workshop outdoor cooking met aros adventure

Workshop outdoor cooking bij Ebeltoft met AROS Adventure

Het Deense stadje Ebeltoft en de vakantiehuizen van Landal Ebeltoft liggen in een prachtig natuurgebied: Mols Bjerge. Het is een landschap vol klein heuvels, weidse baaien en kleine bossen. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste stukjes Denemarken. Je kunt er onder andere prachtig wandelen en fietsen. Maar er zijn nog meer manieren om de mooie natuur in Djursland te ervaren. Tijdens onze tweede meivakantie in Ebeltoft gingen wij op pad met AROS Adventure voor een workshop outdoor cooking. “Spis naturen” heette die, wat volgens mij zoiets betekent als “eet de natuur”. Het werd een heerlijke dag! Wij vonden het een bijzondere natuurervaring met lekker eten en zeer aangenaam gezelschap. Echt een aanrader wat ons betreft en hieronder vertel ik je waarom.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Kennismaken met Hother

Het gezicht achter AROS Adventure is Hother Hennings, een ontzettend vriendelijke man die heel veel weet over de natuur en geschiedenis van Djursland. Hij nam ons mee naar een mooi plekje aan Ahl Strand, waar hij de avond van tevoren visnetten had uitgezet. Wat erin zou zitten, wist hij zelf ook nog niet. Hij wist dan ook nog niet precies wat er op het menu zou staan – daar zouden we samen wel achter komen.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Onderweg naar de waterkant vertelde hij ons alvast wat interessante weetjes over de plek waar we waren en dat zou hij blijven doen tot we met zijn vijven aan tafel zaten. Zo vertelde hij over het nabijgelegen mysterieuze ‘pirateneiland’ Hjelm dat Tolkien inspireerde, en over de vuren die op de heuvels van Mols Bjerge werden aangestoken om de inwoners van Aarhus te waarschuwen als er vijanden in aantocht waren. Hother wist van alles over de kasteelruïne van Kalø, waar we een dag eerder nog waren geweest tijdens een mooie rit vanuit Ebeltoft, en over de wandelroutes in nationaal park Mols Bjerge.

Vangst van de dag

Intussen waren we aangekomen bij de branding. Hother had zijn lieslaarzen aangetrokken en liep de zee in. Wij mochten op het droge blijven staan, maar konden (toen we het uiteinde eenmaal vast hadden) wel helpen met het binnenhalen van het net. Langzaam trokken we het net steeds verder de kant op, gespannen kijkend wat erin zou zitten. En ja hoor, al gauw kwam de eerste vis boven water. Het was een goede vangst: een geep en wat schollen. Hier zouden we wel een lekker maaltje mee kunnen klaarmaken.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Onze kinderen vonden het eerst nog wat spannend, maar Hother is er goed in om je op een rustige manier overal bij te betrekken. Wil je alleen aan het net trekken, of ook een vis losmaken uit het net en in de emmer doen? Kun jij even een emmer water halen bij de branding om de vis in af te spoelen? Zo werden we steeds minder toeschouwer en steeds meer deelnemer.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Voor nog meer lekkers verzamelden we ook nog wat zeewier – Hother weet precies hoe de lekkerste blaadjes eruitzien.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Vuur en thee

Eenmaal terug bij de plek waar we zouden gaan koken, hielp Hother ons het kampvuur aan te steken.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Toen het eenmaal goed brandde, zette hij een grote, zwarte ketel op het vuur. Zo zouden we straks een lekker kopje thee kunnen drinken – lakrids & mint, onze favoriet!

workshop outdoor cooking met aros adventure

Dit hoort er ook bij

Als je geen vegetariër bent (en dat zijn wij niet) denk je misschien liever niet aan wat er vooraf is gegaan aan de maaltijd die op je bord ligt. Dat is bij een maaltijd waarbij je zelf je vis uit zee haalt natuurlijk geen optie. De vissen die we uit het net hadden gehaald, moesten worden schoongemaakt en dat was best een beetje bloederig. Hother deed het voor en vertelde ons precies hoe je het mes en daarna je handen moest gebruiken om de vissen te ontdoen van hun kop en ingewanden. Daar moet je nog best kracht voor zetten zeg!

