3,5 km aan weerszijden van de Stubber Å. Wij vonden het echt een schitterende route. Op het verste punt kijk je uit over het meer Flyndersø. Verder zijn er veel kleine heuveltjes en kuilen. De zijn gevormd toen aan het einde van de laatste ijstijd de ijskap smolt, maar verspreid in het landschap nog klompen ijs achterbleven. Deze vormden de kuilen tot ze eindelijk helemaal waren weggesmolten. Er waren weer loslopende runderen en in de verte hoorden we het fluitje van de stoomtrein in openluchtmuseum Hjerl Hede, dat hier hemelsbreed vlakbij ligt.

wandelen vanaf sevel camping in denemarken

Behalve bij Stubber kloster kwamen we tijdens onze wandelingen vanaf Hedelandets Camping niemand tegen. Wat een rust en wat een mooie natuur!

Bezienswaardigheden vanaf deze camping bij de Limfjord

Behalve deze wandelingen bezochten we vanaf deze camping de volgende bezienswaardigheden: 

In deze blogpost vind je al deze bezienswaardigheden rondom de Limfjord op de kaart, zodat je goed kunt zien welke in de buurt van jouw camping of vakantiewoning liggen.

Al met al beviel het ons hier zo goed en was er zoveel te zien en te doen, dat we hier in plaats van één week onze hele vakantie van twee weken zijn gebleven. En de dingen die ik in mijn hoofd had maar die hierdoor vervielen, die komen we tijdens onze volgende vakantie in Denemarken!

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.