openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus: extra leuk met feestdagen

Ben je in de herfstvakantie in Denemarken, op rijafstand van de leuke stad Aarhus? Dan is een stedentrip Aarhus extra de moeite waard. In deze periode van het jaar staat openluchtmuseum Den Gamle By namelijk in het teken van Halloween – of liever gezegd Allehelgen. Tijdens ons bezoek vertelden de ‘bewoners’ van Den Gamle By ons er alles over en kwamen we ook alvast een beetje in de stemming voor de feestdagen in december.

Let op: dit jaar viel onze herfstvakantie toevallig tegelijkertijd met de Deense herfstvakantie. Daardoor waren veel attracties open en hadden ze extra activiteiten. Maar de Nederlandse herfstvakantie valt niet altijd tegelijkertijd met de Deense herfstvakantie. Het kan dus ook zijn dat dingen gesloten zijn of er geen speciale activiteiten zijn. Controleer dit daarom altijd nog even op de website van de attractie die je wilt bezoeken. Allehelgen in Den Gamle By was in 2021 van 16-24 oktober (de Deense herfstvakantie) en in het weekend van 30 en 31 oktober.

Amerikaans en Europees Halloween

Zodra we het openluchtmuseum van Aarhus in lopen, is het alsof we terug in de tijd zijn. Het is heerlijk rustig en regelmatig zijn de historisch geklede ‘bewoners’ van de oude gebouwen hier de enigen die we zien.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Sommige deuren staan open, bij andere staat een bordje dat we gerust binnen mogen komen. Dat doen we. Binnen staat een meisje pannenkoekjes te bakken.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

De vrouw des huizes heet ons welkom. Ik vraag haar hoe het komt dat in Den Gamle By geen pompoenen staan, zoals bijvoorbeeld in Tivoli Friheden, maar knollen. De verklaring is eigenlijk heel logisch: Halloween komt uit Europa! Het was al heel lang een gewoonte om met Allerheiligen lantarens te maken van knollen. Die gewoonte namen emigranten die naar Amerika vertrokken met zich mee. Daar waren niet zoveel knollen, maar wel pompoenen – en daarmee kon het natuurlijk ook.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Jack en de duivel

Aan de gewoonte om lantarens te maken van knollen zit ook nog een mooi verhaal vast, vertelt de vrouw ons. Dat is het verhaal van Jack, een man de alles deed wat bij wet verboden was en die zelfs aardig wist om te gaan met de duivel. Op een dag, toen hij met hem aan het kaarten was in een café, overtuigde hij de duivel om in een munt te veranderen, zodat ze daarmee de waard zouden kunnen betalen. Toen de duivel dat deed, stopte Jack hem gauw in zijn zak. Omdat daar ook een zilveren kruisje in zat, kon de duivel zichzelf niet terug veranderen. Hij smeekte en smeekte en beloofde Jack 10 jaar lang met rust te laten en zijn ziel nooit tot zich te nemen wanneer hij kwam te overlijden. Pas toen liet Jack hem gaan.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Tien jaar later bracht Jack de duivel opnieuw in de problemen. Hij wist hem zover te krijgen dat hij in een boom klom en kerfde toen gauw een kruis in de stam. zodat hij er niet meer uit kon. Opnieuw moest de duivel smeken en beloven hem 10 jaar met rust te laten en zijn ziel niet mee te nemen naar de hel wanneer hij zou overlijden. Toen hij eenmaal weer vrij was, bezwoer de duivel nooit meer iets met Jack te maken te willen hebben.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Toen brak de dag aan dat Jack kwam te overlijden. Eerst meldde hij zich bij de hemelpoort. Maar Petrus liet hem niet door – hij had immers alles gedaan dat door God en bij wet verboden was. Dus meldde Jack zich maar aan de hellepoort. Maar de duivel wilde nooit meer iets met hem te maken hebben en stuurde hem ook weg. Er zat niets anders op: Jacks ziel moest tot in de eeuwigheid blijven rondzwerven op aarde. Om toch nog iets te kunnen zien in het donker, nam hij wat kooltjes uit de hel mee, die de duivel hem had nagegooid. Om die met zich mee te kunnen dragen zonder zijn handen te branden, deed hij ze in een knol. Vandaar de naam Jack -o’-lantern.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Kerst in Den Gamle By

We bedankten de vrouw voor dit verhaal en stapten weer de straat op. We besloten gewoon maar onze neus achterna te lopen, dan weer eens hier een hoek om, dan weer daar een deur door. Den Gamle By staat vol prachtige gebouwen, dus op deze manier kun je hier uren zoet zijn.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Behalve de Halloweensfeer – ook al was het dan zonder pompoenen – proefden we hier ook alvast van de kerstsfeer. We stapten een schattig kerstwinkeltje in, dat vol hing met van die gevlochten kerstharten. Natuurlijk konden we ons niet inhouden en kochten we wat Deense kerstversieringen. Er was ook een tentoonstelling bij het winkeltje, met oude kerstpostzegels, adventskalenders en speciaal servies en bestek voor de feestdagen.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Terwijl we verder liepen door Den Gamle By, vroeg ik me af hoe sfeervol het daar wel niet moet zijn rondom de feestdagen in december. Met kerst naar Den Gamle By lijkt me echt fantastisch.

Dichter bij de moderne tijd

Na het kerstwinkeltje haalden we nog een paar heerlijke broodjes bij bakker Andersen. Aanrader hoor!

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Langzamerhand kwamen we steeds meer in de moderne tijd terecht. De eerste auto’s verschenen in het straatbeeld.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Even verderop is zelfs een vrij moderne winkelstraat ingericht. We stappen een winkel binnen die vol staat met ouderwetse televisies en platensplers. Bij een wand met cassettebandjes en platenhoezen kijken we welke artiesten we herkennen – Benny van ABBA bijvoorbeeld. Het merk Bang & Olufsen, waarvan we in Struer het museum bezochten, is uiteraard ook goed vertegenwoordigd in de winkel.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Je zou het bijna over het hoofd zien, maar in deze moderne winkelstraat is ook een gebouw gevestigd met in de kelder een tentoonstelling over de geschiedenis van Aarhus. Zo maken we nog een keer een tijdreis: van de Vikingtijd tot de huidige muziekscene van Aarhus.

openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Nieuwe hoofdingang

Wij liepen vanaf het “nu” weer terug naar “vroeger” om de uitgang te bereiken. Maar er wordt gewerkt aan een nieuwe hoofdingang, dicht bij het moderne gedeelte. In de toekomst ga je dus, naarmate je verder het openluchtmuseum van Aarhus in loopt, steeds verder terug in de tijd. En als je naar buiten gaat, kom je geleidelijk weer terug naar het nu. Leuk gedaan! Ik vind het sowieso erg leuk dat Den Gamle By zo dicht bij het centrum van Aarhus ligt. Zo kun je het makkelijk combineren met je stedentrip Aarhus en bijvoorbeeld winkelen of andere musea bezoeken.

Wil je Den Gamle By ook bezoeken? Wij verbleven in Danhostel Aarhus, maar je kunt dit openluchtmuseum ook goed bezoeken vanuit Landal Ebeltoft of Landal Søhøjlandet.

Handig om te weten: in Aarhus kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Wij bezochten Den Gamle By in samenwerking met Visit Aarhus Region en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.