Fietsen in Denemarken: nationaal park Mols Bjerge in Djursland

De vakantiewoning van Landal waar we tijdens onze meivakantie in Denemarken verbleven, stond vlak bij nationaal park Mols Bjerge, een natuurgebied vol historische bezienswaardigheden zoals een hunebed en grafheuvels. We huurden mountainbikes en trapten de heuvels op en af. De mooiste tussenstops zet ik voor je op een rij.

Fietsen in Mols Bjerge, Djursland, Denemarken

Ons vertrekpunt: Karpenhøj Naturcenter

We haalden onze fietsen (en helmen natuurlijk) op bij Karpenhøj Naturcenter. Tussen de houtsnijwerken van Noordse goden reden we een paar proefrondjes om te wennen aan de versnellingen. Die zouden we wel nodig hebben, want het landschap van Mols Bjerge zit vol met kleine heuvels. Die zijn gevormd in de laatste ijstijd. Zo’n 18.000 jaar geleden was dit de plek waar de opmars van het gletsjerijs stopte. Dat ijs vormde de baaien Kalø Vig en Ebeltoft Vig. Na het terugtrekken van het ijs bleven kleine heuvels achter, net als zwerfkeien, hoge randen van opgestuwd materiaal en kuilen waarin grote stukken ijs achterbleven en in de loop van duizenden jaren wegsmolten. 

Eerste stop: Trehøje

We besloten onze route een beetje te laten afhangen van het weer en kozen eerst een voorzichtig doel: Trehøje. Daar, op 127 meter boven zeeniveau, bevinden zich meerdere grafheuvels uit het bronzen tijdperk. Die kom je trouwens op meer plekken in nationaal park Mols Bjerge tegen. We parkeerden de fietsen voor de trap naar de top van een van de heuvels en het uitzicht was geweldig. Je kunt hier helemaal van Ebeloft tot Aarhus kijken en overziet 4 baaien: Kalø Vig, Knebel Vig, Ebeltoft Vig en Begtrup Vig. 

NP Mols Bjerge in Djursland, Denemarken

Kort rondje Mols Bjerge

Helaas was dat niet het enige wat we zagen. Om ons heen waren gitzwarte wolken zich aan het verzamelen. We wilden het niet meteen opgeven, dus fietsen we nog een stukje verder richting Agri Bavnehøj. Dat is een oud vuurbaken op een 137 meter hoge heuvel. Het baken werd vroeger gebruikt om de inwoners van Aarhus te waarschuwen als er vijandige schepen op zee te zien waren. Daar hadden ze dan nog acht uur de tijd om zich voor te bereiden op een aanval.

Het fietsen door Mols Bjerge was heerlijk. We fietsten tussen de paarden, schapen en boerderijtjes en raakten al aardig gewend aan het terugschakelen als we weer een heuveltje moesten beklimmen.

Nationaal Park Mols Bjerge

Maar de lucht werd steeds dreigender en we kregen al wat hagel en natte sneeuw over ons heen. Jammer van het weer, maar die pech kun je nu eenmaal hebben. We besloten toch maar terug te gaan en de andere bezienswaardigheden die we in nationaal park Mols Bjerge wilden zien met de auto langs te gaan.

Poskaer Stenhus

Tussen de buien door konden we zo toch nog zien wat we wilden zien. Eerst reden we naar Poskaer Stenhus, een hunebed uit 3300 voor Christus.

Hunebed in Mols Bjerge, Djursland, Denemarken

Agri Bavnehøj

Daarna reden we dan toch naar ons eerdere doel: de heuvel waarop vroeger een vuurbaken stond om Aarhus te waarschuwen tegen vijandelijke schepen. Net als bij het hunebed kun je ook hier parkeren op een parkeerplaatsje en het laatste stukje lopen. En kijk: af en toe kwam de zon er ook nog tussendoor!

Agri Bavnehoj in Mols Bjerge, Djursland, Denemarken

Kalø Slotsruin

Een ander opvallend punt in het landschap van Djursland is deze ruïne van een kasteel uit 1313. In dat jaar dwong koning Erik Medved de boeren van Jutland om vier kastelen te bouwen, als straf voor hun (vergeefse) opstand tegen de monarchie. Het kasteel op een schiereiland in de baai Kalø Vig was het grootste. Vanaf de parkeerplaats leidt de langste en best bewaard gebleven middeleeuwse weg van Denemarken naar de slotsruïne. Helaas stortregende het toen we bij de ruïne waren, dus over de 500 meter lange dijk ernaartoe lopen en de toren beklimmen zat er even niet in. Zelfs de foto’s zijn jammerlijk mislukt door de hevige regen.

Bezoekerscentrum Øvre Strandkaer

Onze laatste stop voordat we het zwembad op ons vakantiepark in doken was dit onbemande bezoekerscentrum, waar je meer te weten komt over het landschap en de dieren die hier leven. En kijk, de zon scheen alweer.

Bezoekerscentrum in Mols Bjerge, Djursland, Denemarken

Op deze kaart vind je alle genoemde plaatsen terug, zodat je zelf je route kunt uitstippelen – afhankelijk van het weer en andere factoren.

Op deze website lees je meer over fietsen in Djursland.  Ben je benieuwd wat we nog meer deden in Djursland? Bekijk dan dit overzicht of ga naar de website van Visit Denmark voor meer ideeën voor een vakantie in Denemarken met kinderen. Wij verbleven in Landal Ebeltoft

Je kunt ook onze hele meivakantie in Djursland bekijken in deze video (en je abonneren als je meer Denemarken-video’s wilt zien).

Wij werden uitgenodigd om Djursland te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.