Stedentrip Aarhus in 1 dag: wandelroute langs veel bezienswaardigheden

Written by Sandra van Bijsterveld

De wens om een stedentrip Aarhus te maken was een van de redenen om te kiezen voor een verblijf bij Landal Ebeltoft in de Deense regio Djursland. En we werden niet teleurgesteld – wat een leuke stad! Eigenlijk was die ene dag die we in Aarhus doorbrachten te kort. Toch bracht deze wandelroute ons langs heel veel bezienswaardigheden – doe er je voordeel mee als je zelf naar Aarhus gaat!

Iets meer over Aarhus

Aarhus is een van de oudste steden van Denemarken: de basis voor de stad werd gelegd in de 8e eeuw. Het was toen een handelsplaats, waarvoor de ligging aan het water cruciaal was. Vandaar ook de naam die de stad kreeg: Aros, wat ‘aan de mond van de rivier’ betekent. Dankzij alle handel werden in de stad veel koopmanshuizen gebouwd en in 1928 kreeg Aarhus een eigen universiteit. Tegenwoordig is Aarhus de hoofdstad van Jutland en de tweede stad van Denemarken. Voor bezoekers is het compacte Aarhus goed te belopen. Op de fiets kom je helemaal makkelijk overal en Aarhus heeft dan ook veel fietspaden. Verder heeft Aarhus de naam de beste winkelstad van Scandinavië te zijn.

Dokk 1 en Aarhus Ø

Wij parkeerden om te beginnen de auto onder het moderne gebouw Dokk 1 (je zegt: “dok et”). Voor ons een nieuwe ervaring: we moesten de auto op straatniveau in een lift rijden en uitstappen. Daarna zakte onze auto omlaag om weggezet te worden – en natuurlijk weer netjes voor ons opgehaald te worden toen we die avond terugkwamen. Grappig om te zien!

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Dokk 1 is een modern gebouw dat me deed denken aan Väven in Umeå. Hier is onder andere de bibliotheek van Aarhus te vinden. Wij haalden er onze Aarhus Card op. Voor kinderen heeft Dokk 1 een speeltuin en je kijkt er uit over de haven van Aarhus.

Buiten besloten we eerst naar een andere modern stukje Aarhus te lopen: Aarhus  Ø. Deze aan de haven gelegen wijk is de laatste jaren helemaal gerenoveerd net als bijvoorbeeld Katendrecht in Rotterdam. Je vindt er de opvallende flat Isbjerget…

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

…maar ook deze kleine uitkijktoren.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Het oude Aarhus

Tijd om het centrum in te lopen. Daar bevindt zich, vlak bij de Domkirke in de kelder van de Nordea Bank een Vikingmuseum – dat moet je maar net even weten! Na een kort bezoekje liepen we via Åboulevarden…

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

naar Mollestien, een straatje dat bekendstaat om zijn knusse huisjes.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

ARoS

Het moderne kunstmuseum ARoS was dichterbij dan we dachten. Zowel het gebouw als de kunst lieten ons van de ene verbazing in de andere vallen. Het deed me denken aan Kiasma in Helsinki: veel interactieve installaties en alle zintuigen werden aangesproken. Toppunt (letterlijk en figuurlijk) was Your Rainbow Panorama van Olafur Eliasson: een regenboogpad van 150 meter lang op 50 meter hoogte.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Door de gekleurde ramen kijk je aan alle kanten uit op Aarhus.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Eigenlijk hadden we hier nog veel langer door de zalen kunnen dwalen. Maar we wilden nog meer van Aarhus zien, dus bekeken we nog even het Scandinavische design in de museumwinkel en stapten toen weer naar buiten.

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Denemarken? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Botanische tuin en Den Gamle By

Via Thorvaldsengade liepen we richting een van de oudste openluchtmusea ter wereld: Den Gamle By. Dat bleek vlak naast de botanische tuin te liggen, dus daar stapten we eerst even naar binnen.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Toen was het echt tijd voor Den Gamle By. Dit openluchtmuseum bestaat al meer dan 100 jaar en omvat 75 historische gebouwen uit heel Denemarken, zoals een muntmeesterhuis uit 1768, een koopmanshuis uit 1864, een bakkerij uit 1885, winkels uit 1927 en woningen, werkplaatsen en winkels uit 1974.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Het zag er allemaal erg leuk uit, maar we hadden een beetje pech: vlak nadat we binnen waren gekomen, begon het enorm te stortregenen. We schuilden in een ouderwetse tearoom, maar het ging alleen maar harder regenen.  Zo hard dat we uiteindelijk maar bus 3A (die voor de deur stopt) naar het station pakten. Het liep namelijk toch al tegen sluitingstijd.

