stedentrip aarhus regenboogdak

Stedentrip Aarhus in 1 dag: wandelroute langs veel bezienswaardigheden

De wens om een stedentrip Aarhus te maken was een van de redenen om te kiezen voor een verblijf bij Landal Ebeltoft in de Deense regio Djursland. En we werden niet teleurgesteld – wat een leuke stad! Eigenlijk was die ene dag die we in Aarhus doorbrachten te kort. Toch bracht deze wandelroute ons langs heel veel bezienswaardigheden. Doe er je voordeel mee als je zelf naar Aarhus gaat!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Iets meer over Aarhus

Aarhus is een van de oudste steden van Denemarken: de basis voor de stad werd gelegd in de 8e eeuw (in de Vikingtijd). Het was toen een handelsplaats, waarvoor de ligging aan het water cruciaal was. Vandaar ook de naam die de stad kreeg: Aros, wat ‘aan de mond van de rivier’ betekent. Dankzij alle handel werden in de stad veel koopmanshuizen gebouwd en in 1928 kreeg Aarhus een eigen universiteit. Tegenwoordig is Aarhus de hoofdstad van Jutland en de tweede stad van Denemarken. Het compacte centrum van Aarhus is goed te belopen.

Op de fiets kom je helemaal makkelijk overal en Aarhus heeft dan ook veel fietspaden. Handig om te weten: in Aarhus kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Verder heeft Aarhus de naam de beste winkelstad van Scandinavië te zijn.

Een leuke manier waarop je het Vikingverleden van Aarhus tegenkomt tijdens je stedentrip, zijn trouwens de voetgangersstoplichten. Kijk nou hoe leuk!

stoplichten aarhus

Dokk 1 en Aarhus Ø

Wij parkeerden om te beginnen de auto onder het moderne gebouw Dokk 1 (je zegt: “dok et”). Voor ons een nieuwe ervaring: we moesten de auto op straatniveau in een lift rijden en uitstappen. Daarna zakte onze auto naar de kelder om weggezet te worden – en natuurlijk weer netjes voor ons opgehaald te worden toen we die avond terugkwamen. Grappig om te zien!

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Dokk 1 is een modern gebouw dat me deed denken aan Väven in Umeå. Hier is onder andere de bibliotheek van Aarhus te vinden. Voor kinderen heeft Dokk 1 een speeltuin en je kijkt er uit over de haven van Aarhus.

Buiten besloten we eerst naar een ander modern stukje Aarhus te lopen: Aarhus  Ø. Deze aan de haven gelegen wijk is de laatste jaren helemaal gerenoveerd net als bijvoorbeeld Katendrecht in Rotterdam. Je vindt er de opvallende flat Isbjerget…

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

…maar ook deze kleine uitkijktoren.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Het oude Aarhus

Tijd om het centrum in te lopen. Daar bevindt zich, vlak bij de Domkirke in de kelder van de Nordea Bank een Vikingmuseum – dat moet je maar net even weten! Na een kort bezoekje liepen we via Åboulevarden…

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

naar Mollestien, een straatje dat bekendstaat om zijn knusse huisjes.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

ARoS

Het modernekunstmuseum ARoS was dichterbij dan we dachten. Zowel het gebouw als de kunst lieten ons van de ene verbazing in de andere vallen. Het deed me denken aan Kiasma in Helsinki: veel interactieve installaties en alle zintuigen werden aangesproken. Toppunt (letterlijk en figuurlijk) was Your Rainbow Panorama van Olafur Eliasson: een regenboogpad van 150 meter lang op 50 meter hoogte.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Door de gekleurde ramen kijk je aan alle kanten uit op Aarhus.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Eigenlijk hadden we hier nog veel langer door de zalen kunnen dwalen. Maar we wilden nog meer van Aarhus zien, dus bekeken we nog even het Scandinavische design in de museumwinkel en stapten toen weer naar buiten.

