natuurhistorisch museum aarhus

Wat kun je allemaal doen in Aarhus als het regent?

Tijdens onze herfstvakantie in Denemarken was er één dag waarop echt alleen maar regen werd voorspeld. De perfecte dag dus om bezienswaardigheden op te zoeken waarbij we lekker binnen zouden zijn. Gelukkig heeft de stad Aarhus die genoeg. We besloten ook gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zo hoefden we niet door de regen terug te lopen naar de auto, maar konden we gewoon de dichtstbijzijnde bushalte opzoeken en meteen met de bus naar onze accommodatie rijden. Dat beviel allemaal erg goed. Dus vraag je je ook af wat je kunt doen in Aarhus als het regent? Dan heb je misschien wel iets aan deze route langs musea en fijne plekken om te lunchen en dineren.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Met de bus naar Aarhus

We sliepen deze keer bij Danhostel Aarhus en een van de handige dingen daaraan was, dat er vlakbij een bushalte was waar best veel en vaak bussen stopten (halte Marienlund). Vanaf hier namen we bus 1A naar halte Aarhus Universitet/Nordre Ringgade. Dit was maar een klein stukje rijden, maar als we waren gaan lopen, waren we vast en zeker meteen al natgeregend.

(Op de fiets kan natuurlijk ook. Handig om te weten: in Aarhus kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen. )

Natuurhistorisch Museum Aarhus

Het eerste museum dat we op deze dag bezochten, was het Natuurhistorisch Museum van Aarhus. Hier bekeken we onder andere een expositie over de wolf in Denemarken. In Denemarken speelt hetzelfde als in Nederland: al heel lang geleden leefden er wolven, maar een tijd lang waren die verdwenen. Nu zijn ze terug en de meningen over of dat een goede zaak is, zijn verdeeld.

natuurhistorisch museum aarhus

Verder kun je in het Natuurhistorisch Museum allerlei dieren bewonderen, of ze nu zijn opgeprikt, opgezet of op sterk water zijn gezet.

natuurhistorisch museum aarhus

Je kijkt er je ogen uit en dat leverde bij onze kinderen interessante vragen en discussies op.

Heb jij wel mooi weer in Aarhus? Dan vind je hier een wandeling langs bezienswaardigheden in Aarhus die juist vooral buiten zijn.

Steno Museum Aarhus

Even verderop op hetzelfde terrein van de universiteit van Aarhus staat het Steno Museum. Dit is een museum over de wetenschap, waar je van alles te weten komt over bijvoorbeeld elektriciteit, radiogolven en radioactiviteit.

steno museum aarhus

We kregen een kijkje in de deeltjesversneller van CERN en doorliepen interessante tentoonstellingen over medische toepassingen van wetenschappelijke ontdekkingen, en over hoe ons ideaalbeeld van het menselijk lichaam in de loop der jaren is veranderd.

steno museum aarhus

Maar we konden ook dingen doen in dit museum, zoals het effect bekijken van allerlei verschillende soorten spiegels en slingerinstallaties in werking zetten.

Lunchen in de tropische kas

Na ons bezoek aan dit wetenschapsmuseum moesten we toch echt een stukje lopen. Aarhus is een compacte stad en Google Maps gaf aan dat we lopend sneller zouden zijn dan met het openbaar vervoer. Gelukkig was het net even droog en zo kwamen we tussen de buien door aan bij de tropische kas van Aarhus.

stedentrip aarhus botanische tuin

Het was inmiddels lunchtijd geweest, maar in de twee eerdere musea was het vanwege het regenachtige weer erg druk. Er was geen plekje te vinden in de museumcafés. In de tropische kas was plek zat. We namen het ervan met wat lekkere loaded nachos.

lunch tropische kas aarhus

Daarna liepen we natuurlijk nog door de kas heen, lekker warm tussen de cactussen, palmbomen en vlinders. Vergeet als je hier bent niet om ook even de toren in de koepel te beklimmen, vanwaar je leuk over de groene bladeren kunt uitkijken en de vlinders goed kunt zien zitten.

Den Gamle By

Dicht bij de tropische kas staat het openluchtmuseum van Aarhus: Den Gamle By. Hier was het, in tegenstelling tot de musea die we ‘s morgens bezocht hadden, heerlijk rustig. En dat terwijl het toch best vaak droog was. Ging het toch weer even regenen, dan doken we gewoon een van de vele oude gebouwen in. Hier vind je een uitgebreid verslag van ons bezoek aan Den Gamle By.

ARoS Konst

Na Den Gamle By was er nog één ding dat de kinderen echt weer wilden bezoeken in Aarhus: het regenboogdak van ARoS, het museum met de grootste kunstverzameling in Denemarken buiten Kopenhagen.

regenboogdak aarhus

We hadden inmiddels al zoveel gelopen en gezien, dat we geen puf meer hadden om de zalen door te lopen. Maar een paar rondjes over het regenboogdak zaten er nog wel in. Het is zo leuk om te zien hoe de kleuren, de lichtinval en het uitzicht op de stad steeds veranderen! In de verte zagen we de toren van pretpark Tivoli Friheden, waar we eerder al waren geweest. En we konden Riis Skov zien liggen, waar onze jeugdherberg stond.

regenboogdak aarhus

Aarhus Street Food

Het was mooi geweest. Net als tijdens onze vorige citytrip Aarhus sloten we de dag af bij Aarhus Street Food. Het valt niet mee om hier te kiezen wat je wilt eten, want het aanbod is enorm! Binnen zat het helemaal vol, maar gelukkig waren er buiten ook tafels onder parasols die de regen goed tegenhielden. Er waren zelfs straalkachels opgehangen onder de parasols, dus we waren heel blij met ons plekje op het terras.

Aarhus Street Food

Voor ons werd het een mix van pizzapunten, pannenkoeken, Griekse en Turkse schotels. Als toetje haalden we zo’n leuk en lekker ijsje bij Popsicle Aarhus. Ook weer moeilijk kiezen!

Aarhus Street Food

Met de bus terug

Aarhus Street Food zit vlak naast het busstation van Aarhus. We konden de bus die we moesten hebben om weer bij ons hostel te komen zelfs zien staan vanaf onze zitplaats op het terras. Hierdoor konden we lekker onder de parasols blijven zitten tot we zagen dat de bus al klaarstond. Zo konden we meteen instappen in bus 123 richting Ebeltoft, die ons in no-time terug naar onze kamer in de jeugdherberg. Het was een uitstekende invulling van deze regendag in Aarhus.

Dus ben je op zoek naar iets wat je kunt doen in Aarhus als het regent, dan kun je misschien één of meerdere ideeën uit onze daginvulling gebruiken. Dan wordt het vast alsnog een hele leuke dag!

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Wij werden uitgenodigd om Aarhus te bezoeken in samenwerking met Visit Aarhus Region en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.