vakwerkhuis in ebeltoft

Bezienswaardigheden in Ebeltoft: cultuur, winkelen en Deens lekkers

Jaren geleden, op onze eerste dag op Landal Ebeltoft in Denemarken, wilden we het rustig aan doen en alleen even naar het plaatsje Ebeltoft gaan om wat rond te kijken. Maar er bleek verbazingwekkend veel te zien en te doen in Ebeltoft. We waren zelfs pas aan het einde van de dag weer in onze vakantiewoning. Veel langer dan ik had verwacht waren we zoet met de bezienswaardigheden in Ebeltoft. En laatst, tijdens onze tweede meivakantie in Ebeltoft, ontdekten we er weer heel veel leuke plekjes bij ! Hieronder neem ik je mee op een wandeling langs onze favoriete bezienswaardigheden in Ebeltoft.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Fregatten Jylland

Museumschip Fregatten Jylland kun je niet missen als je over de kustweg Ebeltoft in rijdt. Er is ook een grote parkeerplaats bij, dus het is een mooi begin van deze wandeling.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Dit schip uit 1860 streed onder andere mee in de Slag van Heligoland op 9 mei 1864. De 5 dekken boden plaats aan 430 bemanningsleden en zijn nu allemaal toegankelijk voor publiek. Tijdens onze eerste meivakantie op Landal Ebeltoft gingen we aan boord. Als leidraad namen we bij de kassa een speurtocht mee: de schatkaart van Kalle Krudt. Aan de hand van die kaart verzamelden we 12 cijfers en letters, die samen de coördinaten van de schat vormden. Sommige waren best lastig te vinden!

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Tijdens de zoektocht naar de schat kom je overal: onder, in en op Fregatten Jylland en in alle hoekjes van de tentoonstellingsruimte bij de ingang, waar je zelf andere schepen kunt beschieten met een kanon.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Maar de speurtocht brengt je ook op de omliggende scheepswerf, waar je kunt meekijken met scheepsreparaties en over de pier naar een kleine vuurtoren kunt lopen.

Spannende plekken aan boord

Sommige plekken aan boord zijn best spannend. Poppen en geluiden brengen je terug naar de tijd dat er bijvoorbeeld nog benen moesten worden worden afgezaagd door de scheepsarts als ze niet meer op te lappen waren. Op de onderste dekken kan het een beetje donker zijn, maar dan neem je gewoon gauw het klimnet (of de trap) naar een hoger dek.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Het schip van onderen bekijken is ook heel apart.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

En wat is zo’n anker groot van dichtbij!

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Er is echt alles aan gedaan om je het gevoel te geven dat je even met Fregatten Jylland bent meegevaren.

Fregatten Jylland in Ebeltoft

Maltfabrikken

Als je van Fregatten Jylland af komt lopen, kun je het grote, rode gebouw met de schoorsteen aan de overkant van de weg niet missen. Dit is de oude moutfabriek oftewel Maltfabrikken.

Maltfabrikken in Ebeltoft

De fabriek werd opgericht in de periode van de industrialisatie, toen mensen hun bier niet meer allemaal zelf wilden maken, maar bier wilden kopen of het maken ervan in ieder geval makkelijker wilden maken door de mout kant en klaar te kopen. Ook de bierbrouwerijen die als paddestoelen uit de grond schoten, hadden mout nodig. De schoorsteen van de moutfabriek ziet eruit als een kunstwerk, maar dit was echt hoe schoorstenen van moutfabrieken eruitzagen!

Een nieuw cultureel centrum

Na een periode van leegstand na de sluiting van de fabriek, waarin de oude fabriek een broedplaats werd voor graffitti en illegale feesten, is het gebouw omgebouwd tot een cultureel centrum dat ook voor toeristen de moeite waard is. De industriële elementen en graffiti uit de tijd na de moutproductie zijn op een hele knappe manier behouden gebleven. Tegelijkertijd is het een heel fijn gebouw geworden om tijd door te brengen. Het is een mengeling van een museum, een bibliotheek en een archief. Bovendien zijn er altijd wel kunstprojecten te zien. Toen wij er waren, was een kunstenaar bezig het hele gebouw te versieren met boekkunst.

boekkunst in Maltfabrikken in Ebeltoft

Beneden, achter in de hal, kun je een film bekijken over de geschiedenis van de fabriek. Die was in handen van de familie Lundberg, die heel betrokken was bij het wel en wee van de inwoners van Ebeltoft. Wil je meer weten over de geschiedenis van de fabriek, Ebeltoft en deze regio? Je komt er een heleboel over te weten door op zoek te gaan naar de onderdelen van de expositie, die verspreid zijn over het gebouw. Hou je ogen open en vind de vitrines tussen de boeken in de boekenkasten, en de digitale displays die zich soms voordoen als schilderij of onder een trap verstopt zitten.