Botanische tuin en Den Gamle By

Via Thorvaldsengade liepen we richting een van de oudste openluchtmusea ter wereld: Den Gamle By. Dat bleek vlak naast de botanische tuin te liggen, dus daar stapten we eerst even naar binnen.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Toen was het echt tijd voor Den Gamle By. Dit openluchtmuseum bestaat al meer dan 100 jaar en omvat 75 historische gebouwen uit heel Denemarken, zoals een muntmeesterhuis uit 1768, een koopmanshuis uit 1864, een bakkerij uit 1885, winkels uit 1927 en woningen, werkplaatsen en winkels uit 1974.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Het zag er allemaal erg leuk uit, maar we hadden een beetje pech: vlak nadat we binnen waren gekomen, begon het enorm te stortregenen. We schuilden in een ouderwetse tearoom, maar het ging alleen maar harder regenen.  Zo hard dat we uiteindelijk maar bus 3A (die voor de deur stopt) naar het station pakten. Het liep namelijk toch al tegen sluitingstijd.

Update: inmiddels zijn we terug geweest in Aarhus en hebben we Den Gamle By uitgebreider bekeken. Hier lees je meer over dit mooie openluchtmuseum.

Aarhus Street Food

We eindigden deze dag bij Aarhus Street Food en dat was een schot in de roos. Aarhus Street Food is gevestigd in de oude busgarage bij Aarhus Rutebilstation en is duidelijk populair bij de inwoners van Aarhus: het was er een drukte van belang. Bij meer dan 30 stalletjes zijn gerechten van over de hele wereld verkrijgbaar, van de traditionele Deense keuken tot Caribisch en Indisch. Aan lange tafels zit iedereen al dat lekkers gezellig samen op te eten. Dit is echt een van onze leukste herinneringen aan Aarhus, dus ik zou je zeker aanraden om hier een hapje te gaan eten.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Moesgaard Museum

Buiten het centrum van Aarhus staat nog een museum dat we graag wilden bezoeken en gelukkig was dat die woensdag tot acht uur ‘s avonds geopend. Moesgaard Museum (MOMU) bundelt cultuur, architectuur en natuur in (alweer) een opvallend, modern gebouw met een enorm, schuin aflopend grasdak. Binnen kun je zien hoe Aarhus zich heeft ontwikkeld van Vikingnederzetting tot moderne stad aan zee. Rond het laatste weekend van juli vindt hier ook een grote internationale bijeenkomst van Vikingen plaats met een markt, gevechten en optredens met paarden.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

We daalden af over de trap waarop de evolutie van de mens wordt uitgebeeld en dwaalden door de prachtig vormgegeven en vaak interactieve exposities, zoals:

  • Mensen van de zon, over grafheuvels en astronomie in de Bronstijd
  • Aan de rand van het moeras over de IJzertijd (met onder andere een veenlijk, wapens en een enorme ketel)
  • Vikingen, waar je in de huid van iemand kon kruipen en per boot de bestemmingen van de Vikingen kon bekijken, zoals Byzantium, Volga, Mecklenburg, Ingelheim, Kaupang en York
  • Aros over de geschiedenis van Aarhus
Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

In het MOMU Lab stond wetenschappelijk onderzoek centraal. Aan de afdeling antropologie kwamen we niet eens toe. Het was sluitingstijd voordat we het wisten!

Extra tips voor Aarhus

We vonden Aarhus zo’n leuke stad, dat we er laatst nog een keer naartoe terug zijn gegaan. Die tweede keer bezochten we enkele bekende plekken uit deze blogpost, maar ook nieuwe dingen, zoals:

Salling Rooftop in Aarhus

Fijn verblijf bij Aarhus

Wij bezochten Aarhus de eerste keer vanuit onze vakantiewoning van Landal in Ebeltoft. Daar verbleven we een week. Wat we verder deden behalve onze stedentrip Aarhus, lees je in deze blogpost over Djursland. Je kunt ook deze video bekijken (en je abonneren als je in de toekomst geen reisverslagen uit Denemarken wilt missen).

Een andere goede uitvalsbasis om Aarhus te bezoeken, is Landal Søhøjlandet. Je kunt Aarhus dan combineren met het mooie Deense merengebied. Daar kun je bijvoorbeeld mooi wandelen (onder andere de Silkeruten), meerdere uitkijkpunten bezoeken, of een dagje Silkeborg doen.

Ben je op zoek naar een voordelige optie op loopafstand van het centrum, dan is Danhostel Aarhus misschien wel iets voor jou.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Wij werden uitgenodigd om Aarhus te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.