tilde houten reus

Met kinderen naar Denemarken? Ga op zoek naar deze 10 houten trollen!

Misschien heb je wel eens gelezen over de zes houten reuzen die zich ten zuidwesten van Kopenhagen hebben verstopt. Wij zochten ze al eens op en dat was een leuke speurtocht. Die speurtocht kun je nu flink uitbreiden, want je kunt nu ook op zoek naar tien nieuwe reusachtige houten trollen die zich verspreid over Denemarken hebben verstopt in het bos, langs het water en zelfs boven op een auto. Ook deze metershoge houten sculpturen zijn ontworpen door recyclekunstenaar Thomas Dambo samen met zijn team van vrijwilligers.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Het Grote Trollenfestival

In 2020 moest Thomas Dambo (1979) door Covid-19 halsoverkop terugkomen naar Denemarken. Eenmaal daar aangekomen moest hij twee weken in quarantaine. De quarantaine, de onzekerheid over zijn wereldwijde projecten en zijn plotseling lege agenda vielen hem zwaar. Maar uiteindelijk gaf deze periode hem de inspiratie voor een nieuw project in eigen land: een corona-proof speurtocht naar reusachtige trollen in de Deense natuur. Hij noemde het project Den Kæmpestore Troldefolkefest (Het Grote Trollenfestival).

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Waar vind je de houten trollen in Denemarken?

Om alle trollen te vinden, kun je deze trollenkaart gebruiken. Daarop staan ook de zes houten reuzen bij Kopenhagen die wij opzochten. Maar zelfs met de trollenkaart kan het af en toe nog goed zoeken zijn. En dat is juist het leuke! Trek de natuur in en laat je verrassen tijdens deze reusachtige speurtocht.

De tien houten trollen zijn:

  • Kapitajn Nalle vind je in een oud industrieel gebied in Nordhavn bij Kopenhagen, waar Dambo zijn werkplaats heeft. Hij sleept een bootje achter zich aan.
  • Pil Tusindtunge, de ‘trol met de duizend tongen’, kan zowel met mensen als met de natuur praten. Ze ligt verstopt op het eilandje Egholm bij Aalborg. Overdag verzamelt ze stenen met daarop wensen van voorbijgangers. Iedereen mag een steen in Pils mandje gooien. ‘s Nachts overlegt ze met de dieren in het bos of de wensen vervuld kunnen worden of niet.
  • Hans Hulehånd houdt zich schuil op het eiland Funen, in een bos tussen Skibhusene en Stige Ø. Hans heeft het huisje volledig in zijn ‘handpalmen’. Deze speurtocht kun je ook goed met de fiets doen, want hij is 5 kilometer lang.
  • Stærke Storm: de sterke trol Storm zit in het bos rond Ørnsø bij Silkeborg. Hij is verdrietig omdat de bomen in het dal gekapt zijn. Hierdoor moeten de andere bomen alle wind opvangen. Daarom is Storm voor deze bomen gaan zitten, om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. Deze trol hebben wij opgezocht – hoe dat was, lees je hier.
  • Bjarke Cirkelsten zit in een cirkel van stenen in Naturpark Amager, even buiten Kopenhagen. Bjarke is vernoemd naar een boshelper van het bedrijf Amager Skovhjælpere.
  • Ask fra Ashøj zit boven op de heuvel Ashøj – met 93 meter het hoogste punt van Thy. Ask is de grootste trol van Denemarken Hij zit stilletjes te mediteren, met een steen in de ene hand en een stok in de andere.
  • Anker Drømmefanger, oftewel Anker de Dromenvanger, woont op een geheime plek op het eiland Fanø. Anker is erg begaan met het milieu en zou graag zien dat mensen afval op het strand en in de natuur inzamelen en inleveren om te laten recyclen.
  • Runde Rie (Ronde Rie) zit gefocust aan de waterkant van Lynghøjsøer en heeft haar visgerei bij zich in de hoop een visje te vangen. Bij mooi weer kun je zelf in het water springen en een rondje zwemmen met Rie op de achtergrond.
  • Lange Liv zit op een eiland in Kopenhagen. Ze is bang om het eiland te verlaten en de zee in te gaan omdat ze – zoals zoveel trollen – bang is dat er vissen haar oor in zullen zwemmen. Dat kietelt namelijk nogal!
  • Ivan Evigvår is drie meter hoog en staat ten zuiden van Kopenhagen met een bord en een staf in zijn handen. Op het houten bord is een inscriptie te lezen. De staf heeft Thomas Dambo van een lokale visser gekregen.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Kopenhagen kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven fotograferen – het kan allemaal!

Behalve de zes houten reuzen en de tien houten trollen heeft Thomas Dambo nog meer houten sculpturen gemaakt – in Denemarken en daarbuiten. Je vindt ze allemaal op trollmap.com en thomasdambo.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.