workshop outdoor cooking met aros adventure

Na het grove werk liepen we weer even naar zee om de binnenkant van de vis verder schoon te maken. Nu waren ze echt klaar om te gaan bakken.

workshop outdoor cooking

Zeewierchips en oesters

Maar voordat de vis de pan in ging, maakten we een voorgerechtje: zeewierchips. Hiervoor sneden we eerst de lekkerste stukjes van het zeewier af.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Hother deed een flinke klont boter in de pan en toen die een beetje bruin begon te worden, konden de blaadjes erin. Beetje kerriepoeder erbij, beetje roeren… en klaar waren de zeewierchips. En lekker dat ze smaakten! Ik moet eerlijk zeggen dat ik in ons gezin eigenlijk de enige liefhebber ben van dingen die uit zee komen, maar ook mijn man en kinderen hebben gesmuld tijdens deze workshop. Zo zie je maar dat iets dat vers is toch altijd veel beter smaakt dan iets uit de supermarkt. Dat je het zelf hebt klaargemaakt en ook nog op een mooie plek, helpt ook!

workshop outdoor cooking met aros adventure

Over vers gesproken: Hother had ook nog wat verse oesters gevonden. Tijd om ze open te maken! Beetje citroensap of wat balsamicoazijn erover (Hother had echt overal aan gedacht) en smullen maar.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Een luxe lunch

Wat een luxe eigenlijk he, dat dit zomaar in de natuur te vinden is. En over luxe gesproken: de plek waar we dit allemaal mochten beleven, was (wat mij betreft) mooier dan het mooiste paleis, zeker met de stralende zon die we erbij hadden. Ik voelde me echt de koning te rijk. Puur genieten dit!

Twee nieuwe klonten boter belandden in twee koekenpannen die nu op het vuur gingen. De grote pan was voor twee vissen, de kleine voor nog een ander soort zeewier. Een andere vis ging zo op de gril, net als wat zuurdesem-pitabroodjes. Hother had wat bosuitjes, een venkelknol en witte wijn bij zich en maakte er in een handomdraai een heerlijke maaltijd van terwijl wij de tafel dekten.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Intussen ontdekten de kinderen een krabbetje onder in de emmer, twee eekhoorntjes in de boom en zagen ze dat een van de vissen gifgroene graten had. Ze raakten steeds losser en enthousiaster. Een beetje gespannen nog wel, want eigenlijk zijn het geen visliefhebbers zoals ik al schreef. De oesters hadden ze dan ook overgeslagen, het zeewier was (tot hun eigen verrassing) al in de smaak gevallen. Hoe zou de vis ze gaan smaken?

Nou, het ging er prima in! De smaak van de vis was heel mild, helemaal niet zo ‘vissig’. Het is even wat handigheid krijgen met de graten, maar de vis was zo mals dat die daar zo vanaf gleed. Iedereen smulde ervan.

workshop outdoor cooking met aros adventure

Meer van AROS Adventure

De workshops outdoor cooking van AROS Adventure zien er elke keer anders uit. Als er niet zoveel vis in het net had gezeten, was Hother met ons oesters gaan zoeken. In andere jaargetijden kun je bijvoorbeeld paddenstoelen plukken. Daarnaast kun je met Hother allerlei korte en lange wandelingen in nationaal park Mols Bjerge maken (waarbij hij je natuurlijk van alles vertelt over de natuur en geschiedenis van deze streek), of met hem op een speciale Vikingtour door Aarhus gaan. Dat lijkt me zeker ook interessant!

Hier vind je de contactgegevens van Hother om met hem af te spreken tijdens jouw vakantie in de regio rondom Ebeltoft en Aarhus. Meer natuurbelevenissen in deze omgeving vind je op de website van de regio Aarhus.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Beelden van deze kookworkshop en meer van de omgeving zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

Wij werden uitgenodigd om deze workshop te volgen voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.