museum in Maltfabrikken in Ebeltoft

Muizen zoeken

Iets anders waarnaar je op zoek kunt in Maltfabrikken, zijn de muizen die in de oude moutfabriek wonen. Geen echte hoor, maar vrolijk aangeklede muizen die zich overal in Maltfabrikken hebben verstopt. Een plattegrond met aanwijzingen over waar de muizen zich verstoppen ligt in de hal. Echt een aanrader als je met kinderen in Ebeltoft bent.

muizen zoeken in Maltfabrikken in Ebeltoft

Door op zoek te gaan naar de muizen, leer je vanzelf het gebouw tot in de kleinste uithoekjes kennen.

mjuizen zoeken in Maltfabrikken in Ebeltoft

Uitzicht bij goed en slecht weer

Als je geen hoogtevrees hebt, moet je zeker de trap naar de schoorsteen zien te vinden. Vanaf de schoorsteen van de oude moutfabriek heb je aan alle kanten een mooi uitzicht op Ebeltoft.

uitzicht vanaf Maltfabrikken in Ebeltoft

Waait of regent het te hard om buiten op het dak te staan? Geen nood, ook binnen in het gebouw is het uitzicht de moeite waard. Er zijn volop plekjes om lekker warm te zitten en ervan te genieten.

uitzicht in Maltfabrikken in Ebeltoft

Winkel en horeca

Vergeet niet om voordat je weer weggaat de winkel van Maltfabrikken even binnen te lopen. Hier vind je allerlei moois uit de vele creatieve ateliers die Ebeltoft rijk is.

winkel in Maltfabrikken in Ebeltoft

Heb je zin in een hapje en drankje, dan kun je terecht in het restaurant schuin tegenover de hoofdingang. Het restaurant bij Maltfabrikken is genoemd naar de eigenaars van de oude moutfabriek: Lundbergs Spisehus. Buiten is een groot terras met behalve de tafeltjes van het restaurant ook banken waar je kunt gaan zitten als je iets haalt bij de food-stalletjes met plaatselijk lekkers, waaronder veel vis. Toen wij er waren, was het nog een beetje fris, maar ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer bruist van de gezelligheid.

Maltfabrikken in Ebeltoft

En natuurlijk moest er ook een brouwerij bij de oude moutfabriek komen! Hier kun je het zelf gebrouwen bier proeven, maar ook de korrels mout. Toen ik de mout voor het donkere bier proefde, begreep ik beter dat de mout in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om surrogaatkoffie mee te maken.

brouwerij van Maltfabrikken in Ebeltoft

Vakwerkhuizen en glasateliers

Vanaf de voorkant van Maltfabrikken loop je zo door een poortje naar de Adelgade, waar veel oude vakwerkhuizen staan. Het stadje Ebeltoft is zo’n 700 jaar oud en een feestje om in rond te lopen. Behalve vakwerkhuizen vind je hier ook veel galeries en leuke winkeltjes. Stap bijvoorbeeld even binnen bij glasatelier Pust, vlak bij Maltfabrikken.

glasblazerij in ebeltoft

Een minder schilderachtige winkel waar wij toch altijd binnenlopen is Brinck Isenkram (Jernbanegade 27 in Ebeltoft). Aan de ene kant doet deze winkel een beetje denken aan de Action, aan de andere kant kun je er met een beetje geluk (het assortiment wisselt) mooie Deense designmerken zoals Eva Solo en Lyngby op de kop tikken.

Het oude raadhuis

Weer terug in de Adelgade zou ik je zeker aanraden om een kijkje te nemen bij Farvergården (waar vroeger textiel en garen werden geverfd) en typisch Deense snoepjes te kopen bij Mols Bolsjer. En neem zeker een ijsje bij Paradis – dat kregen wij tenminste als tip van een local en dat volgden we maar al te graag op. Daar vlakbij staat Det Gamle Rådhus, het kleinste raadhuis van Denemarken. Daarin is een vestiging van Museum Ostjylland gevestigd, dus je kunt er ook nog eens (gratis!) naar binnen.

oude raadhuis in ebeltoft

De winkelstraat van Ebeltoft is al sfeervol genoeg, maar het is zeker ook de moeite om een van de zijstraatjes in te slaan.

vakwerkhuizen in ebeltoft

Mocht je je trouwens afvragen waarom al die appels her en der in Ebeltoft staan: de naam Ebeltoft betekent ‘stuk land met appelbomen’ (van aeble = appel).

vakwerkhuis in ebeltoft

Naar de haven(s)

Na het raadhuis gaat de Adelgade over in de Nedergade en kom je langzaam weer steeds dichter bij de kust. Als je nog wat Deense specialiteiten wilt inslaan, zoals kruiden, drop, chocola of drank, dan moet je echt even binnenstappen bij Hos Walter aan de oude haven.

winkelen in Ebeltoft
Heel veel Deens lekkers bij Hos Walter

Daarnaast zit trouwens een handige outdoorwinkel voor als je nog een zwembroek, zonnebril of dikke trui nodig hebt. En er zit ook nog een glasatelier: Møhl & Drivsholm Glas.