Aarhus Central Food Market en Aarhus Street Food

Het was dus alweer tijd om een hapje te eten. Hiervoor gingen we eerst naar Aarhus Central Food Market aan Sankt Knuds Torv, bij de grote winkelstraat Ryesgade. Dit is een niet al te grote, maar wel mooie en vooral keurige markthal, tot en met aangegeven parkeerplaatsen voor kinderwagens aan toe. Maar we zagen niet direct een plekje waar we met zijn vijven konden of wilden aanschuiven.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Gelukkig was Aarhus Street Food vlakbij en dat was een schot in de roos. Aarhus Street Food is gevestigd in de oude busgarage bij Aarhus Rutebilstation en is alternatiever, rommeliger, groter en drukker dan Aarhus Central Food Market. Bij meer dan 30 stalletjes zijn gerechten van  over de hele wereld verkrijgbaar, van de traditionele Deense keuken tot Caribisch en Indisch. Aan lange tafels zit iedereen al dat lekkers gezellig samen op te eten. Dit is echt een van onze leukste herinneringen aan Aarhus, dus ik zou je zeker aanraden om hier een hapje te gaan eten.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

Moesgaard Museum

Buiten het centrum van Aarhus staat nog een museum dat we graag wilden bezoeken en gelukkig was dat die woensdag tot acht uur ‘s avonds geopend. Moesgaard Museum (MOMU) bundelt cultuur, architectuur en natuur in (alweer) een opvallend, modern gebouw met een enorm, schuin aflopend grasdak. Binnen kun je zien hoe Aarhus zich heeft ontwikkeld van Vikingnederzetting tot moderne stad aan zee. Rond het laatste weekend van juli vindt hier ook een grote internationale bijeenkomst van Vikingen plaats met een markt, gevechten en optredens met paarden.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

We daalden af over de trap waarop de evolutie van de mens wordt uitgebeeld en dwaalden door de prachtig vormgegeven en vaak interactieve exposities, zoals:

  • Mensen van de zon, over grafheuvels en astronomie in de Bronstijd
  • Aan de rand van het moeras over de  IJzertijd (met onder andere een veenlijk, wapens en een enorme ketel)
  • Vikingen, waar je in de huid van iemand kon kruipen en per boot de bestemmingen van de Vikingen kon bekijken, zoals Byzantium, Volga, Mecklenburg, Ingelheim, Kaupang en York
  • Aros over de geschiedenis van Aarhus
Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Aarhus

In het MOMU Lab stond wetenschappelijk onderzoek centraal. Aan de afdeling antropologie kwamen we niet eens toe. Het was sluitingstijd voordat we het wisten!

Praktisch voor je stedentrip Aarhus

Wij gebruikten tijdens onze stedentrip Aarhus de Aarhus Card, die ook toegang biedt tot enkele attracties buiten de stad. Let er wel op dat kinderen vaak al gratis toegang hebben. Bekijk dus goed wat je wilt zien en of de Aarhus Card voordeel biedt. Als dat zo is, dan is zo’n kaart wel heel erg makkelijk.

Wil je ook de plekjes in Aarhus vinden die niet in elke reisgids staan, dan kan het de moeite waard te zijn om je te laten rondleiden door een inwoner van de stad. Dat kun je hier heel makkelijk online regelen. Hier vind je alle online te boeken activiteiten in Aarhus.

Wij bezochten Aarhus vanuit onze vakantiewoning van Landal in Ebeltoft. Daar verbleven we een week en wat we verder deden behalve onze stedentrip Aarhus, lees je in deze blogpost over Djursland.

Wil je met eigen ogen zien wat we nog meer deden tijdens onze meivakantie in Djursland? Bekijk dan deze video (en abonneer je als je in de toekomst geen reisverslagen uit Denmarken wilt missen).

Wij werden uitgenodigd om Aarhus te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *