Een dag in Ebeltoft: Fregatten Jylland, Glasmuseum en natuurlijk een Deens ijsje

Op onze eerste dag op Landal Ebeltoft in Denemarken wilden we het rustig aan doen en alleen even naar het plaatsje Ebeltoft gaan om wat rond te kijken. Maar er bleek verbazingwekkend veel te zien en te doen in Ebeltoft. We waren zelfs pas aan het einde van de dag weer in onze vakantiewoning. Veel langer dan ik had verwacht waren we zoet met de bezienswaardigheden in Ebeltoft. En natuurlijk haalden we ook nog even een echt Deens ijsje.

Fregatten Jylland

Museumschip Fregatten Jylland kun je niet missen als je Ebeltoft in rijdt. Dit schip uit 1860 streed onder andere mee in de Slag van Heligoland op 9 mei 1864. De 5 dekken boden plaats aan 430 bemanningsleden en zijn nu allemaal toegankelijk voor publiek. Als leidraad namen we bij de kassa een speurtocht mee: de schatkaart van Kalle Krudt. Aan de hand van die kaart verzamelden we 12 cijfers en letters, die samen de coördinaten van de schat vormden. Sommige waren best lastig te vinden!

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Tijdens de zoektocht naar de schat kom je overal: onder, in en op Fregatten Jylland en in alle hoekjes van de tentoonstellingsruimte bij de ingang, waar je zelf andere schepen kunt beschieten met een kanon.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Maar de speurtocht brengt je ook op de omliggende scheepswerf, waar je kunt meekijken met scheepsreparaties en over de pier naar een kleine vuurtoren kunt lopen.

Spannende plekken aan boord

Sommige plekken aan boord zijn best spannend. Poppen en geluiden brengen je terug naar de tijd dat er bijvoorbeeld nog benen moesten worden worden afgezaagd door de scheepsarts. Op de onderste dekken kan het een beetje donker zijn, maar dan neem je gewoon gauw het klimnet (of de trap) naar een hoger dek.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Het schip van onderen bekijken is ook heel apart.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

En wat is zo’n anker groot van dichtbij!

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Er is echt alles aan gedaan om je het gevoel te geven dat je even met Fregatten Jylland bent meegevaren.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Vakwerkhuizen en appels in Ebeltoft

Toen we de coördinaten compleet hadden en de kinderen hun beloning hadden opgehaald, liepen we het centrum van Ebeltoft in om even wat te eten. Het stadje Ebeltoft is zo’n 700 jaar oud en aan de Adelgade staan volop mooie vakwerkhuizen. Det Gamle Rådhus (het kleinste raadhuis van Denemarken) is daar een mooi voorbeeld van. Omdat er een vestiging van Museum Ostjylland in is gevestigd, kun je daar ook nog eens (gratis!) naar binnen.

vakwerkhuizen in Ebeltoft

Ook de oude Farvergård, waar vroeger textiel en garen werden geverfd, is tijdens vakanties gratis te bezoeken. Mocht je je trouwens afvragen waarom al die appels her en der in Ebeltoft staan: de naam Ebeltoft betekent ‘stuk land met appelbomen’ (van aeble = appel).

Glasmuseet Ebeltoft

Alles ligt heel dicht bij elkaar in Ebeltoft, dus we waren zo weer terug bij ons beginpunt, waar ook Glasmuseet Ebeltoft staat. Bij de kassa werden we verwelkomd met de vraag: “Ontdekkoffer of vragenlijst?” De ontdekkoffer zag er wel spannend uit, dus die namen we mee. Maar eerst namen we een kijkje in Glashytten, want daar was net een demonstratie glasblazen bezig. Altijd fascinerend om te zien. In de schoolvakanties kun je hier ook zelf glas blazen.

Glasmuseum Ebeltoft

Genoeg te doen voor kinderen

Tussen de werkplaats en het atelier ligt een tuin met glaskunst erin, waaronder een minidoolhof van gekleurd glas met in het midden een verstopplek: Prism.

Glasmuseum Ebeltoft

Binnen ontdekken we de verschillende tentoonstellingsruimtes met glaskunst van kunstenaars uit Denemarken en de rest van de wereld aan de hand van de ontdekkoffer. Daarin zitten gekleurde zakjes, die horen bij verschillende ontdekkasten. In de zakjes zitten voorwerpen die je bij de ontdekkasten nodig hebt om een opdracht uit te voeren, zoals een zaklamp om een regenboog mee te maken.

Glasmuseum Ebeltoft

Cosmic Space, The Glass Forest en World of Glass

Opeens komen we een bordje ‘schoenen uit’ tegen. Goed, doen we. Maar wat is precies de bedoeling? Voorzichtig schuifelen we The Cosmic Space van Tróndur Patturson (Faeröereilanden) in. Het is een ruimte vol kleur en spiegels, waarin je jezelf aan alle kanten oneindig gespiegeld ziet. Zo voelt een stap op de spiegelvloer een beetje als een stap in de afgrond. Best eng, maar ook erg grappig.

Glasmuseum Ebeltoft

Ook in The Glass Forest gaan de schoenen uit. In deze belevingsruimte worden je zintuigen getrakteerd: je loopt over zachte tapijten en harde glasbollen en ziet allerlei weerspiegelingen van licht in gekleurde glazen druppels, een glazen kas met bloemen en blaadjes, vuurtorenlampen en heel veel spiegels.

Glasmuseum Ebeltoft

Op de afdeling World of Glass bekijken we nog video’s over verschillende glasblaastechnieken en blazen we zelf virtueel glas door in een microfoon te blazen en op een scherm het glas vorm te geven. Kortom: hoewel ik dacht dat het glasmuseum misschien een beetje saai zou zijn voor kinderen en we er dus wel gauw klaar zouden zijn, bleken we er juist lang zoet te zijn.

Het lekkerste ijs van Ebeltoft?

En over zoet gesproken: we hadden de kinderen nog een ijsje beloofd. Sinds onze eerste meivakantie in Denemarken weten we dat de Denen enorme ijsjes maken en daar moeten we er altijd wel een (of meer) van proeven. We liepen nog een keer door de Adelgade naar Jernbanegrillen en namen daar twee van die enorme ijsjes, elk met twee lepeltjes erbij. Want de Deense ijsjes zijn zo groot dat we ze niet goed in ons eentje op krijgen! Wel zo gezellig om samen van te smullen.

En toen… Toen was het de hoogste tijd om terug te rijden naar ons vakantiepark vlak bij Ebeltoft. Dat had namelijk ook een zwembad en daar moest natuurlijk ook nog van genoten worden. Een afwisseling van baantjes trekken en even de sauna in was een perfecte afsluiting van ons dagje Ebeltoft.

Wil je weten wat er nog meer te doen is voor gezinnen in Denemarken? Kijk dan op de website van Visit Denmark. En hier vind je alle parken van Landal in Denemarken.

Je kunt ook onze hele meivakantie in Djursland bekijken in deze video (en je abonneren als je meer Denemarken-video’s wilt zien).

Wij werden uitgenodigd om Landal Ebeltoft te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.