Toen we uitgewinkeld waren, slenterden we op ons gemak langs de oude haven van Ebeltoft, waar druk werd geschuurd en gelast aan de boten.

oude haven in Ebeltoft

Wat hadden we toch een mazzel met het weer!

oude haven in Ebeltoft

Vlak achter de oude haven ligt de jachthaven van Ebeltoft, met een hele rij rode huisjes eraan.

jachthaven in Ebeltoft

Zeker met dit weer was het een heerlijke plek om rustig rond te lopen of even te gaan zitten en naar de bootjes te kijken.

jachthaven in Ebeltoft

Glasmuseet Ebeltoft

Alles ligt heel dicht bij elkaar in Ebeltoft, dus vanaf hier ben je zo weer terug bij je beginpunt. Je kunt gewoon langs het water lopen. Je komt dan vanzelf langs Glasmuseet Ebeltoft, een museum over glaskunst. Daar namen wij tijdens ons eerste bezoek aan Ebeltoft al een kijkje in Glashytten voor een demonstratie glasblazen. Altijd fascinerend om te zien. In de schoolvakanties kun je hier ook zelf glas blazen.

Glasmuseum Ebeltoft

Genoeg te doen voor kinderen

Tussen de werkplaats en het atelier ligt een tuin met glaskunst erin, waaronder een minidoolhof van gekleurd glas met in het midden een verstopplek: Prism.

Glasmuseum Ebeltoft

Binnen ontdekken we de verschillende tentoonstellingsruimtes met glaskunst van kunstenaars uit Denemarken en de rest van de wereld aan de hand van een ‘ontdekkoffer’. Daarin zitten gekleurde zakjes, die horen bij verschillende ontdekkasten. In de zakjes zitten voorwerpen die je bij de ontdekkasten nodig hebt om een opdracht uit te voeren, zoals een zaklamp om een regenboog mee te maken.

Glasmuseum Ebeltoft

Cosmic Space, The Glass Forest en World of Glass

Opeens kwamen we een bordje ‘schoenen uit’ tegen. Goed, doen we. Maar wat is precies de bedoeling? Voorzichtig schuifelen we The Cosmic Space van Tróndur Patturson (Faeröereilanden) in. Het is een ruimte vol kleur en spiegels, waarin je jezelf aan alle kanten oneindig gespiegeld ziet. Zo voelt een stap op de spiegelvloer een beetje als een stap in de afgrond. Best eng, maar ook erg grappig.

Glasmuseum Ebeltoft

Ook in The Glass Forest gaan de schoenen uit. In deze belevingsruimte worden je zintuigen getrakteerd: je loopt over zachte tapijten en harde glasbollen en ziet allerlei weerspiegelingen van licht in gekleurde glazen druppels, een glazen kas met bloemen en blaadjes, vuurtorenlampen en heel veel spiegels.

Glasmuseum Ebeltoft

Op de afdeling World of Glass bekeken we nog video’s over verschillende glasblaastechnieken en bliezen we zelf virtueel glas door in een microfoon te blazen en op een scherm het glas vorm te geven. Kortom: hoewel ik dacht dat het glasmuseum misschien een beetje saai zou zijn voor kinderen en we er dus wel gauw klaar zouden zijn, bleken we er juist lang zoet te zijn.

Nog een laatste tip: je kunt ook heerlijk lunchen in Glasmuseum Ebeltoft. Wij aten er een heerlijke boterham (ja echt, onder al die vis zit nog een boterham verstopt) met gebakken vis, garnalen en zalm.

lunch in glasmuseum ebeltoft

En toen… Toen was het de hoogste tijd om terug te rijden naar ons vakantiepark vlak bij Ebeltoft. Dat had namelijk ook een zwembad en daar moest natuurlijk ook nog van genoten worden. Een afwisseling van baantjes trekken en even de sauna in was een perfecte afsluiting van ons dagje Ebeltoft.

Wil je weten wat er nog meer te doen is voor gezinnen in Denemarken? Kijk dan op de website van Visit Denmark. En hier vind je alle parken van Landal in Denemarken.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van Ebeltoft en omgeving zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

Wij werden uitgenodigd om Landal Ebeltoft te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.